ΕΚΚ: Ανεπηρέαστα τα διοικητικά πορίσματα
07:25 - 12 Δεκεμβρίου 2017
Μπορεί μεν το Ανώτατο Δικαστήριο με μονομελή σύνθεση να ακύρωσε την περασμένη εβδομάδα την δεύτερη δίκη εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πρώην στελεχών της που βρισκόταν στα αρχικά στάδια ενώπιον του Κακουργιοδικείου και αφορούσε ποινικές υποθέσεις για την αγορά ελληνικών ομολόγων, αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρεί ότι δεν θεωρεί ότι η εν λόγω απόφαση επηρεάζει τα διοικητικά πορίσματα και τα διοικητικά πρόστιμα που επέβαλε για την εν λόγω υπόθεση.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Επιτροπής, Δήμητρα Καλογήρου ανέφερε χαρακτηριστικά στο InBusinessNews πως δεν θεωρεί ότι επηρεάζονται οποιαδήποτε πορίσματα που αφορούν διοικητικά θέματα, ενώ πρόσθεσε πως το όλο θέμα παρακολουθείται από τους νομικούς συμβούλους της ΕΚΚ και αναμένει παράλληλα την τελική έκβαση της υπόθεσης (καθώς θεωρείται δεδομένο πως ο Γενικός Εισαγγελέας θα εφεσιβάλει την απόφαση του μονομελούς Ανωτάτου Δικαστηρίου).
Διαβάστε ακόμα: Ρόδον: Ριζικό λίφτινγκ με στόχο τα 4 αστέρια
Αξίζει να σημειωθεί πως για να στοιχειοθετηθούν υποθέσεις στα πορίσματα της ΕΚΚ δεν βασίστηκε μόνο στην εν λόγω οδηγία που κρίθηκε ως μη γενόμενη από το Ανώτατο, αλλά και σε άλλες οδηγίες και νομοθεσίες. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 20 διοικητικές παραβάσεις στα πορίσματα της ΕΚΚ σε ό,τι αφορά την αγορά ελληνικών ομολόγων.
Πως ακυρώθηκε η δίκη
Το κατηγορητήριο βασίστηκε στην παραβίαση κανονισμών που εξέδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2011. Ως γνωστό τα μέλη της ΕΚΚ διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Όταν εξετάστηκε και εγκρίθηκε η τότε σύνθεση της ΕΚΚ από το Υπουργικό, στη συγκεκριμένη συνεδρία συμμετείχε και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κάτι το οποίο αντίκειται στους κανονισμούς.
Κάποιος προσέβαλε την απόφαση του Υπουργικού στο Ανώτατο το οποίο έκρινε ότι η σύνθεση της ΕΚΚ ήταν παράνομη-παράτυπη καθώς συμμετείχε ο Υφυπουργός. Μετά την εν λόγω απόφαση του Ανωτάτου, το Υπουργικό έπαυσε και επαναδιόρισε τα μέλη της ΕΚΚ εν τη απουσία του Υφυπουργού για να θεωρείται νόμιμη και νομότυπη απόφαση.
Καθώς η σύνθεση του ΔΣ της ΕΚΚ ήταν παράνομη-παράτυπη έτσι και οι κανονισμοί του 2011 που εξέδωσε θεωρούνται παράνομοι- παράτυποι. Έτσι η «νόμιμη» ΕΚΚ ξαναψήφισε τους ίδιους κανονισμούς χωρίς ωστόσο να έχουν αναδρομική ισχύ.
Έτσι το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί υπόθεση για παράβαση στη βάση κανονισμών οι οποίοι θεωρούνται παράνομοι-παράτυποοι καθώς ψηφίστηκαν από ένα παράνομο-παράτυπο Συμβούλιο, καθώς οι παραβάσεις έγιναν κατά την εν λόγω περίοδο που η σύνθεση της ΕΚΚ ήταν παράνομη-παράτυπη.
Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί πως οι κανονισμοί απορρέουν από σχετική νομοθεσία η οποία είναι καθόλα νόμιμη.