Λιανεμπόριο χωρίς εκπτώσεις στο... safepass

Με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα επανεξεταστεί η κατάσταση σε σχέση με την πανδημία και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυστηροποίησης των μέτρων που είναι σε ισχύ, βρίσκονται το λιανικό εμπόριο και άλλοι τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως είναι και αυτός της εστίασης.

Μεταξύ των αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν σήμερα, θα είναι όπως όλα δείχνουν η αυστηροποίησης της υποχρεωτικής χρήσης του safepass, με επέκταση του μέτρου και σε χώρους, οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν ταυτόχρονα- περιλαμβανομένων και των εργαζομένων- κάτω από είκοσι άτομα. Με τις πληροφορίες μάλιστα, να κάνουν λόγο για μονοψήφιο αριθμό.

Διαβάστε ακόμα:

Αυτά τα έργα θα αναβαθμίσουν τη Λεμεσό

Φωτοβολταϊκό πάρκο από Σιακόλα στην Ψιμολόφου

Όπως είναι γνωστό, βάσει του υπουργικού διατάγματος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ισχύ, η επίδειξη safepass είναι υποχρεωτική για υποστατικά/επιχειρήσεις, που μπορούν να συγκεντρώσουν ταυτόχρονα πέραν των είκοσι ατόμων, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων. Πρόκειται για μέτρο που επηρεάζει υπεραγορές, φούρνους, καφεστιατόρια και άλλα μεγάλα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο.

Σε περίπτερα και mini-market
Με την προδιαγραφόμενη σημερινή αλλαγή, η προσκόμιση safepass θα είναι υποχρεωτική και σε ό,τι αφορά την μετάβαση σε mini-market, περίπτερα και άλλες μικρές, πανομοιότυπου βεληνεκούς, επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο διαχωρισμός που έγινε στο πλαίσιο των τελευταίων αποφάσεων που έλαβε το Υπουργικό, δηλαδή το safepass να είναι υποχρεωτικό μόνο για επιχειρήσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν πέραν των 20 ατόμων, είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο λιανικό εμπόριο.

Και τούτο, καθότι θεωρήθηκε πως δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και συντείνει στην εκδήλωση φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των μεγάλων καταστημάτων.

Διαβάστε εδώ: Σφοδρή αντίδραση ΠΑΣΥΛΕ-Δημιουργούν λιανεμπόριο δύο ταχυτήτων

Μάλιστα, η ΟΕΒ απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία ζητούσε την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου του safepass χωρίς εξαιρέσεις.

Στην επιστολή, η ΟΕΒ υπογράμμιζε πως η παροχή εξαιρέσεων στο safepass δημιουργεί πρόσθετη πηγή κοινωνικής δυσαρέσκειας ανάμεσα σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και καταναλωτές, υποδεικνύοντας περαιτέρω πως παράγει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και μειονέκτημα υπέρ μερίδας επιχειρήσεων και σε βάρος άλλης. «Η διαχείριση της κρίσης», επισήμαινε η ΟΕΒ, «δεν μπορεί να παραβιάζει τις βασικές αρχές της αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού».

Διαβάστε εδώ: Επιστολή ΟΕΒ σε Αναστασιάδη: Safepass χωρίς καμία εξαίρεση

Η εστίαση

Τις σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένει και ο χώρος της εστίασης, ευελπιστώντας σε διαφοροποίηση της απόφασης που καθιστά υπεύθυνο για την εφαρμογή του μέτρου του safepass τον ιδιοκτήτη/διαχειριστή της επιχείρησης.

Έντονη άποψη επί τούτου έχει διατυπώσει επανειλημμένως ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής(ΠΑΣΙΚΑ), ο οποίος πραγματοποίησε προ ημερών και πορεία διαμαρτυρίας αξιώνοντας απαλλαγή του ιδιοκτήτη από την ευθύνη τήρησης του μέτρου στα υποστατικά του.

Διαβάστε ακόμη:

Θύμα επίθεσης με μαχαίρι για το safepass ιδιοκτήτης εστιατορίου

Στην αντεπίθεση ο ΠΑΣΙΚΑ με αφορμή το μαχαίρωμα επιχειρηματία-«Δικαιωνόμαστε πλήρως»

Μάλιστα, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό μαχαιρώματος ιδιοκτήτη υποστατικού εστίασης στη Λεμεσό από πελάτη, από τον οποίο ζητήθηκε να επιδείξει το safepass του και εκείνος του επιτέθηκε, ο ΠΑΣΙΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για δικαίωση των ανησυχιών του. Παράλληλα, επαναλάμβανε την θέση του ότι ο ρόλος αυτός ανήκει στα εξουσιοδοτημένα από το κράτος άτομα.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Νέος μέτοχος σε Mall of Cyprus και Mall of Engomi η Pareto-Μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής της Atterbury Europe