Έτσι κλειδώνει το deal για Συνεργατισμό

Το τελικό capital plan της Ελληνικής Τράπεζας αναμένουν στον Συνεργατισμό και στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε τη Δευτέρα 18 του μήνα να τεθεί ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας ολόκληρη η πρόταση απορρόφησης των περιουσιακών στοιχείων και των στοιχείων παθητικού. 

Η συμφωνία προβλέπει πως για να καλυφθεί το κενό μεταξύ περιουσιακών στοιχείων και στοιχείων παθητικού, το κράτος θα εκδώσει νέο κρατικό ομόλογο ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο όπως και τον Απρίλη θα αγοράσει ο Συνεργατισμός και το αντίτιμο του ομολόγου, δηλαδή το 1 δις ευρώ σε μετρητά θα κατατεθεί πίσω στον Συνεργατισμό.

Διαβάστε ακόμα: Πράσινο Υπουργικού στο deal Συνεργατισμού - Ελληνικής

Διαβάστε ακόμα: Συνεργατισμός: 18 Ιουνίου αποφασίζει για Ελληνική

Με τη συμφωνία απορρόφησης, το νέο ομόλογο θα περάσει στην ιδιοκτησία της Ελληνικής Τράπεζας μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 10.3 δις ευρώ. Από αυτά, τα 4.5 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια εκ των οποίων τα 500 εκατ. είναι μη εξυπηρετούμενα.

Στην Ελληνική θα μεταβιβαστούν επίσης και ομόλογα αξίας 4 δισ. ευρώ. Τα 2.5 δισ. του κρατικού ομολόγου του Απριλίου, το 1 δισ. που αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα και κάποια παλαιότερα κρατικά και άλλα ομόλογα. Έναντι αυτών των περιουσιακών στοιχείων, η Ελληνική θα αναλάβει την εξυπηρέτηση στοιχείων παθητικού συνολικού ύψους 9.7 δισ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις καταθέσεις πελατών του οργανισμού. Κάτι που ήταν και η μεγάλη έγνοια του υπουργείου και των Αρχών. 

Τι θα μείνει πίσω
Στην Ελληνική δεν θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία ύψους 8.3 δισ. ευρώ. από αυτά 7 δισ. ευρώ αφορούν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια που τέθηκαν ως εγγύηση για την κατάθεση των 2.5 δισ. ευρώ του κράτους τον Απρίλιο. Περιλαμβάνουν επίσης 160 εκατ. ευρώ σε συμμετοχές σε διάφορες συνεργατικές εταιρείες και ακίνητα. Έναντι της νέας  κατάθεσης του 1 δισ. που θα προκύψει από την έκδοση του ομολόγου, το κράτος θα λάβει ως εγγύηση περιουσιακά στοιχεία αξίας 1.1 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν σε ακίνητα 600 εκατ. ευρώ, 500 εκατ. αφορούν εξυπηρετούμενα δάνεια και μετρητά 60-70 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία των εξυπηρετούμενων δανείων αφορούν σε δάνεια προς την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Διαβάστε ακόμα: Συνεργατισμός: Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό το απόγευμα

Asset Protection
Πέραν από τη νέα έκδοση του 1 δισ. ευρώ, το κράτος θα παράσχει προς την Ελληνική Τράπεζα το λεγόμενο Asset Protection Scheme για το 40% περίπου των δανείων που θα μεταφερθούν στην Ελληνική Τράπεζα. Το Σχέδιο θα καλύπτει μη αναμενόμενες ζημιές που ενδεχομένως να προκύψουν από αυτά τα δάνεια και θα έχει διάρκεια 12 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασκήσεις που έγιναν δείχνουν πως το μέγιστο ποσό που ενδεχομένως να κληθεί να καταβληθεί στα πλαίσια του σχεδίου είναι 185 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα καταβάλλεται από τον Φορέα που θα δημιουργηθεί για διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η κυβέρνηση εκτιμά πως ο Φορέας θα έχει έσοδα ετησίως της τάξης των 250 εκατ. ευρώ μόνο από τις εισπράξεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς να υπολογίζονται τυχόν έσοδα από διάθεση ακινήτων που είτε θα υπάρχουν εξ’ αρχής στα περιουσιακά του στοιχεία είτε θα προστεθούν μετά στα πλαίσια διευθέτησης δανείων. Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν τη διαχείριση των προβληματικών δανείων του Συνεργατισμού θα συνεχίσει να την έχει η Altamira ή αν θα διοριστεί άλλος servicer. Το μόνο σίγουρο είναι πως για να εγκρίνουν οι Ευρωπαϊκές Αρχές την όλη συναλλαγή θα πρέπει να αλλάξουν δραστικά όλες οι νομοθεσίες που διέπουν τα θέματα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Διαβάστε ακόμα: Τα ξαναλένε από βδομάδα οι συντεχνίες για ΣΚΤ

Η εκκρεμότητα
Αυτό που αναμένουν πλέον σε Υπουργείο και Συνεργατισμό είναι το τελευταία κεφάλαιο της πρότασης της Ελληνικής Τράπεζας, που αφορά στο Capital Plan.

Τον τρόπο δηλαδή που θα καλύψει η Τράπεζα την απαιτούμενη αύξηση κεφαλαίου. Μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής 15 Ιουνίου δεν είχε βρεθεί η χρυσή τομή για τη νέα ισορροπία δυνάμεων που θα υπάρξει στην τράπεζα. Ουσιαστικά η πτυχή του Capital Plan θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τη Δευτέρα 18 Ιουνίου και σίγουρα πριν τις 6.30 το απόγευμα όταν και θα διεξαχθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετοχών της Συνεργατικής για έγκριση ή απόρριψη της σχετικής πρότασης.  Εκτός κι αν δεν υποβληθεί το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης θεωρείται βέβαιο πως η πρόταση θα εγκριθεί αφού οι εξωτερικοί σύμβουλοι του Συνεργατισμού έχουν ήδη δώσει θετικό fairness opinion για όλες τις άλλες πτυχές της πρότασης. 

Πάντως, στα θετικά είναι το γεγονός πως το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την κάλυψη των κεφαλαίων δεν αφορά σε δυστοκία εξεύρεσης τους, αλλά σε υπερβάλλουσα προσφορά. Οι τελευταίες εκτιμήσεις θέλουν τα απαιτούμενα κεφάλαια να ανέρχονται σε 150 εκατ. ευρώ περίπου. Αναμένεται πως το Σαββατοκύριακο οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με στόχο την εξεύρεση της χρυσής τομής. 

Δειτε Επισης

Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται