Εστία: €800 εκατ. το κόστος σε βάθος χρόνου

Στα €800 εκατ. υπολογίζεται η συνεισφορά του Κράτους για την εφαρμογή του Σχεδίου Εστία το οποίο τίθεται σε εφαρμογή το 2019, με διάρκεια τα 25 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2044.

Διαβάστε ακόμα:

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, οι υπολογισμοί έγιναν βάσει των 25 ετών λόγω του γεγονότος ότι η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων όσων θα ενταχθούν στο Εστία είναι μέχρι 25 χρόνια. Η διάρκεια αποπληρωμής δεν θα είναι για όλους το ίδιο, αλλά θα γίνεται με βάση την ηλικία του δανειολήπτη.

Η ετήσια συνεισφορά του κράτους προς το Σχέδιο θα είναι €33 εκατ. και διαχειριστής του Σχεδίου Εστία θα είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) μέσω του οποίου θα επιχορηγείται το 1/3 της δόσης του υπολοίπου του αναδιαρθρωμένου δανείου του δανειολήπτη. Μπορεί το ύψος της κρατικής συνεισφοράς να φαντάζει υψηλό, ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει πως το Εστία είναι μέσα στις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους.

Σε γραπτή απάντηση του προς τα ερωτήματα των βουλευτών, το Υπουργείο σημειώνει ότι σημαντική παράμετρος στις αναδιαρθρώσεις δανείων που θα ενταχθούν στο Σχέδιο είναι η αγοραία αξία της υποθηκευμένης κύριας κατοικίας. Βάσει του Εστία, τα δάνεια θα αναδιαρθρώνονται σε ένα ποσό το οποίο θα ισούται με το χαμηλότερο μεταξύ του υπολοίπου του δανείου ή των δανείων κατά την ημερομηνία αναδιάρθρωσης και της αγοραίας αξίας της πρώτης κατοικίας όπως αυτή θα προκύπτει από την εκτίμηση. 

Διαβάστε ακόμα: ΚΑΝΑΛΙ 6: Η Λεμεσός εκπέμπει, η Κύπρος ακούει

Παράδειγμα
Αν το υπόλοιπο του δανείου κατά την ημερομηνία αναδιάρθρωσης ήταν €40.000 και η αγοραία αξία της κύριας κατοικίας είναι €100.000, το ποσό του αναδιαρθρωμένου δανείου θα είναι €40.000.

Σε περίπτωση, όμως, που η αγοραία αξία της κύριας κατοικίας είναι χαμηλότερη από το υπόλοιπο του δανείου, για παράδειγμα στις €30.000, το ποσό του αναδιαρθρωμένου δανείου θα είναι €30.000.

Εάν, το υπόλοιπο του δανείου κατά την ημερομηνία αναδιάρθρωσης ήταν €150.000 και η αγοραία αξία της κύριας κατοικίας είναι €200.000, το ποσό του αναδιαρθρωμένου δανείου θα είναι €150.000. Αλλά, αν η αγοραία αξία της κύριας κατοικίας είναι χαμηλότερη, στις €100.000, το ποσό του αναδιαρθρωμένου δανείου θα είναι €100.000.

Σημειώνεται, πως η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο υπόλοιπο του δανείου και την αγοραία αξία του ακινήτου, στις περιπτώσεις όπου η αγοραία αξία του ακινήτου είναι χαμηλότερη του υπολοίπου του δανείου, αποτελεί τη συνεισφορά του τραπεζικού ιδρύματος.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο ΚΟΑΓ θα καταβάλει το 1/3 των δόσεων αποπληρωμής επί του αναδιαρθρωμένου ποσού των και ο χρεώστης τα 2/3 επί του αναδιαρθρωμένου ποσού.

Κατά τον υπολογισμό των περιουσιακών στοιχειών του χρεώστη για σκοπούς εισδοχής στο σχέδιο, η αγοραία αξία της υποθηκευμένης πρώτης κατοικίας θα προκύπτει από τον μέσο όρο δύο εκτιμήσεων που θα πραγματοποιούνται από ανεξάρτητους εκτιμητές εντός καθορισμένης περιόδου.

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές