Η Μακαρίου σχεδόν άδεια από αυτοκίνητα (photos)

Μόνο λεωφορεία και εξουσιοδοτημένα οχήματα εισέρχονται από χθες Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου στη λεωφόρο Μακαρίου και την οδό Αναστάσιου Λεβέντη, στη Λευκωσία.

Πλέον, έχουν τερματιστεί οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ίσχυαν από τον περασμένο Δεκέμβριο και τέθηκε σε ισχύ ο αρχικός σχεδιασμός του έργου ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου-Στασικράτους-Ευαγόρου, βάσει του οποίου λήφθηκε η απόφαση ένταξής του για χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε.

Τέλος εποχής

Στη βασική εμπορική οδό της Λευκωσίας απαγορεύεται πια η είσοδος μηχανοκίνητων οχημάτων, βάζοντας έτσι τέλος στην ταυτότητα της Μακαρίου, όπως την γνώριζαν οι Λευκωσιάτες για δεκαετίες ολόκληρες.

Διαβάστε ακόμα: 

 

Πλέον, κυκλοφορούν λιγοστά οχήματα, τα οποία έχουν εξουσιοδότηση, όπως οχήματα που ανήκουν σε νόμιμους χρήστες αδειοδοτημένων χώρων στάθμευσης, οχήματα έκτακτης ανάγκης π.χ. ασθενοφόρα, οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας Κύπρου, οχήματα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας για αντιμετώπιση βλαβών εντός της συγκεκριμένης περιοχής, ταξί, ποδήλατα και scooter, oχήματα τροφοδοσίας, καθώς επίσης οχήματα συλλογής απορριμμάτων και υλικών ανακύκλωσης.

 

  

 Διαβάστε εδώ: Με αυτό τον τρόπο από 27/10 η πρόσβαση στη Μακαρίου-Όλες οι ρυθμίσεις

Πιο αναλυτικά, οι δύο λωρίδες κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μακαρίου (από τη συμβολή της με τις Λεωφόρους Σπύρου Κυπριανού και Διγενή Ακρίτα μέχρι τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Ευαγόρου) και στην οδό Αναστάσιου Λεβέντη, μετατράπηκαν σε λεωφορειολωρίδες για διακίνηση λεωφορείων και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας.

Διαβάστε εδώ: Μακαρίου: «Ανάπτυξη», «χαριστική βολή» και αυτοκίνητα κατ' εξαίρεση
 

  

Διαβάστε εδώ: Έτσι θα είναι το νέο all-day στέκι της Columbia στη Μακαρίου (pics)
  

Πλέον, και όπως έχει προαναφερθεί, απαγορεύεται η είσοδος σε μηχανοκίνητα οχήματα, περιλαμβανομένων δικύκλων και τρικύκλων, πλην εξαιρέσεων (οχήματα που ανήκουν σε νόμιμους χρήστες αδειοδοτημένων χώρων στάθμευσης, οχήματα έκτακτης ανάγκης, οχήματα των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, ταξί, ποδήλατα και scooter, οχήματα τροφοδοσίας, οχήματα συλλογής απορριμμάτων και υλικών ανακύκλωσης).

 

  

  

Όπως τονίζει ο Δήμος Λευκωσίας, στο συγκεκριμένο τμήμα της λεωφόρου Μακαρίου γίνεται η πρώτη προσπάθεια στην Κύπρο για δημιουργία περιοχής μειωμένων ρύπων, εντός αστικού εμπορικού κέντρου.

 

  

  

Τονίζεται ακόμη ότι μ​​​​​ε το έργο που ολοκληρώθηκε, το εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας αποκτά ξανά συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς δημιουργείται ένας ελκυστικός χώρος με δική του ταυτότητα.


Έρχονται νέα στέκια
Στόχος είναι επίσης η δημιουργία ενός διαδρόμου απρόσκοπτης κυκλοφορίας των μέσων μαζικής συγκοινωνίας με σκοπό την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και τη διακίνηση με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Χωρίς διακρίσεις προς τα εμποδιζόμενα άτομα και με συνεπαγόμενα οφέλη τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, των ρύπων και του θορύβου, καθώς και την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας, της επισκεψιμότητας και της εμπορικότητας της περιοχής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι παρά τις έντονες αντιδράσεις της πλειοψηφίας των καταστηματαρχών για απαγόρευση της εισόδου στα οχήματα, αρκετοί είναι οι επισκέπτες που περπάτησαν στην ιστορική εμπορική λεωφόρο.

Την ίδια ώρα, την εμφάνισή τους αναμένεται να κάνουν νέα στέκια και αφίξεις που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και θα εμπλουτίσουν την περιοχή.

Ανάμεσά τους το Pinolo, το νέο ιταλικό εστιατόριο του ομίλου Ζορπά, στον χώρο του πρώην Akakiko, το Bean Bar, η νέα αλυσίδα καφέ του Ομίλου Χ.Α Παπαέλληνας Εμπορική ΛΤΔ, στο ισόγειο του 360, αλλά και το Henry’s, το all day εστιατόριο της Columbia Restaurants, στον χώρο του πρώην Da Capo.

Δειτε Επισης

Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών