EAT: Βασική πρόκληση η κερδοφορία των τραπεζών

Βελτιώσεις σε ό,τι αφορά την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαπιστώνει η  Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, με βάση τον περιοδικό επικαιροποιημένο πίνακα κινδύνων στον οποίον συνοψίζονται οι κυριότεροι κίνδυνοι και τα τρωτά σημεία του τραπεζικού τομέα της ΕΕ. Την ίδια ώρα η κυριότερη πρόκληση παραμένει η κερδοφορία των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, οι δείκτες κεφαλαίου των ευρωπαϊκών τραπεζών παρέμειναν υψηλοί, αν και με ελαφρά μείωση το πρώτο τρίμηνο του 2018. Ο δείκτης CET1 παρουσίασε μείωση από 14,9% σε 14,4% το α’ τρίμηνο του 2018, κυρίως λόγω της μείωσης του κεφαλαίου CET1, τα οποία συνδέονται επίσης με την υιοθέτηση του νέου λογιστικού πλαισίου (IFRS9).

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες της ΕΕ συνέχισαν να βελτιώνουν τη συνολική ποιότητα του χαρτοφυλακίου των δανείων τους. Το πρώτο τρίμηνο του 2018, ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) συνέχισε την καθοδική του πορεία και έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 4ο τρίμηνο του 2014 (3,9%). Το αποτέλεσμα αυτό εξηγείται από την αύξηση του ανεξόφλητου όγκου των χορηγηθέντων δανείων και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά σχεδόν 1/3 σε 3 έτη, από 1,12 τρισεκατομμύρια ευρώ σε 779,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Παρά την πρόοδο, εξακολουθούν να απαιτούνται πρόσθετες προσπάθειες για τη μείωση του όγκου των παλαιών περιουσιακών στοιχείων.

Η κερδοφορία παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία για τον τραπεζικό τομέα της ΕΕ. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ο μέσος όρος των ROE μειώθηκε σε 6,8% το πρώτο τρίμηνο του 2018, κυρίως λόγω της ετήσιας μείωσης των καθαρών εσόδων από συναλλαγές. Η χαμηλή κερδοφορία και η ευρεία διασπορά σε ορισμένες χώρες, μαζί με τα υψηλά λειτουργικά έξοδα, εξακολουθεί να επιβραδύνει τις προοπτικές κερδοφορίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα στο σύνολό του. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του Ερωτηματολογίου Αξιολόγησης Κινδύνων της ΕBA δείχνουν ότι οι τράπεζες, καθώς και οι αναλυτές της αγοράς, αναμένουν μια μικρή βελτίωση στην κερδοφορία των τραπεζών στο εγγύς μέλλον. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει εν μέρει στην αύξηση των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες και στη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός, φτάνοντας το 118,5%. Ο δείκτης μόχλευσης μειώθηκε από 5,4% (Q4 2017) σε 5,1% (Q1 2018), αντικατοπτρίζοντας τον αντίκτυπο του νέου λογιστικού πλαισίου (ΔΠΧΑ 9). Τον Μάρτιο, ο μέσος δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) ήταν 147,0%, πολύ πάνω από το όριο που ορίστηκε ως απαίτηση κάλυψης της ρευστότητας για το 2018 (100%). Όσον αφορά το μέλλον της χρηματοδότησης των τραπεζών της ΕΕ, τα αποτελέσματα του Ερωτηματολογίου Αξιολόγησης Κινδύνων της ΕΒΑ υποδηλώνουν ότι οι τράπεζες αναμένουν να επικεντρωθούν κυρίως σε καταθέσεις λιανικής και να αποκτήσουν περισσότερα επιλέξιμα μέσα για MREL.

Τα αποτελέσματα του Ερωτηματολογίου Αξιολόγησης Κινδύνων δείχνουν επίσης ότι οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο και η ασφάλεια των δεδομένων θεωρούνται ως οι κυριότεροι μοχλοί για την αύξηση του λειτουργικού κινδύνου. Θεωρούνται επίσης ότι είναι οι κύριοι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά το κλίμα της αγοράς, καθώς και γεωπολιτικές αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την ΕΕ.

Δειτε Επισης

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο