Safepass: Το «ανενεργό» μέτρο και το πρόβλημα στις υπεραγορές

Χωρίς οποιεσδήποτε αλλαγές όσον αφορά την προσκόμιση safepass συνεχίζουν τα μέτρα κατά της πανδημίας, τα οποία βρίσκονται σε ισχύ.

Ερωτηθείς σχετικά ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου τόνισε ότι οι υπεραγορές ανέμεναν ότι θα υπήρχαν αλλαγές στο νέο διάταγμα, το οποίο θα ισχύσει μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.

Η ευθύνη στους πολίτες;
Ωστόσο, αίτημά τους, ήταν σε περίπτωση που εξακολουθήσει να είναι υποχρεωτική η προσκόμιση safepass στις υπεραγορές, η ευθύνη της μη συμμόρφωσης με το μέτρο να μετακινηθεί στον πολίτη και όχι στην επιχείρηση.

Διαβάστε ακόμη:

Φ. Μαννάρης: Πώς εξασφαλίζουμε επαρκές συνταξιοδοτικό εισόδημα

Κάνει check in προς την… κανονικότητα η επιβατική κίνηση (πίνακες)

«Αναμένουμε τουλάχιστον να υπάρξει αλλαγή στο επόμενο διάταγμα, με την ελπίδα ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επιτρέψουν την απόσυρση του safepass στο λιανεμπόριο τροφίμων», ανέφερε σχετικά ο κ. Χατζηαδάμου.

Κόπωση και προστριβές
Κληθείς να σχολιάσει την αποτελεσματικότητα του μέτρου, εξήγησε ότι έχει επέλθει κόπωση, ιδιαίτερα σε μικρά καταστήματα, στα οποία οι επισκέψεις των καταναλωτών είναι καθημερινές, ακόμα και 3-4 φορές ημερησίως, με μερίδα κόσμου να μην ανέχεται τον διαρκή έλεγχο και τη συνεχή προσκόμιση του σχετικού αποδεικτικού (πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό ανάρρωσης, PCR ή rapid test με ισχύ 72 ωρών).

Εκτός από προστριβές και αντιπαραθέσεις μεταξύ των καταναλωτών και των εργαζομένων στις υπεραγορές και στα καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων, το μέτρο δεν φαίνεται να αποδίδει ή να εφαρμόζεται καθολικά.

Δειγματοληπτικός έλεγχος ή και καθόλου
«Με εξαίρεση τα malls, τις μεγάλες αλυσίδες υπεραγορών και τα πολυκαταστήματα, σε ορισμένες περιπτώσεις ο έλεγχος προς τους πελάτες, είτε διεξάγεται δειγματοληπτικά είτε δεν πραγματοποιείται καθόλου», υπογράμμισε ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΑΣΥΠΕ.

Στην πορεία, το μέτρο της υποχρεωτικής προσκόμισης safepass αποδεικνύεται ανενεργό σε κάποιες περιπτώσεις, δημιουργώντας τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ωστόσο, οι έλεγχοι από την Αστυνομία και τις αρμόδιες αρχές παραμένουν συστηματικοί και η ευθύνη της τήρησης του μέτρου βαραίνει τους καταστηματάρχες.

Δειτε Επισης

Ετήσια υποχώρηση 2,3% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών
Cyfield: Ποιότητα κατασκευής και σίγουρος τίτλος ιδιοκτησίας-Έκδοση τίτλων για τρία ακόμα έργα
Τράπεζα Κύπρου: Οι ηχηρές προσθήκες στο Δ.Σ. και η επικύρωση του μερίσματος €0,48 ανά μετοχή
FIBA Eurobasket 2025: Με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες της A&A Apostolides στο «Σπύρος Κυπριανού»
Η εξαγορά της Δωδώνης από τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία και τα νέα δεδομένα που φέρνει στην κυπριακή αγορά
Μεγάλο πλήγμα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες από τους δασμούς Τραμπ-Κόστος πέραν των $100 δις
IN Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για να κλείσει η «κάλπη»-Ολοκληρώνεται την Τετάρτη η ψηφοφορία
Στ. Δημητρίου: Πολυεπίπεδα τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ισχυρός μοχλός ανάπτυξης
Κυριάκος Κακουρής: Συζητήσεις με ΑΗΚ για δάνειο προς αναβάθμιση του δικτύου της-Η θέση ΕΤΕπ για GSI και τερματικό
ΑΤΑ, κατώτατος, συμβάσεις και απεργίες-Τα καυτά εργασιακά θέματα της χρονιάς που πέρασε και ο κομβικός ρόλος της ΟΕΒ