Πρώτο μήνυμα προς ΗΠΑ παραδόθηκε επιτυχώς

Εξαιρετικά θετικά αποτιμώνται τα εγκωμιαστικά σχόλια που απέσπασε η Κύπρος από το αμερικανικό Κογκρέσο σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προέβη για αντιμετώπιση των φαινομένων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) καθώς και την καταπολέμηση χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (CFT), ενώ παράλληλα καταδεικνύουν τα επιτυχής αποτελέσματα που μπορεί να επιτύχει η Κύπρος στη διεθνή σκηνή μέσα από συντονισμένες προσπάθειες και ενέργειες.

Διαβάστε ακόμα: Στον Όμιλο Χαρ. Πηλακούτα και η Renault – Dacia στην Κύπρο

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίας στο Κογκρέσο για την Κύπρο (25  Ιουλίου) ο ελληνικής καταγωγής μέλος του Κογκρέσου, Gus Bilirakis, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, με ιδιαίτερη μνεία στις συνεχιζόμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Κύπρου για αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και των δραστηριοτήτων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ενώ αναφορά έγινε και στη μείωση της εξάρτησης του νησιού από ξένες καταθέσεις και συναλλαγές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ειδική συνεδρία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των επαφών που είχε πρόσφατα με οικονομικούς φορείς στην Ουάσιγκτον η αντιπροσωπεία του κυπριακού τραπεζικού τομέα.

ΥΠΕΞ
Πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε στο InBusinessNews πως όλα όσα έχουν επιτευχθεί αποτελεί προϊόν συντονισμένης προσπάθειας που ξεκίνησε από την Κεντρική Τράπεζα, τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου και το Υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πως όταν έγινε γνωστό ότι οι επαφές που είχε η κυπριακή αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ οδήγησαν στην Ειδική Συνεδρία στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ (Κογκρέσο) μετά από πρωτοβουλία του μέλους του Κογκρέσου Gus Bilirakis, υπήρξε πλήρης συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην Ειδική Συνεδρία θα μεταφέρονταν τα σωστά μηνύματα σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, γεωπολιτικά θέματα και θέματα συνεργασίας. Οι εν λόγω προσπάθειες, ανέφερε η ίδια πηγή, εμπίπτουν στα πλαίσια της Οικονομικής Διπλωματίας που ξεκίνησε από το Υπουργείο Εξωτερικών. Το αποτέλεσμα, σημείωσε, καταδεικνύει τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω του σωστού σχεδιασμού και συνεργασίας. Πρόκειται, τόνισε, για ένα μεγάλο επίτευγμα, καθώς πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο για την Κύπρο και αποδεικνύει τη στενή σχέση της Κύπρου με τις ΗΠΑ, καθώς επίσης και το τι μπορεί η Κύπρος μπορεί να επιτύχει στη διεθνή σκηνή.

Κεντρική Τράπεζα
Ήταν το πρώτο στάδιο μίας συλλογικής προσπάθειας που οργανώθηκε από την Κεντρική Τράπεζα, τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου και το υπουργείο Οικονομικών, σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Οι πρόσφατες συναντήσεις στις ΗΠΑ, εξήγησε, αποτέλεσαν την πρώτη από μια σειρά ενημερωτικών ενεργειών που θα πραγματοποιηθούν στο εξωτερικό και που στόχο έχουν να αναδείξουν την πραγματική πρόοδο που επιτεύχθηκε στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, και ακόμα συνεχίζονται, γύρω από θέματα αντιμετώπιση των φαινομένων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) καθώς και την καταπολέμηση χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. «Η επιτυχία που υπήρξε, αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη και θα ακολουθήσουν κι άλλες αντίστοιχες παρουσιάσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε ευρωπαϊκές χώρες», εξήγησε ο κ. Ηροδότου ο οποίος είναι και μέλος της εκτελεστικής Επιτροπής του σχετικού προγράμματος.

Ο κ. Ηροδότου σημείωσε πως σημαντική ήταν και η συμβολή του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο υποβοήθησε κυρίως στο να αναδειχθεί ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου στην περιοχή, κατά τη ειδική συνεδρία στο Κογκρέσο.

ΣΕΛΚ
Ο πρόεδρος του ΣΕΛΚ, Μάριος Σκανδάλης τόνισε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας της Κύπρου και αντανακλά τις τεράστιες προσπάθειες και θυσίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο.

Ίσως είναι η πρώτη φορά, είπε, που από τέτοιο επίσημο βήμα, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, δίνεται πλέον με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμα ότι η Κύπρος είναι από τις βασικότερους συνεργάτες και συμμάχους των ΗΠΑ στον αγώνα κατά της πάταξης του οικονομικού εγκλήματος και της τρομοκρατίας μέσω των αδιαμφισβήτητων έργων και αποτελεσμάτων που παρουσιάζει σήμερα η Κύπρος.

Η τόσο αυτή σημαντική εξέλιξη, υπογράμμισε, δεν πρέπει να πάει χαμένη αλλά να χτίσουμε και να επενδύσουμε πάνω σε αυτή για το μέλλον και για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα: Αγκαστινιώτης: Θα έχει συνέπειες ο εκβιαστικός συνδικαλισμός
 
ΚΕΒΕ

Θετική εξέλιξη για την Κύπρο χαρακτήρισε τα εγκωμιαστικά σχόλια που αποκόμισε η χώρα μας κατά την Ειδικής Συνεδρία στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης σημειώνοντας με νόημα πως «Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω και ο νοών νοείτο». Ο κ. Αγκαστινιώτης εξέφρασε την πεποίθηση όπως οι Αμερικάνοι και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εισακούσουν στα όσα αναφέρθηκε ο κ. Μπιλιράκης, καθώς, όπως τόνισε, η Κύπρος κάνει σοβαρές προσπάθειες. Σημείωσε, επίσης, ότι οι επαναβεβαιώνονται οι στενές σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ, ενώ υπογράμμισε ότι «η Κύπρος εργάζεται μεθοδικά για να συμμορφώνεται με τους διεθνείς κανονισμούς και φαίνεται ότι βρίσκεται στην προμετωπίδα του anti-money laundering. Άρα ελπίζουμε να ανοίξουν τα αυτιά τους οι υπόλοιποι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι επί του θέματος οι οποίοι ενίοτε μας κατηγορούν αδίκως».

Δειτε Επισης

Κάζακς (ΕΚΤ): «Οχι» σε βιαστικές μειώσεις επιτοκίων μετά τον Ιούνη -«Να είμαστε προσεκτικοί»
Ελληνική Τράπεζα: Προσήλωση στην πράσινη μετάβαση της Κύπρου
Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Τράπεζα Κύπρου: Πράσινο από τους μετόχους για το μέρισμα-Οι εκλεγέντες και επανεκλεγέντες στο Δ.Σ.(pics)
Τ. Αράπογλου: Σε θέση για βιώσιμη κερδοφορία και μετά την επιστροφή των επιτοκίων σε πτωτική τάση η Τρ. Κύπρου
Πανίκος Νικολάου: Ισχυρές επιδόσεις για την Τράπεζα Κύπρου και διανομή έξι φορές μεγαλύτερη από το 2023
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Χρειάζεται προσοχή στα επιτόκια, πιθανή μια μείωση τον Ιούνιο
Βιλερουά: Σημαντική η πιθανότητα μείωσης επιτοκίων τον Ιούνιο