powered by

ΥΠΟΙΚ: Κατάθεση με εξασφάλιση τα ΜΕΔ της ΣΚΤ

Το Υπουργείο Οικονομικών, υλοποιώντας σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προέβη σήμερα σε κατάθεση ύψους 2,5 δις, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ).
 
Έναντι του ποσού της κατάθεσης, η Δημοκρατία έχει λάβει ως εξασφάλιση το σύνολο των μη-εξυπηρετούμενων δανείων από το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, αριθμό συμμετοχών της ΣΚΤ σε διάφορες ιδιωτικές και συνεργατικές εταιρείες και αριθμό ακινήτων τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές. Η συνολική αξία των εξασφαλίσεων ανέρχεται στα €7,6 δις περίπου και προσεγγίζει τα 10 δις εάν ληφθεί υπόψη η αξία των ακινήτων που εξασφαλίζουν τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια.
 
Είχε προηγηθεί έκδοση αριθμού κυβερνητικών ομολόγων προς τη ΣΚΤ, συνολικού ύψους 2,35 δις, διάρκειας 15 μέχρι 20 ετών, με όρους αγοράς και με δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής από την Δημοκρατία. 
 
Με την τοποθέτηση της κατάθεσης της Δημοκρατίας, οι υφιστάμενες καταθέσεις στην ΣΚΤ, δηλαδή όλοι οι καταθέτες που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Κύπριοι,  διασφαλίζονται πλήρως από κάθε θεωρητικό  κίνδυνο.
 
Ταυτόχρονα, η δραστική ενίσχυση τόσο των στοιχείων ενεργητικού όσο και των στοιχείων παθητικού στον ισολογισμό της τράπεζας, διευρύνει τις επενδυτικές επιλογές για την ΣΚΤ, οι οποίες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της τράπεζας, αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός Απριλίου. 
 

Δειτε Επισης

Στρέφονται νομικά κατά της Booking.com οι ευρωπαίοι ξενοδόχοι-Στηρίζει την συλλογική δράση ο ΠΑΣΥΞΕ
Κάτι...ψήνεται στο Ολυμπιακό Μέγαρο από την ΚΟΕ-Ένα gala dinner με ένα ξεχωριστό επισκέπτη στο τραπέζι
Άρθρο του CEO της Eurobank Φωκίωνα Καραβία: Ινδία, ένας στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα και την Κύπρο
Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε 346.230 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Τράπεζα Κύπρου: Ανταποκρίνεται εκ νέου άμεσα στις αποφάσεις της ΕΚΤ και μειώνει το επιτόκιο κατά 0.25%
Δρ. Ρατζίβ Σινγκ: Σημαντικός ο ρόλος του Συμβουλίου IGC για την οικονομική συνεργασία Ινδίας-Ελλάδας-Κύπρου
Κ. Φυτιρής: Κίνητρα για να προσελκύσουμε μεγάλα σκάφη αναψυχής στην Κύπρο-Πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί
Τα πολεοδομικά κίνητρα για προσιτή στέγη και όσα πρέπει να ξέρουν οι developers-«Εμφανής η απήχηση του Σχεδίου»
Σήμα παύσης μείωσης επιτοκίων από Λαγκάρντ-«Σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια αβεβαιότητα η ΕΚΤ»
Μπήκε από τον Πρόεδρο ο θεμέλιος λίθος για την β' φάση ανάπτυξης... Ένα σημαντικό ορόσημο για τα κυπριακά αεροδρόμια(pics)