powered by

Απόλυτα επιτυχές roadshow κυπριακών τραπεζών στις ΗΠΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε πρόσφατα το roadshow αντιπροσωπείας του κυπριακού τραπεζικού τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποίησε σημαντικές επαφές με σημαντικούς επόπτες της οικονομικής βιομηχανίας των ΗΠΑ και της Νέας Υόρκης, εκλεγμένους αξιωματούχους, τραπεζικά ιδρύματα παγκόσμιας εμβέλειας καθώς επίσης και δημοσιογράφους. Στην κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Ηροδότου (Κεντρική Τράπεζα Κύπρου) και οι Μάριος Σκανδάλης (Τράπεζα Κύπρου), Χαράλαμπος Χαμπάκης (Eurobank), Ματθαίος Χαραλαμπίδης (Ελληνική Τράπεζας) εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου.

Σκοπός του ταξιδιού ήταν να ενημερωθούν οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές σχετικά με τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις συμμόρφωσης που πραγματοποίησε η Κύπρος από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των φαινομένων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) καθώς και την καταπολέμηση χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (CFT). Η αντιπροσωπεία παρουσίασε επίσης λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της οικονομικής ανάκαμψης στην Κύπρο και τις πολύπλευρες προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτών των επαφών που διήρκησαν μια εβδομάδα, η αντιπροσωπεία επιχείρησε επίσης να ενισχύσει τους δεσμούς με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και να αναπτύξει νέους οδούς συνεργασίας με τις ΗΠΑ. σε θέματα AML και CFT που επηρεάζουν και τις δύο χώρες.

Στην Ουάσινγκτον, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, με εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μέλη της Επιτροπής Τραπεζικών Συγκλήτων της Γερουσίας, της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής, της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και Επιτροπής Πληροφοριών του Σώματος, ενώ πραγματοποίησαν επίσης συνάντηση με τον εκπρόσωπο Γκους Μπιλιράκης, Συμπρόεδρο του Ελληνικού Συμβουλίου του Κογκρέσου και Συμπρόεδρο της Συμμαχίας Ελληνο-Ισραηλινού Κογκρέσου.

Στη Νέα Υόρκη, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε μεταξύ άλλων με εκπροσώπους της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης και του Κρατικού Τμήματος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης. Επιπλέον, η ομάδα συναντήθηκε με αρκετές αντιπροσωπείες τραπεζών παγκόσμιας εμβέλειας που εδρεύουν στις ΗΠΑ, διευθυντές της Ένωσης Ελληνοαμερικανών Τραπεζιτών και δημοσιογράφους.

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου δεσμεύονται να στηρίξουν τα θεμέλια, που έχουν τεθεί κατά τη διάρκεια των παραγωγικών επαφών, για περαιτέρω συνεργασία με τις αμερικανικές τράπεζες και τις ρυθμιστικές αρχές τραπεζών, καθώς επίσης και στην ευθυγράμμιση της παγκόσμιας κατανόησης σε ό,τι αφορά το πραγματικό φάσμα μεταρρυθμίσεων που έχει καταγράψει τόσο η κυπριακή οικονομία όσο και ο χρηματοπιστωτικός τομέας τα τελευταία χρόνια με την συμβολή της Κεντρικής Τράπεζας και του Συνδέσμου Τραπεζών.

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Επανεκλογή Αράπογλου στην προεδρία και Grobler στην αντιπροεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου
Έρχονται αλλαγές στους κανόνες για τις τράπεζες-Η πρόταση της ΕΚΤ
Π. Νικολάου: Ανοιχτή σε μη οργανικές ευκαιρίες που μπορεί να επιταχύνουν την οργανική ανάπτυξη η Τρ. Κύπρου
Τ. Αράπογλου: Αύξηση ποσοστού διανομής κερδών στους μετόχους, προγράμματα επιβράβευσης του προσωπικού
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου-Άμεσο όφελος για 12.000 δανειολήπτες
Ξεπέρασε τα $10 δις η κεφαλαιοποίηση της Freedom Holding Corp. μετά το ιστορικό ρεκόρ στην τιμή της μετοχής της
Τρ. Κύπρου: Παροχή κινήτρων στους υπαλλήλους με δωρέαν διάθεση μετοχών σε στελέχη της γενικής διεύθυνσης
Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε άλλες 301.056 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Μάρτινς Κάζακς: Η ΕΚΤ είναι πλέον «σχετικά κοντά» στο τελικό επιτόκιο
Μ. Κύρου: Η ψηφιακή υπηρεσία eFX Convert της Τρ. Κύπρου που αλλάζει το παιχνίδι στην μετατροπή συναλλάγματος