Τα πυρά κατά Χατζηγιάννη - Altamira και το βαρίδι των ΜΕΔ

Δεν έχουν τέλος τα πυρά και ο καταλογισμός ευθυνών στον πρώην πρόεδρο και μετέπειτα γενικό διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζα, Νικόλα Χατζηγιάννη καθώς και στη σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού οι καταθέσεις επικεντρώθηκαν στις διαφωνίες για την επιλογή και τους χειρισμούς του κ. Χατζηγιάννη.

Κατά τη δεύτερη μέρα της διαδικασίας, τη Δευτέρα 6 Αυγούστου, εκφράστηκαν από τα πρώην μέλη της Επιτροπείας του Συνεργατισμού διαφωνίες και για την επιλογή της Altamira ως πλατφόρμας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, ενώ τονίστηκε ότι αποχώρησαν γιατί διέβλεπαν τους κινδύνους και το προβληματικό χαρτοφυλάκιο.

Τρόκκος: Κληρονομήσαμε τα προβληματικά δάνεια
Το προβληματικό χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που δόθηκαν πριν από το 2013 και ουσιαστικά έμειναν «κληρονομιά» στον Συνεργατισμό ήταν ένας από τους λόγους παραίτησης του Ανώτερου Διευθυντή Αναδιάρθρωσης & Συντονισμού του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα της ΣΚΤ, Ανδρέα Τρόκκου, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην ανυπαρξία νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση του προβλήματος που, όπως είπε, δεν αντιμετωπίστηκε σωστά από την πολιτεία.

Εξηγώντας τους λόγους παραίτησής του ο κ. Τρόκκος τόνισε ότι «ήταν πολύ σημαντικό ιδιαίτερα για τον Συνεργατισμό το θέμα του χειρισμού της πρώτης κατοικίας και του χρόνου εκποίησης».

Όπως είπε, εφόσον δεν υπήρχε το νομοθετικό πλαίσιο, δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, σημειώνοντας ότι υπήρχε πρόβλημα μεταξύ του χρόνου που απαιτείτο για αποτελέσματα και της εγρήγορσης που ζητούσε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τρόκκος επεσήμανε ότι ενδεχομένως υπήρχαν και εντός της τράπεζας περιθώρια καλύτερου χειρισμού, τονίζοντας ότι διαφαίνονταν ότι οι κίνδυνοι ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Ερωτηθείς για πολιτικές παρεμβάσεις στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, ο διευκρίνισε ότι δεν είχε άμεση γνώση ή ένδειξη για κάτι συγκεκριμένο, αν και, όπως είπε, ακούγονταν διάφορα.

Ταουσιάνης: Οι διαφωνίες με Χατζηγιάννη και η καρέκλα των €75,000
Τις συνεχείς επαγγελματικές διαφωνίες με την εκτελεστική διεύθυνση και κυρίως με τον Νικόλα Χατζηγιάννη και μία σειρά από γεγονότα επικαλείται ως λόγους της παραίτησής του ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπείας της ΣΚΤ, Τάκης Ταουσιάνης.

Αναφέροντας τρεις λόγους μη παραίτησής του,είπε ότι δεν αποχώρησε επειδή τα επιχειρησιακά προβλήματα ήταν μεγάλα, ούτε για ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά εξαιτίας μίας σειράς γεγονότων «Δεν είχα κανένα πρόβλημα με την Επιτροπεία ούτε με τον Υπουργό. Έφυγα γιατί είχα συνεχείς επαγγελματικές διαφωνίες με την εκτελεστική διεύθυνση, κυρίως με τον Νικόλα Χατζηγιάννη», ξεκαθάρισε ο κ. Ταουσιάνης.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι τότε συνάδελφοί του στην Επιτροπεία και η εκτελεστική διεύθυνση δεν είχαν τις ίδιες απόψεις μαζί του για τη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου, εξηγώντας ότι η παραίτησή του δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. «Δεν αφήνουν, όμως, πολλοί καρέκλα με μισθό 75,000 ευρώ τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.

Ένας από τα σημεία διαμάχης του Τάκη Ταουσιάνη τόσο με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου όσο και με τον Υπουργό Οικονομικών φαίνεται να ήταν η διαδικασία επιλογής της ισπανικής Altamira για τη διαχείριση των NPLs.

Συγκεκριμένα ο κ. Ταουσιάνης χαρακτήρισε ορόσημο κακής διακυβέρνησης της ΣΚΤ την 28η Δεκεμβρίου του 2016, μετά την απόφαση για απευθείας ανάθεση του χαρτοφυλακίου των ΜΕΔ στην Altamira, την ώρα που τον Ιανουάριο του 2017 η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε την ίδρυση πλατφόρμας (APS) για τα NPLs, «καταρρίπτοντας τους μύθους, μιας και η Ελληνική διαβουλεύθηκε με 40 εταιρείες, σε αντίθεση με την ΣΚΤ που ανέθεσε το έργο απευθείας στην Altamira».

Ερωτηθείς αν γνωρίζει πώς προσεγγίστηκε η Altamira και αν είναι τυχαία η επιλογή της, τόνισε ότι κατά την κρίση του υπήρχε μία πολύ σοβαρή εταιρεία στην Κύπρο που είχε σχέση με την Altamira, διευκρινίζοντας ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο ήταν η εκπρόσωπός της.

Θεοδότου: Δεν ήταν κατάλληλος ο Χατζηγιάννης
Στις διαφωνίες του που σχετίζονταν με την οργανωτική δομή του Συνεργατισμού, το σχέδιο αναδιάρθρωσης και τον διορισμό του νέου γενικού διευθυντή, μετά την παραίτηση Μάριου Κληρίδη, αποδίδει την παύση από τα καθήκοντά του το πρώην μέλος της Επιτροπείας της ΣΚΤ, Δημήτρης Θεοδότου.

Καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα ο κ. Θεοδότου, ο οποίος διορίστηκε ως μέλος της Επιτροπείας του Συνεργατισμού, από την οποία παύθηκε τον Οκτώβριο του 2015, ανέφερε ότι η αναδιάρθρωση του Οργανισμού ήταν δύσκολο εγχείρημα, εκφράζοντας την άποψη ότι ο τότε γενικός διευθυντής, Νικόλας Χατζηγιάννης δεν ήταν σε θέση να φέρει εις πέρας την όλη αποστολή.

«Ο κύριος Χατζηγιάννης δεν είχε τη δυνατότητα, ούτε την εμπειρία, να αναλάβει ένα τόσο μεγάλο έργο», είπε σχετικά ο κ. Θεοδότου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι, ως επόπτης, η ΚΤΚ ουδέποτε αναμείχθηκε ή βοήθησε με τρόπο υποστηρικτικό στην επίλυση των προβλημάτων διακυβέρνησης. «Δεν ήρθε ποτέ σε συνεδριάσεις μας», τόνισε επί του θέματος ο κ. Θεοδότου.

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε σε πιέσεις που φαίνεται να ασκήθηκαν από τη Μονάδα Διαχείρισης στην Ιδιοκτησιακή Δομή Πιστωτικών Ιδρυμάτων του Υπουργείου Οικονομικών, από την οποία, όπως είπε ο Δημήτρης Θεοδότου, «μας εξηγήθηκε ότι σε περίπτωση που έβγαινε στην επιφάνεια θέμα διαφωνίας με τον διορισμό του νέου γενικού διευθυντή, πιθανόν να δημιουργείτο θέμα με εκροές καταθέσεων».  

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Εξαιρετική δουλειά από Ηρόδοτου, ανακοινώσεις όταν ολοκληρωθεί η θητεία του
Στο 1% διατηρήθηκε το αντικυκλικό απόθεμα ασφαλείας για τις τράπεζες
Κ. Ηροδότου: Η ανησυχητική πραγματικότητα και η ανάγκη ενίσχυσης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές