Τα ακριβά ακίνητα στους ισολογισμούς των τραπεζών

Τα ακριβά ακίνητα στους ισολογισμούς των τραπεζών

Τα ακριβά ακίνητα στους ισολογισμούς των τραπεζών

Επιβράδυνση στο ρυθμό αναδιαρθρώσεων Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων διαπιστώνει η Κεντρική Τράπεζα με τις προσπάθειες των πιστωτικών ιδρυμάτων να εισέρχονται στα βαθιά και στις δύσκολες υποθέσεις. Ανάσα στις προσπάθειες αποτέλεσε μεν το γεγονός ότι η Βουλή επέκτεινε την περίοδο χάριτος και για το 2018 σε ό,τι αφορά την εξαίρεσης για το φόρο της, ώστε να προχωρήσει η πρακτική της αναδιάρθρωσης χρέους μέσω της μεθόδου ανταλλαγής χρέους έναντι ακινήτων (debt to asset swap), αλλά δεν φαίνεται να βρίσκει έδαφος η πρακτική των εκποιήσεων με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος ακινήτων να βρίσκεται συγκεντρωμένος στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων. 

Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει για το τι μέλλει γενέσθαι με το ΦΠΑ στα ακίνητα και πως, εν αναμονή της ετοιμασίας της Εγκυκλίου από τον Έφορο Φορολογίας, θα επηρεάσει την πρακτική ανταλλαγή χρέους έναντι ακινήτων. 

Διαβάστε ακόμα: Μ. Δημητριάδης: Στα €40 εκατ. τα έσοδα από το λιμάνι


Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των πιστωτικών ιδρυμάτων για το 2017, στους ισολογισμούς τους βρίσκονταν συγκεντρωμένα ακίνητα, η αξία των οποίων αγγίζει τα €1,7 δισ. 

Τράπεζα Κύπρου
Η Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων (ΔΔΑ) της Τράπεζας Κύπρου στις 30 Ιουνίου 2017 είχε στους ισολογισμούς της ακίνητα αξίας €1.502 εκατ.  Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 ανέλαβε ακίνητα ύψους €229 εκατ. μέσω συμφωνιών ανταλλαγής χρέους, ενώ ολοκλήρωσε την πώληση ακινήτων ύψους €140 εκατ. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Διεύθυνσης τα τρία μεγαλύτερα σε αξία ακίνητα που έχει πουλήσει μέχρι στιγμής το Συγκρότημα είναι:

Τουριστικό τεμάχιο γης στη Σωτήρα Αμμοχώστου αξίας €14,1 εκατ.
 
Οικιστικό τεμάχιο στη Λάρνακα αξίας €7,46 εκατ.
 
Υπεραγορά στην Πάφο αξίας €6,2 εκατ.

Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα
Το Μάρτιο του 2016, συστάθηκε η Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων και Επενδύσεων με στόχο την κεντρική διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων και επενδύσεων του ΣΠΤ και την παροχή υποστήριξης στη διαδικασία αναδιάρθρωσης ΜΕΧ. Η μεταφορά του χαρτοφυλακίου ακινήτων του ΣΠΤ στη ΣΚΤ έχει ολοκληρωθεί. Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2017, τα ακίνητα προς πώληση που βρίσκονται στους ισολογισμούς της ΣΚΤ ανέρχονται στα €143,9 εκατ. σε σχέση με €121,825 εκατ. που ήταν στο τέλος του 2016. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΣΚΤ τα τρία μεγαλύτερα σε αξία ακίνητα στους ισολογισμούς της είναι:
 
Τουριστικό τεμάχιο στο Δήμο Γεροσκήπου αξίας €8,5 εκατ.
 
Πολυώροφο κτίριο στο Στρόβολο αξίας €4,8 εκατ.
 
Βιομηχανικό τεμάχιο στο χωριό Αγία Βαρβάρα στην Πάφο αξίας €4,6 εκατ.

Ελληνική Τράπεζα
Το 2015 η Ελληνική Τράπεζα δημιούργησε την Anolia Holdings Ltd με κύρια δραστηριότητα την κατοχή και διαχείριση ακίνητης ιδιοκτησίας. Με βάση την ιστοσελίδα του Ομίλου τα τρία μεγαλύτερα σε αξία ακίνητα προς πώληση είναι: 
 
Δύο οικόπεδα στο χωριό Σούνι αξίας € 606.650
 
Γραφεία στο Ζακάκι αξίας € 500.000
 
Οικόπεδο στο Καϊμακλί αξίας € 473.000
 

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας