ΣΚΤ: Μία στήριξη κι ένας διαχωρισμός

Ο τρόπος που ολοκληρώθηκε η διαδικασία στήριξης προς τον Συνεργατισμό, είχε δύο σημαντικά επακόλουθα. Από τη μία, επιβεβαιώθηκαν οι σχεδιασμοί για διαχωρισμό της τράπεζας στα δύο με τις ευλογίες και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και από την άλλη, διασφαλίστηκε πως όλες οι καταθέσεις πελατών είναι διασφαλισμένες. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η κίνηση της κυβέρνησης σημαίνει πως πλέον ενδέχεται οι διαδικασίες υποβολής δεσμευτικής προσφοράς να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα, αφού δεν υφίσταται πλέον το ενδεχόμενο επενδυτής να αποκτήσει ολόκληρη την τράπεζα, συμπεριλαμβανομένων και των κακών δανείων. Το γεγονός πως τα NPLs αποτελούν πλέον εξασφάλιση έναντι της κατάθεσης των 2.5 δις ευρώ και από την άλλη το «γράμμα» του SSM που ουσιαστικά εκμηδενίζει τις αξίες των ενυπόθηκων ακινήτων και εκτινάσσει τις ανάγκες για επιπρόσθετες προβλέψεις, καθιστούν πρακτικά αδύνατο αλλά και οικονομικά ασύμφορο για τον όποιο επενδυτή να αποκτήσει ολόκληρη της τράπεζα.
 
Με την κίνηση που έκανε η κυβέρνηση όμως, τα δεδομένα φαντάζουν πιο ξεκάθαρα σε σχέση με την απόκτηση των καλών περιουσιακών στοιχείων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, τα οποία θα αφορούν το σύνολο του ενεργητικού -εκτός των κόκκινων δανείων, συμμετοχών σε εμπορικές εταιρείες και κάποιων ακινήτων- και το σύνολο του παθητικού -εκτός της κρατικής κατάθεσης. «Η δραστική ενίσχυση τόσο των στοιχείων ενεργητικού όσο και των στοιχείων παθητικού στον ισολογισμό της τράπεζας, διευρύνει τις επενδυτικές επιλογές για την ΣΚΤ, οι οποίες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της τράπεζας, αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός Απριλίου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.
 
Το υπουργείο Οικονομικών, βλέποντας την ανησυχία που δημιουργήθηκε στους καταθέτες τις τελευταίες μέρες αλλά και τα κακόβουλα μηνύματα που αποστέλλονταν σε σχέση με την κρατική τράπεζα, έτρεξε πολύ γρήγορα τις διαδικασίες εξασφαλίζοντας την αύξηση και των δύο πλευρών του ισολογισμού της τράπεζας κατά 2.5 δις ευρώ περίπου. «Με την τοποθέτηση της κατάθεσης της Δημοκρατίας, οι υφιστάμενες καταθέσεις στην ΣΚΤ, δηλαδή όλοι οι καταθέτες που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Κύπριοι, διασφαλίζονται πλήρως από κάθε θεωρητικό  κίνδυνο», σχολίασε το υπουργείο. Τα στοιχεία παθητικού αυξήθηκαν μέσω της κατάθεσης 2.5 δις και αντίστοιχα τα στοιχεία ενεργητικού μέσω των κρατικών ομολόγων που εκδόθηκαν προς την Συνεργατική.
 
Με βάση του τι υλοποιήθηκε την Τρίτη, κατά πάσα πιθανότητα στην ιδιοκτησία της κυβέρνησης να απομείνουν περιουσιακά στοιχεία 7,6 δις ευρώ εκ των οποίων τα 6,4 δις περίπου αφορούν σε κόκκινα δάνεια ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση, εάν ληφθούν υπόψη και οι αξίες των ακινήτων που τα εξασφαλίζουν, η αξία των περιουσιακών στοιχείων μπορεί να ανέλθει στα 10 δις ευρώ.
 
Ουσιαστικά η διαχείριση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να γίνεται από την Altamira, είναι αυτή που θα κρίνει και το κατά πόσο το κράτος θα λάβει πίσω τη ρευστότητα που κατέθεσε σήμερα. Το ενδεχόμενο να πωληθεί στα πλαίσια της τρέχουσας διαδικασίας το χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων, φαντάζει απομακρυσμένο αφού οι όποιες προσφορές, με βάση τα σημερινά δεδομένα θα ήταν ασύμφορες.
 

Δειτε Επισης

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη