NPLs: Τέλος στα λόγια, ώρα για δράση

«Φοβού την Daniele και δώρα φέροντας»; Προάγγελος για το τι θα πρέπει να αναμένουμε να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα από πλευράς πολιτείας και τραπεζών για αντιμετώπιση των ΜΕΔ αποτελεί, πάντως, η λακωνική δήλωση της «Σιδηράς Κυρίας» του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Daniele Nouy μετά τις επαφές που είχε την Τετάρτη στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, η κυρία Nouy κάλεσε τις κυπριακές τράπεζες να καταβάλουν επιπρόσθετες και επίμονες προσπάθειες, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουν στην διάθεση τους ώστε να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων τα οποία σήμερα αποτελούν περίπου το 45% των συνολικών χορηγήσεων.

Δεν είναι άγνωστο άλλωστε πως τόσο ο SSM όσο και η ΕΚΤ δεν παρουσιάζονται ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα πορεία μείωση των κόκκινων δανείων στην Κύπρο παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι τράπεζες και τις συνεργασίες που έχουν συνάψει τον περασμένο χρόνο για βελτίωση των δεδομένων τους είτε μέσω πώλησης δανείων είτε μέσω συνεργασιών με εταιρείες διαχείρισης. 

Διαβάστε ακόμα: Daniele Nouy:  Κρούει τον κώδωνα για NPLs

Αυτό διαφάνηκε και στην ετήσια συνέντευξη Τύπου του SSM με την Daniele Nouy να δηλώνει ότι τον Μάρτιο η ΕΚΤ αναμένεται να δημοσιοποιήσει νέες και πιο αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο αντιμετώπισης των ΜΕΔ.
 
Διορθωτικές κινήσεις εν καιρώ ανάπτυξης
Η κ. Nouy βρέθηκε στην Κύπρο στο πλαίσιο των τακτικών και προγραμματισμένων επαφών με τις εποπτευόμενες χώρες και φρόντισε, σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, να καταστήσει σαφές πως δεν είναι αρκετά τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και ότι χρειάζονται ακόμη περισσότερες κινήσεις, προκειμένου το πρόβλημα των ΜΕΔ να μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που να μην αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας.

Σαφής ήταν και στις προτροπές της ότι οι απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις θα πρέπει να γίνονται σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης, ένα μήνυμα με πολλούς αποδέχτες καθώς κατά την ημέρα της επίσκεψης της ανακοινώθηκαν και τα προκαταρκτικά στοιχεία για τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας (4%), αφήνοντας να νοηθεί πως τώρα είναι η στιγμή που θα πρέπει ληφθούν δραστικά μέτρα.

Διαβάστε ακόμα: Νέο κτήριο και αμφιθέατρο για το Ινστιτούτο Νευρολογίας

Ανάγκη για κατανόηση
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις επαφές που είχε η κ. Nouy με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, συζητήθηκαν ευρύτερα θέματα εποπτείας, ενώ ειδικότερα συζητήθηκε, σε εποικοδομητικό κλίμα, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων επί του οποίου επισημάνθηκε η επίμονη και διαρκής προσπάθεια που γίνεται από πλευράς τραπεζών για μείωση των ΜΕΔ, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουν στην διάθεση τους. Υπογραμμίζεται πως από πλευράς Συνδέσμου τονίστηκε η ανάγκη για χειρισμό του προβλήματος με κατανόηση από πλευράς εποπτικών αρχών, κυρίως σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται έναντι υλοποίησης συγκεκριμένων στόχων.
 
Αποδόσεις
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που δημιουργείται στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και την οικονομία γενικότερα ο μεγάλος όγκος των ΜΕΔ που βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών. Με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ για το τρίτο τρίμηνο του 2017 το σύνολο των εποπτευόμενων κυπριακών τραπεζών από την ΕΚΤ, κατέγραψε ζημιές ύψους €592,53 εκατ. καθώς λόγω των κόκκινων δανείων οι τράπεζες αναγκάστηκαν να περιλάβουν προβλέψεις ύψους €1,13 δις, ενώ τα λειτουργικά τους έσοδα ανήλθαν στο €1,24 δις.
 
Οι αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων (RoE) ήταν αρνητικές και διαμορφώθηκαν στο -17,14% λόγω των ζημιών που καταγράφουν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους. Αρνητικές ήταν και οι αποδόσεις περιουσιακών στοιχείων που ανήλθαν στον -1,55%. Σε ό,τι αφορά οι αποδόσεις κόστους προς τα έσοδα αυτές κυμάνθηκαν με θετικό πρόσημο στο 50,3%.

Διαβάστε ακόμα: Έτσι θα λειτουργεί το e-Delivery

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών