FBME: Απορρίπτει τα στοιχεία της ΚT

Η FBME Bank απορρίπτει τα ευρήματα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει με νομικά μέτρα κατά της επιβολής του προστίμου ύψους €1,2 εκατ. που το εποπτικό όργανο αποφάσισε να της επιβάλει την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου.

«Η FBME Bank απορρίπτει σθεναρά τα υποτιθέμενα στοιχεία που η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) υποστηρίζει ότι έχει βρει σχετικά με ελλείψεις στις διαδικασίες καταπολέμησης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος (AML) και στις διαδικασίες καταπολέμησης χρηματοδότησης τρομοκρατίας (CTF), και θα προχωρήσει με νομικά μέτρα κατά της επιβολής του προτεινόμενου προστίμου από την ΚΤΚ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας.

Τίθεται το ερώτημα «γιατί χρειάστηκε σχεδόν ενάμιση χρόνος για να αποκαλύψει η ΚΤΚ τα υποτιθέμενα ευρήματα».

Σύμφωνα με την FBME «η FinCEN στις ΗΠΑ υποχρεώθηκε να διεξάγει εκ νέου τη συγκέντρωση και αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2016, μετά που τα δικαστήρια των ΗΠΑ την εμπόδισαν από το να επιβάλει την οριστική της απόφαση επί της FBME». Λέγεται, ισχυρίζεται, «ότι αυτή η εξέλιξη έχει σχέση με την παρουσίαση αβάσιμων ευρημάτων από την ΚΤΚ».

Συνεχίζει υποστηρίζοντας «οι υποτιθέμενες παραλείψεις αφορούν αποκλειστικά σε διαδικασίες και όχι σε συγκεκριμένες χρηματικές συναλλαγές».

H FBME γράφει ακόμη ότι «η ανακοίνωση της ΚΤΚ στην ιστοσελίδα της έρχεται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα ερευνών που διεξάχθηκαν από το Αμερικάνικο γραφείο του κορυφαίου διεθνούς ελεγκτικού οίκου Ernst and Young (E&Y) και ενός ελέγχου που ολοκληρώθηκε ένα χρόνο νωρίτερα από την KPMG Γερμανίας».

Όπως προστίθεται, «έγιναν εισηγήσεις για αλλαγές που συνάδουν με διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, αλλά καμία από τις δύο εταιρείες δεν εντόπισε τυχόν παραβιάσεις οδηγιών ή νόμων είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε της Δημοκρατίας της Κύπρου».

Σύμφωνα με την τράπεζα «αυτές οι έρευνες, των οποίων τα αποτελέσματα δόθηκαν στη FinCEN, καταδεικνύουν ότι οι διαδικασίες της FBME είναι σύμφωνες με την τρίτη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και την τέταρτη έκδοση της κυπριακής οδηγίας, σύμφωνα με το Άρθρο 59(4) του νόμου για καταπολέμηση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου με απόφαση της την Τετάρτη επέβαλε πρόστιμο €1.2 εκ στην FBME Bank Ltd (υποκατάστημα Κύπρου) για παραλείψεις συμμόρφωσης με άρθρα και κανονισμούς για παρεμπόδιση ξεπλύματος παράνομου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Συγκεκριμένα, η απόφαση λήφθηκε λόγω παράλειψης συμμόρφωσης της με άρθρα του περί Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμου, παραγράφων της Οδηγίας για τηv Παρεμπόδιση Ξεπλύματος Παράνομου Χρήματος και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και με άρθρα του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί των πληροφοριών για τον πληρωτή που συνοδεύουν τις μεταφορές χρηματικών ποσών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, οι παραλείψεις ή/και αδυναμίες της Τράπεζας απορρέουν από τα ευρήματα επιτόπιου ελέγχου που έγινε το 2014 και αφορούν στο βαθμό συμμόρφωσης του υποκαταστήματος στο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για την παρεμπόδιση ξεπλύματος παράνομου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα