Το Abu Dhabi εξαγοράζει «κυπριακό» κολοσσό

Μάριος Ρούσσος  23/06/2022 06:35
Το Abu Dhabi εξαγοράζει «κυπριακό» κολοσσό

Το Abu Dhabi εξαγοράζει «κυπριακό» κολοσσό

Μάριος Ρούσσος  23/06/2022 06:35

Στα χέρια των Αραβικών Εμιράτων θα περάσει η-με κυπριακή βάση-Unifrutti Investments Limited, καθώς παραλήφθηκε από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, κοινοποίηση συγκέντρωσης του μετοχικού κεφαλαίου, από τη συναλλαγή των δύο κολοσσών.

Διαβάστε ακόμα: 

20+2 top startups με κυπριακό άρωμα και το προφίλ τους

Εθνική Αρχή Στοιχημάτων: Πυξίδα της ο σεβασμός στη διαφορετικότητα

Συγκεκριμένα, η κοινοποίηση αφορά την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της Unifrutti Investments Limited από την Abu Dhabi Developmental Holding Company PJSC, μέσω της Urusbid Restricted Limited.

Η Abu Dhabi Development Holding Co PJSC ιδρύθηκε το 2018 και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά fund των Αραβικών Εμιράτων. Το κύριο αντικείμενο των δραστηριοτήτων της είναι επενδύσεις σε τομείς που έχουν να κάνουν με τη σίτιση και τη γεωργία, την αεροπορία, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, την υγεία, σε βιομηχανίες και logistics, ακίνητα, τουρισμό και φιλοξενία, μεταφορές και άλλους.

Η εταιρεία έχει επενδύσεις ανά το παγκόσμιο και ανήκει εξ’ ολοκλήρου και ελέγχεται, από την κυβέρνηση του Abu Dhabi όπου σύμφωνα με το ιδρυτικό της έγγραφο έχει εντολή να κατέχει, να επιβλέπει και να λειτουργεί κρατικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, η Abu Dhabi Developmental Holding Company PJSC, μέσω της Urusbid Restricted Limited, απόκτησε το μετοχικό κεφάλαιο της Unifrutti Investments Limited.

Όσον αφορά τη Urusbid Restricted Limited είναι μια εταιρεία δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και είναι όχημα ειδικού σκοπού και δεν διεξάγει οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα ex ante της συναλλαγής.

Ποια είναι η Unifrutti

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στην παραγωγή, προώθηση και διανομή φρέσκων φρούτων. H Unifrutti Group, έχει τα κεντρικά της γραφεία στη Λευκωσία, ωστόσο, δραστηριοποιείται σε πάνω από 50 χώρες όπως Χιλή, Αργεντινή, Φιλιππίνες, Αφρική, Ιταλία, Ισπανία και Ισημερινό.

Ιδρύθηκε το 1948 ως εταιρεία εισαγωγής και εξαγωγής φρούτων και λαχανικών από τον Ιταλό Guido de Nadai και σήμερα ηγείται του τομέα. Όπως τονίζεται από την εταιρεία στην ιστοσελίδα της, «διατηρεί τις σταθερές οικογενειακές της ρίζες ενώ επεκτείνεται συνεχώς, χάρη σε συνεργασίες σε όλο τον κόσμο και σε μια στρατηγική εταιρική προσέγγιση».

Ο Όμιλος επιβλέπει και διαχειρίζεται ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού κατέχοντας απευθείας τη γη και με την παγκόσμια παρουσία του μέσω μεταποιητικών, εμπορικών και logistics εγκαταστάσεων. Για τους αριθμούς, ο pro forma ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2020, ανήλθε στα 709 εκατ. δολάρια.

Η μεγάλη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών επιτρέπει στην Unifrutti να ικανοποιήσει μια συνεχώς εξελισσόμενη παγκόσμια αγορά, διατηρώντας παράλληλα ισχυρή εστίαση στην τοπική ζήτηση. Αυτή η ευέλικτη προσέγγιση επέτρεψε στον Όμιλο να επιτύχει υψηλό επίπεδο διαφοροποίησης, κατανεμημένο μεταξύ των διαφόρων δραστηριοτήτων κατά μήκος της αλυσίδας αξίας.

Όσον αφορά τη Unifrutti Investments Limited, η οποία ανήκει στον όμιλο, είναι μια εταιρεία δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διανομή φρέσκων φρούτων, με δραστηριότητες που καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, όπως την προμήθεια, την παραγωγή, την συσκευασία, την αποθήκευση και την εμπορία, καθώς και των μεταφορών (logistics).

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας