Πράσινο Υπουργικού στο deal Συνεργατισμού - Ελληνικής

Την καταρχήν έγκριση στην πρόταση της Ελληνικής Τράπεζας για εξαγορά του Συνεργατισμού αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, μετά το τέλος της συνεδρίας του Υπουργικού, η πρόταση εγκρίθηκε καταρχήν, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελληνική Τράπεζα θα υποβάλει το δεσμευτικό πλάνο κεφαλαιοποίησης, δηλαδή ποιοι θα βάλουν τα κεφάλαια στην Τράπεζα, πριν από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας τη Δευτέρα, 18 Ιουνίου, στην οποία θα εκφραστεί επισήμως η θέση του κράτους ως μετόχου.

Με βάση την πρόταση, η Ελληνική Τράπεζα, η οποία θα ενισχυθεί με νέα κεφάλαια, αναλαμβάνει την διαχείριση και αναλαμβάνει να πληρώσει το σύνολο καταθέσεων των πελατών της Συνεργατικής, ύψους €9.7 δις.

Διαβάστε ακόμα: ​​​​​​Έτσι κλειδώνει το deal για Συνεργατισμό


Έναντι αυτής της υποχρέωσης, η Ελληνική Τράπεζα αναλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία της Συνεργατικής, αποτελούμενα από δάνεια, ομόλογα και μετρητά, αξίας €10.3 δις Περιλαμβάνονται και μη-εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου €0.5 δις.

Περιουσιακά στοιχεία της Συνεργατικής, λογιστικής αξίας περίπου €8.3 δις, δεν θα μεταφερθούν στην Ελληνική Τράπεζα αλλά θα εκχωρηθούν στο κράτος. Συγκεκριμένα, έναντι της κατάθεσης €2.5 δις που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο έχουν ήδη δεσμευτεί υπέρ του κράτους  μη-εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους €7 δις και συμμετοχές σε εταιρείες αξίας €165 εκ. Με πρόσθετη κατάθεση €1 δις που θα πραγματοποιηθεί στη Συνεργατική, θα δεσμευτούν υπέρ του κράτους όλα τα ακίνητα του Συνεργατισμού αξίας €600 εκ και εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους €500 εκ. 

Τα έσοδα από τις εισπράξεις, τις πωλήσεις και την διαχείριση αυτών των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελούν πλέον δημόσιο έσοδο και αυτή είναι η βασική διαφορά από παλαιότερες ενισχύσεις τραπεζών. Με αυτό τον τρόπο η σημαντική, αλλά μη-επαναλαμβανόμενη, επιβάρυνση του δημοσίου χρέους καθίσταται διαχειρίσιμη. 

Οι υπάλληλοι
Όσον αφορά τους υπαλλήλους του Συνεργατισμού, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, η Ελληνική Τράπεζα αναλαμβάνει την ευθύνη εργοδότησης 1100 μελών του προσωπικού και λειτουργίας 72 καταστημάτων της Συνεργατικής. Μέρος του υπόλοιπου προσωπικού θα εργοδοτηθεί από την εναπομένουσα οντότητα και μέρος θα πρέπει να αποχωρήσει με ένα σχέδιο εξόδου που θα προηγηθεί.

Όπως είπε ο Χάρης Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για δύσκολη απόφαση, το 2013 ο Συνεργατισμός βρέθηκε με αρνητική θέση κεφαλαίων €300 εκατ., δηλαδή υπήρχε ανάγκη 300 εκατ. για να έχει μηδενικά κεφάλαια.

«Ο κίνδυνος κουρέματος ήταν ορατός, επέβαλλε την κρατική ενίσχυση», σημείωσε σχετικά.

«Σε διάφορες περιπτώσεις έπρεπε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά φάνηκε στη πορεία ότι εκεί που τολμήσαμε, το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. 
Σε σχέση με τον Συνεργατισμό, είναι ξεκάθαρο ότι πίσω από το ανθρώπινο πρόσωπο και τη συνεργατική ιδέα που σίγουρα βοήθησε πολλούς συμπολίτες μας, υπήρχαν διαχρονικές υστερήσεις και κακή διαχείριση. Η χαλαρή δομή δεν μπορούσε να έχει θέση στο απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναγνωρίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια έγινε μια μεγάλη προσπάθεια διόρθωσης της κατάστασης και η πρόοδος ήταν σημαντική όπως αυτή τεκμηριώνεται μέσα από 16 αξιολογήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  ενώ δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά δομές και διαδικασίες κανονικής τράπεζας, ο υπουργός τόνισε ότι «το πρόβλημα των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, που στο σύνολο τους αφορούν δάνεια που είχαν δοθεί πριν το 2014, εξακολουθεί να επιβαρύνει τον Συνεργατισμό, παρά την μείωση που έχει καταγραφεί».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, οι εποπτικές απαιτήσεις συνεχώς μεταβάλλονται, γίνονται πιο αυστηρές και επιβάλλουν τολμηρά βήματα προκειμένου οριστικά να αποτρέψουμε κινδύνους και να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη και την σταθερότητα. 

Στην Κομισιόν η πρόταση
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία υπάρχει συνεχής επαφή, θα κληθεί να εγκρίνει το πλαίσιο της συμφωνίας θέτοντας και όρους που μεταξύ άλλων θα διασφαλίζουν την μη-εμπλοκή του κράτους στην διαχείριση αυτών του περιουσιακών στοιχείων από την εναπομένουσα οντότητα, προκειμένου με επαγγελματισμό να διασφαλιστεί η μεγιστοποίηση των δημοσίων εσόδων.

«Θα υπάρχουν επίσης όροι που θα σχετίζονται με την ανάγκη βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των δικαστικών διαδικασιών, κινήσεις που η κυβέρνηση ήδη προωθεί», ανέφερε σχετικά ο κ. Γεωργιάδης.

Σημείωσε επίσης ότι ι η πρόταση περιλαμβάνει την παραχώρηση εγγύησης από τον πωλητή προς τον αγοραστή για ενδεχόμενες μη-αναμενόμενες ζημιές σε καθορισμένο χαρτοφυλάκιο. Με βάση εκτίμηση ανεξάρτητου οίκου οι ενδεχόμενες μη αναμενόμενες ζημιές σε περίοδο 12 ετών υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 184 εκατ.  

Επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται σίγουρα για μια δύσκολη απόφαση, τόνισε ότι «αντιμετωπίζονται οριστικά οι όποιοι κίνδυνοι και διασφαλίζεται η σταθερότητα και η θετική προοπτική της οικονομίας μας».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «διασφαλίζονται οι καταθέτες στο σύνολο τους. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μεταφοράς σημαντικού μέρους των μη-εξυπηρετούμενων δανείων εκτός τραπεζικού συστήματος, σε φορέα διαχείρισης, όπως ήταν η εισήγηση πολλών».

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά