Φωτιές στην εμπορική ζωή της Πάφου για το Κόροιβος

InBusinessNews  18/10/2021 15:41
Φωτιές στην εμπορική ζωή της Πάφου για το Κόροιβος

Φωτιές στην εμπορική ζωή της Πάφου για το Κόροιβος

InBusinessNews  18/10/2021 15:41

Σε μείζον θέμα για την εμπορική ζωή της Πάφου εξελίσσεται η απόφαση του δήμου να προχώρησει στην εξάσφαλιση δικαστικού διατάγματος τερματισμού της χρήσης και λειτουργίας του Εμπορικού Κέντρου Κόροιβος, ιδιοκτησίας του Ομίλου CTC. 

Σήμερα, οι εργαζόμενοι στο εμπορικό κέντρο πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας, ζητώντας από τον δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαινώδος να παρέμβει άμεσα και να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο να γίνει, ώστε να μην τερματιστεί η λειτουργία του εμπορικού κέντρου. Κάτι τέτοιο, όπως τόνισαν, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ίδιους, τον κόσμο και την οικονομία του τόπου.

Διαβάστε εδώ: Βγήκαν στους δρόμους οι εργαζόμενοι εμπορικού κέντρου στην Πάφο

Αξίζει να σημειωθεί πως με ανακοίνωσή του την περασμένη Παρασκευή, και με αφορμή την πρόθεση των εργαζομένων του εμπορικού κέντρου όπως πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου(σ.σ. κάτι που έπραξαν σήμερα), ο δήμος Πάφου, καλούσε σε μη εργαλειοποίηση των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωσή του, ο δήμος Πάφου παρέθεται τη δική του εκδοχή για το ιστορικό της δικαστικής διαφοράς μεταξύ του ως πολεοδομική αρχή και της υπεραγοράς από το 2014 που κατέληξε, μεταξύ άλλων, με την έκδοση δικαστικού διατάγματος στις 14 Σεπτεμβρίου για τερματισμό της χρήσης του κτιρίου της υπεραγοράς μέσα σε δύο μήνες από τις 14.9.2021, εκτός εάν στο μεσοδιάστημα εξασφαλιστεί πιστοποιητικό τελικής έγκρισης από την αρμόδια Αρχή, δηλαδή τον Δήμο Πάφου.

Ο δήμος Πάφου, στην ανακοίνωσή του, σημείωνε ότι «η εν λόγω υπεραγορά λειτουργεί παράνομα ως πολυκατάστημα με αυθαίρετες μεγάλης έκτασης προσθηκομετατροπές, τόσο στον εσωτερικό χώρο όσο και στο χώρο στάθμευσης, για τις οποίες εκκρεμεί ποινική υπόθεση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου».

«Αντί οι ιδιοκτήτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν τους εργαζομένους στην επιχείρηση με προφανή σκοπό να εκβιάσουν τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο», υποστήριζε, μεταξύ άλλων.

Ο δήμος Πάφου καλούσε την ιδιοκτήτρια εταιρεία «να σεβαστούν έστω και τώρα την απόφαση του Δικαστηρίου και δείχνοντας έμπρακτα έγνοια για τους υπαλλήλους της επιχείρησης, να προχωρήσουν τάχιστα στην άρση όλων των παρανομιών στο εν λόγω κτίριο ώστε να εξασφαλίσουν τις άδειες που ορίζει η νομοθεσία». Με τον τρόπο αυτό, θα ανταποδώσουν το ελάχιστο που οφείλουν στην κοινωνία και τον τόπο μας, κατέληγε η ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη: 

Προ του φάσματος αναστολής της λειτουργίας της υπεραγορά στην Πάφο

Απάντηση CTC στον δήμο Πάφου για το Εμπορικό Κέντρο Κόροιβος

Η άπαντηση του Ομίλου CTC 

Με ανακοίνωση οκτώ σημείων απάντησε σήμερα στην ανακοίνωση του δήμου Πάφου ο Όμιλος CTC, τονίζοντας πως όλες οι εργασίες που υποδείχθηκαν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Πάφου έχουν ολοκληρωθεί και διαβεβαιώνοντας ότι «είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για εξεύρεση της καλύτερης λύσης, στο πλαίσιο πάντοτε των νόμιμων διαδικασιών, για να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία του πολυκαταστήματος και να μην οδηγηθούν άνθρωποι στην ανεργία».

Στην ανακοίνωσή του, ο Όμιλος CTC υπογραμμίζει ότι από το 2003 διαθέτει Πολεοδομική Άδεια  ως πολυκατάστημα, που χορηγήθηκε  από το Δήμο Πάφου ενεργώντας ως Πολεοδομική Αρχή, η οποία παραμένει σε ισχύ και ουδέποτε έχει ανακληθεί.

Ακολουθεί πιο κάτω αυτούσια η ανακοίνωση του Ομίλου CTC: 

Με λύπη πληροφορηθήκαμε την ανακοίνωση του Δήμου Πάφου ημερομηνίας 15 Οκτ. 2021, για το θέμα που προέκυψε με το Εμπορικό Κέντρο Κόροιβος. Δεν είναι πρόθεσή μας να έρθουμε σε αντιπαράθεση με το Δήμο Πάφου, είμαστε όμως υποχρεωμένοι, για τη σωστή ενημέρωση του κοινού, να διευκρινίσουμε τα πιο κάτω:

1. Λόγω της έκδοσης Διατάγματος από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Πάφου, το Εμπορικό Κέντρο Κόροιβος θα κλείσει στις 14 Νοεμβρίου 2021, εάν δεν χορηγηθεί Πιστοποιητικό Έγκρισης από το Δήμο Πάφου, με αποτέλεσμα περίπου 200 άτομα να οδηγηθούν στην ανεργία. Πληροφοριακά, το Εμπορικό Κέντρο Κόροιβος στεγάζει το πολυκατάστημα ERA (πρώην Debenhams και όχι υπεραγορά), το μεγαλοκατάστημα Superhome Center (DIY) και το κατάστημα Next.

2. Ο σεβασμός μας έναντι της Δικαιοσύνης είναι δεδομένος και απόλυτος. Απόδειξη τούτου είναι ότι έχουμε ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για συμμόρφωση με το Διάταγμα του Δικαστηρίου για τερματισμό της χρήσης του κτηρίου, στο οποίο στεγάζεται το Εμπορικό Κέντρο Κόροιβος. Έχουμε εφεσιβάλει τη σχετική δικαστική απόφαση και θα ακολουθήσουμε και θα εφαρμόσουμε όλες τις κατάλληλες διαδικασίες, διεκδικώντας όλες τις νόμιμες θεραπείες και δικαιώματά μας.

3.Το Εμπορικό Κέντρο Κόροιβος λειτουργεί εδώ και είκοσι χρόνια, από το 2001, με απόλυτη ασφάλεια και ομαλότητα, εξυπηρετώντας χιλιάδες καταναλωτές. Τονίζεται ότι από το 2003 διαθέτει Πολεοδομική Άδεια  ως πολυκατάστημα, που χορηγήθηκε  από το Δήμο Πάφου ενεργώντας ως Πολεοδομική Αρχή, η οποία παραμένει σε ισχύ και ουδέποτε έχει ανακληθεί.

4.Παρά τα ανωτέρω, το 2015 υποβλήθηκε στο Δήμο Πάφου Τροποποιητική Πολεοδομική Αίτηση για επουσιώδους σημασίας μετατροπές στην οικοδομή, οι οποίες μπορούσαν να αδειοδοτηθούν με βάση το Νόμο και δεν είναι προσθήκες εκτός του κελύφους της οικοδομής.  Η αίτηση περιλάμβανε και πάλι τη χρήση της οικοδομής ως πολυκατάστημα.

5. Με βάση την πιο πάνω αίτηση, ο Δήμος Πάφου, ως Πολεοδομική Αρχή, ζήτησε να έχει τη συναίνεση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως , αφού απέστειλε προς τούτο επιστολή στο Τμήμα Πολεοδομίας & Οικήσεως , ημερ. 19.2.2016,   με την οποία εξέφραζε την απόφασή του για χορήγηση της Πολεοδομικής Άδειας ως πολυκατάστημα.  Το Τμήμα Πολεοδομίας συναίνεσε με γραπτή απάντησή του το Μάρτιο του 2016  , θεωρώντας όπως και ο Δήμος Πάφου ότι η αίτηση πληρούσε όλα  τα κριτήρια του Νόμου.

6. Ο Δήμος  Πάφου, παρά την πιο πάνω απόφασή του και τη σύμφωνη γνώμη της Πολεοδομίας,  αρνήθηκε τη χορήγηση της άδειας. Κατόπιν τούτου υποβλήθηκε Ιεραρχική Προσφυγή στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο στις 11 Δεκεμβρίου 2018 την αποδέχθηκε ομόφωνα και εξουσιοδότησε το Δήμο Πάφου να χορηγήσει την αιτούμενη Τροποποιητική Πολεοδομική Άδεια ως πολυκατάστημα, με βάση το Νόμο.  Επειδή ο  Δήμος αρνήθηκε και για δεύτερη φορά, υποβλήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο δεύτερη Ιεραρχική Προσφυγή, η οποία εκκρεμεί.

7. Τα όσα ισχυρίζεται σήμερα ο Δήμος Πάφου με τη σχετική ανακοίνωσή του, ουσιαστικά αποτελούν αυτοαναίρεση των όσων γραπτώς έχει αναφέρει προς το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως το 2016, όπου σύστηνε ομόφωνα την έγκριση της αίτησής μας ως πολυκατάστημα. Τα  όσα αναφέρονται υπάρχουν και είναι γραπτά.

8. Αναφορικά με τον ατυχή χαρακτηρισμό του Δήμου Πάφου περί «εργαλειοποίησης του προσωπικού», τονίζουμε ότι η εκδήλωση των εργαζομένων, όπως και οι ίδιοι διαβεβαιώνουν, είναι αυθόρμητη και απόλυτα δικαιολογημένη, διότι με το κλείσιμο του Κέντρου είναι γεγονός ότι θα χάσουν τις δουλειές τους και θα βρεθούν στην ανεργία Χριστουγεννιάτικα. 

Καταλήγοντας θέλουμε να βεβαιώσουμε ότι όλες οι εργασίες που υποδείχθηκαν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πάφου έχουν ολοκληρωθεί.  Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για εξεύρεση της καλύτερης λύσης, στο πλαίσιο πάντοτε των νόμιμων διαδικασιών, για να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία του πολυκαταστήματος και να μην οδηγηθούν άνθρωποι στην ανεργία.

Γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο ο Δήμος Πάφου, ως Πολεοδομική και Αρμόδια Αρχή, να εκδώσει τις απαιτούμενες άδειες που η Εταιρεία νομιμοποιείται να έχει και ακολούθως το Πιστοποιητικό Τελικής Έγκρισης, πριν από τις 14.11.2021.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας