Το success story του Γιώτη Δημητρίου στην Κίνα

Σε success story εξελίσσεται το εγχείρημα του γνωστού Κύπριου επιχειρηματία Γιώτη Δημητρίου, ιδιοκτήτη των ONE Light και 1 Cosmetics, ο οποίος το 2019 πήρε την απόφαση να επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στο Γκουζέν της Κίνας, με εργοστάσιο παραγωγής φωτιστικών, το οποίο σε μόλις δύο χρόνια, και παρά την πανδημία, επέκτεινε τους χώρους του.

Όπως αναφέρει ο Γιώτης Δημητρίου σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, το εργοστάσιο είναι τόσο επιτυχημένη επένδυση, που σήμερα έχει τέτοιο αριθμό παραγγελιών, ώστε η παραγωγή να είναι κλειστή για τους επόμενους εννέα μήνες.

Παράλληλα, αποκαλύπτει τις νέες επενδύσεις που σχεδιάζει στην Κύπρο, η οποία εξακολουθεί να είναι η βάση του.

Διαβάστε ακόμα

Από το Parklane στα Kanika Hotels ο Κρατίνος Σωκράτους

Η ακριβότερη έπαυλη που πουλά η APS
 

Τι παράγει ακριβώς το εργοστάσιό σας στην Κίνα και ποια ήταν η αφορμή αυτής της επιχειρηματικής ιδέας;

Το εργοστάσιο στη Κίνα παράγει συστήματα LED για αρχιτεκτονικό και τεχνικό φωτισμό, όπως επίσης και διακοσμητικά φωτιστικά. Παλαιότερα, την παραγωγή των προϊόντων μας την αναθέταμε σε περίπου 60 διαφορετικά εργοστάσια, ανάλογα με την ειδικότητά τους. Όμως, αυτό είχε το μειονέκτημα ότι τα σχέδιά μας διέρρεαν εύκολα και τα προϊόντα μας αντιγράφονταν από ανταγωνιστές.

Έτσι, για να προστατεύσουμε το brand μας, αλλά και την αποκλειστικότητα των σχεδίων μας, εγκαινιάσαμε το δικό μας εργοστάσιο παραγωγής. Με τον τρόπο αυτό πετύχαμε να έχουμε απευθείας έλεγχο στον σχεδιασμό και την κατασκευή των προϊόντων μας, ώστε να εξασφαλίσουμε σημαντική αναβάθμιση της ποιότητας.

Από πότε έχετε επεκταθεί στην Κίνα και ποια είναι η αποτίμηση της επένδυσής σας μέχρι σήμερα;

Το εργοστάσιο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2019. Έκτοτε, έχει διαγράψει εξαιρετική πορεία σε θέματα βελτίωσης της γραμμής παραγωγής, αναβάθμισης της τεχνολογίας και αυτοματοποίησης των διαδικασιών. Σήμερα έχει επιβεβαιωμένες παραγγελίες σε τέτοιο βαθμό, ώστε η παραγωγή να είναι κλειστή για τους επόμενους εννέα μήνες.

Σε ποιες χώρες εξάγετε τα προϊόντα σας;

Εξάγουμε σε πάνω από 60 χώρες παγκοσμίως, έχοντας πελάτες σε όλες τις ηπείρους.

Σε ποια πόλη βρίσκεται το εργοστάσιο σας και πόσο εύκολο ήταν ένα τέτοιο εγχείρημα σε μια μη ευρωπαϊκή χώρα; Είχατε γνωριμίες στη χώρα από προηγουμένως;  

Το εργοστάσιο είναι στο Γκουζέν (Guzhen). Είναι μία πόλη της Κίνας όπου όλες οι εταιρείες της περιοχής δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής φωτιστικών. Τα καταστήματα σε όλους τους δρόμους στο Γκουζέν εμπορεύονται φωτιστικά. Το Γκουζέν διαθέτει τρία τεράστια malls, με πάνω από 2000 καταστήματα το καθένα, τα οποία πουλάνε μόνο φωτιστικά.

Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα, καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Ευρώπη και την Κίνα σε ό,τι αφορά την νοοτροπία, αλλά κυρίως τις διαδικασίες, τους κανονισμούς και τη νομοθεσία που πρέπει να εφαρμόζεις.

Επισκέπτομαι την Κίνα τουλάχιστον τέσσερις φορές τον χρόνο από το 1999. Λόγω της μακροχρόνιας συνεργασίας μου με διάφορα εργοστάσια εκεί, γνώριζα το επιχειρηματικό περιβάλλον και είχα πολλές γνωριμίες που βοήθησαν σημαντικά στο να γίνουν όλα όσα έπρεπε ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κίνας που σας έκαναν να επιλέξετε τη χώρα για την επιχειρηματική σας δραστηριοποίηση;

Όπως σας είπα, το Γκουζέν είναι μια πόλη που ασχολείται αποκλειστικά με την παραγωγή φωτιστικών. Εκεί υπάρχουν εταιρείες που η δουλειά τους είναι να βοηθούν επιχειρηματίες να ανοίξουν εργοστάσιο. Το δικό μας εργοστάσιο στήθηκε μέσα σε δύο μέρες.

Στην Κίνα υπάρχει κατάλληλη υποστήριξη για την παραγωγή φωτιστικών, καθώς και άμεση πρόσβαση σε όλες τις αναγκαίες πρώτες ύλες.

Περιγράψτε μας την εμπειρία σας στην Κίνα, ως ένας επιχειρηματίας που φιλοξενείται στη χώρα...

Σίγουρα χρειάζεσαι ένα διερμηνέα να σε συντροφεύει σε κάθε σου βήμα και κάποιο έμπιστο πρόσωπο που θα είναι το δεξί σου χέρι.

Έχετε κάποια άλλα πλάνα για περαιτέρω επενδύσεις στην Κίνα ή σε κάποια άλλη χώρα;

Το εργοστάσιο ξεκίνησε σε ένα χώρο 1500 τ.μ. Το 2021 αγοράσαμε και το διπλανό κτήριο, έχοντας τώρα συνολικό εμβαδόν 3000 τ.μ.

Τα περισσότερα προϊόντα εισάγονται πρώτα στην Κύπρο και μετά εξάγονται σε άλλες χώρες. Αυτό «επιβάλλει» τον επόμενο σχεδιασμό μας που είναι η κατασκευή ιδιόκτητων αποθηκών στην Κύπρο με εμβαδόν τουλάχιστον 8000 τ.μ.

Φέτος βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης, πάλι στην Κύπρο και το νέο μας επιχειρηματικό σχέδιο 1cosmetics.com, που είναι μία B2C διαδικτυακή πλατφόρμα (E-shop) πώλησης σειράς καλλυντικών δικού μας brand. H ημερομηνία εκκίνησης είναι η 1η Σεπτεμβρίου.

Πώς βιώσατε την πανδημία στην Κίνα σε προσωπικό, αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο; Πόσο επηρεάστηκε το εργοστάσιο σας από την πανδημία;

Το εργοστάσιο παρέμεινε κλειστό για δύο μήνες, καθώς η Κίνα επέβαλε υποχρεωτικό lockdown για δύο μήνες και απαγόρευση κάθε μετακίνησης. Εγώ ευτυχώς πρόλαβα την τελευταία φορά να φύγω λίγες μέρες πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Ποια χώρα είναι η βάση σας και πόσο συχνά επισκέπτεστε την Κύπρο;

Η βάση μου είναι η Κύπρος. Παλαιότερα επισκεπτόμουν την Κίνα μήνα παρά μήνα. Τώρα όμως εν μέσω πανδημίας, αναγκαστικά ελέγχω και διευθύνω το εργοστάσιο και διευθετώ τα meetings μου διαδικτυακά, μέχρι να αλλάξει η κατάσταση.

Στην Κύπρο ποιες είναι οι επιχειρηματικές σας δραστηριότητες, σήμερα;

Είμαι ο CEO των εταιρειών ONE Light Ltd και ONE Cosmetics στην Κύπρο. H ONE Light, όπως προανέφερα, κατασκευάζει και προμηθεύει συστήματα φωτισμού και λαμπτήρες LED παγκοσμίως, με πελάτες από τη Λατινική Αμερική, Αφρική, Ευρώπη μέχρι και την Αυστραλία.

Η ONE Cosmetics κατασκευάζει, και από 1η Σεπτεμβρίου 2021 θα προμηθεύει, καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

 

Δειτε Επισης

Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Goody’s Burger House: Έρχονται στη Λευκωσία-Ετοιμάζουν άνοιγμα στο Mall of Cyprus
Θ. Μιχαηλίδης: Χαμηλότερες του περσινού καλοκαιριού οι πληρότητες, αλλά αυτό μπορεί να ανατραπεί
Νέα μεικτή ανάπτυξη με διαμερίσματα και γραφεία αποκτά η Λεμεσός
CBN Young Dragon Awards: Έρχονται για να επιβραβεύσουν τους νεαρούς «δράκους» του επιχειρείν
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η οικονομική ασφάλεια και αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν
Οι μεγαλομέτοχοι 35+ εισηγμένων εταιρειών
Μαρία Παναγιώτου: Υπάρχει ενδιαφέρον για το e-κοφίνι, ξεπέρασαν τους 1200 οι συμμετέχοντες
Το ταξίδι της μετεγκατάστασης και γιατί οι ξένες tech εταιρείες... ψηφίζουν Κύπρο-Η Palta και η Wargaming