Η Κυριακή που κρίνει πολλά

Καθοριστική για το μέλλον του Συνεργατισμού και του βαριδιού των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής 8 Ιουλίου.

Παρόλο που όλοι ανέμεναν κατάληξη της συζήτησης την Πέμπτη και διεξαγωγή της Ολομέλειας την Παρασκευής, εντούτοις αποφασίστηκε η συνεδρία να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, προκειμένου οι τροπολογίες που ετοιμάζονται να συζητηθούν από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, τόσο το πρωί της Παρασκευή, όσο και το Σάββατο και την Κυριακή, εφόσον χρειαστεί. 

Διαβάστε ακόμα:


Οι δύο προτάσεις και η κοινή
Μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν οι τρεις προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ και μία του ΔΗΚΟ, οι οποίες συγχωνεύονται σε μία και αφορούν την προστασία των εγγυητών, καθώς επίσης δύο προτάσεις νόμου που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και αφορούν αλλαγές στον νόμο για την Κεντρική Τράπεζα και τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα. 

Η μία πρόταση θα ρυθμίζει το θέμα της συνέχισης της λειτουργίας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση του deal με την Ελληνικής, ενώ η άλλη πρόταση θα τροποποιεί τον νόμο περί ΣΠΙ, εισάγοντας πρόνοια για διατραπεζικές συναλλαγές της ΣΚΤ προκειμένου να αντιμετωπιστεί πιθανό πρόβλημα ρευστότητας με παροχή ρευστότητας από την Ελληνική.

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την Κυριακή θα τεθούν ως πακέτα όλα τα νομοσχέδια, δηλαδή τόσο η κρατική εγγύηση για το deal Συνεργατισμού και Ελληνικής όσο και τα έξι νομοσχέδια και οι προτάσεις νόμου για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Διαβάστε ακόμα: ΚΑΝΑΛΙ 6: Η Λεμεσός εκπέμπει, η Κύπρος ακούει 

Σίγουρος ο Αβέρωφ
Μιλώντας μετά το τέλος της σύσκεψης αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, Αβέρωφ Νεοφύτου εμφανίστηκε βέβαιος ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά την Κυριακή, τονίζοντας ότι τα νομοσχέδια θα τύχουν της έγκρισης του κοινοβουλίου και όλα τα κρίσιμα θέματα θα έχουν κλείσει τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το πρωί της Δευτέρας θα έχει ήδη ψηφιστεί η κρατική εγγύηση και τα σωστά νομοθετικά πλαίσια για διαχείριση των ΜΕΔ, παρόλο που έχουν εκφραστεί διαφορετικές απόψεις.

Όπως είπε, το νέο πλαίσιο «θα παρέχει περισσότερη προστασία στο πλαίσιο της αφερεγγυότητας και ένα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο για να κυνηγήσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση