Χ. Διογένους: Κρίση ταυτότητας για τον τομέα της αυτοκίνησης

Το ESG αποτελεί μια έκφραση απόλυτης ευθύνης προς όλους τους stakeholders μιας επιχείρησης, καθώς και της ανταπόκρισης του ευρύτερου περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργεί, ανέφερε η Χριστιάνα Διογένους, CEO της Unicars, υπογραμμίζοντας πως μπορεί αυτά τα στοιχεία να συνυπάρχουν στο DΝΑ των κυπριακών επιχειρήσεων, αλλά η πρόκληση σήμερα έγκειται στην θέσπιση αυτής της ευθύνης μέσα σε προγράμματα, στρατηγικές και πρακτικές.

Διαβάστε ακόμα: 

Τα δέκα+ μεγάλα επενδυτικά deals στις Πλάτρες

Ενθουσιασμένος για το νέο του project ο Teddy Sagi

Όλοι οι χώροι εστίασης του Metropolis Mall

Μιλώντας στο 5ο Business Leaders Summit, η κ. Διογένους σημείωσε πως αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνονται στο DNA της Unicars και εντός της εταιρείας «αποφασίσαμε όπως όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα θεσπίσουμε σε αξίες, σε στρατηγικές και πρακτικές». Πρόσθεσε πως χρειάζεται η επιμονή για την εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών, καθώς δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, ενώ τα οφέλη προκύπτουν μακροπρόθεσμα και προσθέτουν στην βιωσιμότητα της επιχείρησης.

«Εμείς στην Unicars έχουμε διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη go green πρακτική και στρατηγική η οποία έχει να κάνει από την ανταλλαγή του στόλου μας σε αυτοκίνητα με χαμηλούς ρύπους. Και εγώ οδηγώ ηλεκτρικό αυτοκίνητο για να δώσω το καλό παράδειγμα, όχι μόνο στους ανθρώπους της εταιρείας μας, αλλά και στον κόσμο γενικότερα. Έχουμε μετακινήσει τις εγκαταστάσεις μας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουμε προωθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη και διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στην Κύπρο με δικά μας κονδύλια, τοποθετώντας φορτιστές σε διάφορα σημεία για χρήση από το κοινό.

Στο κομμάτι της Διακυβέρνησης θεωρώ ότι βρήκαμε μια ισορροπία, ώστε να είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση με οικογενειακές αξίες και με επίκεντρο τον άνθρωπο, καθώς και ένας επαγγελματικός οργανισμός με ευθύνες, με πρακτικές, δομές και επαγγελματισμό. Σε αυτόν τον τομέα ελεγχόμαστε και σε διεθνές επίπεδο από τον Όμιλο Volkswagen και διαθέτουμε εδώ και πολλά χρόνια το ISO της Volkswagen. Παράλληλα, οι δράσεις κάθε επιχείρησης κρίνονται από όλους. Πρόσφατα πιστοποιηθήκαμε από το great place to work και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε αυτή την πιστοποίηση».

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική δράση, η κ. Διογένους ανέφερε πως ο Όμιλος διαθέτει πέραν των 100 χρόνων δράσης στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς, με στρατηγική του την επιλογή οργανισμών με τους οποίους ταυτίζεται και μπορεί να εργαστεί οδηγώντας σε καλύτερα οφέλη για την κοινωνία. Τόνισε πως οι επιχειρήσεις έχουν ευθύνη για ενεργή συμμετοχή στην χάραξη της πολιτικής για να υπάρχει μια βιώσιμη συνέχεια στον τομέα όπου δραστηριοποιούνται.

Επιχειρηματικό μοντέλο
Οι αξίες που μεταφράζονται τώρα σε δείκτες ESG αποτελούν έναν από τους λόγους της μακροχρόνιας επιτυχίας της Unicars και του Ομίλου Τσεριώτη, ανέφερε η κ. Διογένους, τονίζοντας πως ο αντίκτυπος για την εταιρεία από την εφαρμογή αυτών των πρακτικών είναι αυτονόητος.

«Θεωρώ πως σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης στην ιστορία μας, καθώς αποτελεί μια κρίση ταυτότητας. Η αυτοκινητοβιομηχανία και ο τομέας της αυτοκίνησης περνά μια κρίση ταυτότητας η οποία προκλήθηκε όχι μόνο από τα γεγονότα που βιώνουμε, αλλά και λόγω του Ομίλου με τον οποίον συνδεόμαστε που δεν έλαβε υπόψη τι συνέπειες μπορεί να έχει αν δεν λαμβάνεις υπόψη τα κριτήρια ESG».

Παράλληλα, σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό το transformation και οι μεγάλες αλλαγές που μπορούν να προκύψουν όταν μια επιχείρηση δεσμεύεται σοβαρά τις πρακτικές ESG. «Μέσα σε λίγα χρόνια από την κρίση που έχει περάσει, ο Όμιλος κατάφερε να αντιστρέψει την αρνητική της εικόνα, το προϊόν και τις πρακτικές της. Έγινε δηλαδή μια εταιρεία πρότυπο στο Governance και του compliance αλλά και στο περιβάλλον. Έχει δημιουργήσει εταιρείες πράσινης ενέργειας, έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα και έχει γίνει κάτι πάρα πολύ διαφορετικό. Αυτό προήλθε κυρίως μέσα από μια αλλαγή κουλτούρας. Αυτό επηρεάζει και εμάς, και έχουμε ξεκινήσει τη δική μας μεταμόρφωση από το digital transformation, αλλά και το τι σημαίνει για εμάς το μέλλον, ποια είναι η θέση μας και τι είμαστε εμείς σαν εταιρεία στο μέλλον της αυτοκίνησης».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της αυτοκίνησης, η κ. Διογένους σημείωσε το μέλλον για την αυτοκινητοβιομηχανία είναι το σήμερα, με τις επιχειρήσεις να έχουν προχωρήσει στην κατασκευή ηλεκτρικών και ψηφιακών αυτοκινήτων, δημιουργώντας παράλληλα ένα δίκτυο και το οποίο στηρίζουν. Ως Κύπρος, τόνισε, έχουμε καθυστερήσει αρκετά, καθώς εάν οι αυτοκινητοβιομηχανίες σταματήσουν να παράγουν συμβατικά αυτοκίνητα από το 2025 και μετά, τότε η Κύπρος τι θα κάνεις. Θα γεμίσει με ρυπογόνα αυτοκίνητα για τα οποία ποια θα είναι η κατάληξη; «Θα χρειαστούμε τη βοήθεια των θεσμών και του κράτους. Πρέπει να συμβάλουμε ομαδικά για το πού πρέπει να πάρουμε τις μεταφορές μας σε αυτή τη χώρα».

Δειτε Επισης

Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες