Ανάγκη για συρρίκνωση βλέπουν Ευρωπαίοι τραπεζίτες

Η χαμηλή κερδοφορία, ο έντονος ανταγωνισμός και οι χαμηλές τιμές μετοχών θα αποτελούσε λόγος για συγχωνεύσεις και εξαγορές. Οι ισχυροί θα εξαγόραζαν τους αδύναμους αντιπάλους τους και οι πιο αδύναμοι απλώς εξαναγκάζονται να βγουν εκτός παιχνιδιού. Το ίδιο πράγμα όμως δεν συμβαίνει στον τραπεζικό τομέα,. Τουλάχιστον στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν τέτοια σημάδια.

Ωστόσο, οι επικεφαλής ορισμένων από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ευρώπης και οι ρυθμιστικές αρχές τους, συζητούν τώρα ανοιχτά σχετικά με την ανάγκη συρρίκνωσης του κλάδου.

Διαβάστε ακόμα: Πόσα αυτοκίνητα πουλιούνται σε κάθε πόλη

«Αν σκεφτείτε 10 χρόνια μπροστά. . . μπορείτε να φανταστείτε τον σχεδιασμό του τραπεζικού τομέα με λιγότερες τράπεζες, περισσότερη εγχώρια ενοποίηση και πιθανώς μερικές ακόμη πανευρωπαϊκές τράπεζες », δήλωσε στους Financial Times ο Frédéric Oudéa, διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής Société Générale.

Ο κ. Oudéa, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών (EBF), δήλωσε ότι, ενώ οι περισσότερες τράπεζες επικεντρώθηκαν στην εγχώρια ενοποίηση, ο ίδιος πιστεύει ότι οι διασυνοριακές συμφωνίες θα επανέλθουν στο τραπέζι μακροπρόθεσμα, όταν ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση της ευρωζώνης και περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν αυτοματοποιήσει τις δραστηριότητές τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σενάριο της ενοποίησης-συρρίκνωσης υπογραμμίζεται από τη νέα έρευνα για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα που πραγματοποίησε η γερμανική ZEB, σύμβουλος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, η οποία κατέγραψε τους αριθμούς κερδοφορίας και κεφαλαίων για τα 50 μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με την ZEB, τα κέρδη των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών θα υποστούν πιέσεις από τα χαμηλά επιτόκια και λόγω συμμόρφωσης με κανονισμούς όπως Mifid II, MREL ή TLAC. Προβλέπει ότι η μέση απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών θα μειωθεί από 4,1% το 2016 σε μόλις 1,5% το 2021. Αυτή η ανησυχητική εικόνα μετριάζεται εν μέρει από την εκτίμηση της ZEB ότι ορισμένες τράπεζες θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν περισσότερο την πτώση στα κέρδη τους, μειώνοντας το κόστος, βελτιώνοντας τις προσφορές προϊόντων τους, υιοθετώντας τις νέες τεχνολογίες και απορρίπτοντας τα ενεργητικά με χαμηλή απόδοση.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι ο αριθμός των δανειστών στην ΕΕ ήδη ακολουθεί καθοδική πορεία, από 8,237 το 2010 σε 7,110 το 2015. Ωστόσο, ανέφερε ότι ο τομέας παραμένει ιδιαίτερα κατακερματισμένος, επομένως περισσότερη ενοποίηση είναι αναπόφευκτη.

Υπάρχει μια τράπεζα για περίπου 50.000 πολίτες στην ευρωζώνη, περίπου στα ίδια επίπεδα με τις ΗΠΑ, αλλά πολύ πιο κατακερματισμένη από τη Βρετανία όπου υπάρχει μία τράπεζα ανά 170.000 πολίτες και την Ιαπωνία όπου μία τράπεζα αναλογεί σε 900.000 πολίτες.

Διαβάστε ακόμα: Σ. Κασσιανίδης: Θαυμάζει τους Disney, Jobs και Branson

«Όπως και σε κάθε βιομηχανία με υπερβολική παραγωγική ικανότητα, υπερβολικό κόστος και πολύ μικρό κέρδος, θα επικρατήσει η ορθολογική οικονομία», συμπέρανε η ZEB στην έκθεσή της, σύμφωνα με τους FT. «Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις θα αφανίσουν τους πιο αδύναμους παίκτες μέχρι να επιτευχθεί καλύτερη ισορροπία».

ΠΗΓΗ: FT

Δειτε Επισης

Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»
Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική