Τράπεζες: Με θετικούς… ρυθμούς χελώνας

Παρά τον μεγάλο όγκο των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) που έχουν συγκεντρωμένους στους ισολογισμούς τους τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα, οι προσπάθειες τους για μείωση των ΜΕΧ και για συμμόρφωση στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των προβλέψεων φαίνεται να βαίνουν σε καλό δρόμο έστω κι αν αυτό γίνεται με ρυθμούς χελώνας.
Θετικό δεν μπορεί να θεωρηθεί η καθοδική πορεία των συνολικών χορηγήσεων καθώς αυτό σημαίνει μειωμένη πρόσβαση σε ρευστότητα για επιχειρήσεις και σε όποια πλάνα για περαιτέρω ανάπτυξη με όλα τα συνεπακόλουθα για την κυπριακή οικονομία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι συνολικές χορηγήσεις μειώθηκαν από €57,2 δις τον Δεκέμβριο του 2014, σε €50,4 δις τον Δεκέμβριο του 2016 και σε €48,6 δις τον Σεπτέμβριο του 2017.
 
Διαβάστε ακόμα: Lawrence Ho: “All in” για το καζίνο στην Κύπρο
 
Ωστόσο, σε ορθή τροχιά βρίσκονται αν και με αργούς ρυθμούς οι προσπάθειες για μείωση των ΜΕΧ με τον όγκο τους να καταγράφει σταθερή μείωση, από €27,3 δις που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014 σε €21,5 δις τον Σεπτέμβριο του 2017. Αξιοσημείωτο αποτελεί και το γεγονός ότι μειώνεται σταθερά και ο όγκος των χορηγήσεων με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, καθώς από €22 δις που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014, τον Σεπτέμβριο του 2017 ανήλθαν στα €16,5 δις.
 
Σε θετική πορεία οι δείκτες
Στα θετικά μπορεί να συγκαταλεχθεί το γεγονός ότι ο δείκτης των ΜΕΧ ως προς το σύνολο των χορηγήσεων παρουσιάζεται μειωμένος  από 47,8% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014 στο 44,2% τον Σεπτέμβριο του 2017. Η μείωση μπορεί να φαίνεται μικρή αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως το σύνολο των χορηγήσεων από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 παρουσιάζει μείωση 15,13%.
 
Σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τον Δεκέμβριου του 2014 παρουσιάζεται και ο δείκτης των χορηγήσεων με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ως προς το σύνολο των χορηγήσεων ο οποίος διαμορφώθηκε από 38,5%  στο 33,9% τον Σεπτέμβριο του 2017.
 
Διαβάστε ακόμα: Όμιλος Πανίκκος Λειβαδιώτης: Τρία νέα οικιστικά έργα το 2018
 
Θετικό βήμα εκ μέρους των τραπεζών χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι ο δείκτης των συνολικών συσσωρευμένων προβλέψεων ως προς το σύνολο των χορηγήσεων αυξήθηκε από 32,8% τον Δεκέμβριο του 2014 σε 46,9% τον Σεπτέμβριο του 2017.
 
Ελαφριά άνοδο κατέγραψε και ο δείκτης των συνολικών χορηγήσεων που αναδιαρθρώθηκαν ως προς τις συνολικές χορηγήσεις καθώς αυξήθηκε από 22,5% τον Δεκέμβριο του 2014 στο 25,5% τον Σεπτέμβριο του 2017. Και πάλι, όμως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι συνολικές χορηγήσεις από το 2014 σε σχέση με το 2017 μειώθηκαν σημαντικά.
 
Υπερχρεωμένα τα νοικοκυριά
Στα €20,7 δις ανερχόταν ο συνολικός δανεισμός προς τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριου του 2017 εκ των οποίων τα €11,3 δις ήταν μη εξυπηρετούμενα, δηλαδή το 54,6% των χορηγήσεων προς τα νοικοκυριά είναι μη εξυπηρετούμενα, ενώ οι χορηγήσεις των νοικοκυριών με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ανέρχονταν στα €9,1 δις.
 
Μόνο €5,8 δις χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά αναδιαρθρώθηκαν εκ των οποίων μάλιστα €4,1 δις εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.
 

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή του επιχειρείν
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας