Mystery shopping: Στην αγορά με… αθέμιτες πρακτικές στη λίστα

Ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή (ΥΠΚ) είναι πλέον το mystery shopping, μία από τις νέες δυνατότητες που έχει στη διάθεσή της η υπηρεσία, μετά τη ψήφιση της νέας νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των καταναλωτών.

Η πρακτική της καλυμμένης ταυτότητας (mystery shopping) εφαρμόζεται διεθνώς και λόγω του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού σύντομα θα εφαρμόζεται και στην Κύπρο, επιτρέποντας στην ΥΠΚ να επισκέπτεται καταστήματα υπό τον μανδύα του καταναλωτή. 

Άλλα διαφημίζουν, άλλα ζητούν...

Όπως εξήγησε στο InBusinessNews ο Αν. Διευθυντής της ΥΠΚ, Αντώνης Ιωάννου, μία επιχείρηση μπορεί να διαφημίζει συγκεκριμένα προϊόντα στην τιμή των €100, ωστόσο όταν ο καταναλωτής επισκέπτεται το κατάστημα για να προβεί στην αγορά ο εμπορευόμενος παρουσιάζει ως τελικό κόστος τα €115 (λόγω επιπρόσθετων χρεώσεων).  

Διαβάστε ακόμη: 

Νόμος ασπίδα για τους καταναλωτές-Ενδυνάμωση προστασίας σε 13 άξονες

Το πιο πάνω παράδειγμα συνιστά αθέμιτη εμπορική πρακτική, καθώς με τη διαφήμιση και την παρουσίαση λανθασμένης τιμής ο εμπορευόμενος πετυχαίνει να προσελκύσει τον καταναλωτή στο κατάστημα του και εν τέλει ο καταναλωτής καλείται να καταβάλει ένα διαφορετικό πόσο από αυτό που είχε υπόψη του.

Συνεπώς, η επιχείρηση ξεγελά τον καταναλωτή, κάτι που όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, συνιστά έλλειψη πληροφόρησης και παραπλάνηση, δηλαδή πρόκειται για αθέμιτες πρακτικές.

 

Διαβάστε ακόμη: 

Αυτά είναι τα νέα σχέδια των Public στην Κύπρο

Μονόδρομος για την Κύπρο η στροφή στον ποιοτικό τουρισμό

 

Η μέχρι σήμερα αδυναμία

Μέχρι σήμερα, τα εν λόγω συμβάντα όταν καταγγέλλονταν δεν μπορούσαν να εξεταστούν από την ΥΠΚ χωρίς την συνεργασία του εμπορευόμενου.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή της ΥΠΚ, οι λειτουργοί της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται καταστήματα χωρίς να επιδεικνύουν την ταυτότητά τους, να προχωρούν κανονικά σε αγορές, οι οποίες λόγω πρακτικών συνιστούν αθέμιτη εμπορική πρακτική, και ακολούθως να είναι σε θέση να στοιχειοθετήσουν υποθέσεις και να επιβάλουν ποινές, βάσει των αποδείξεων που αποκόμισαν.

Η προσοχή στα νομικά θέματα

Όσον αφορά πιθανά νομικά θέματα που μπορεί να προκύψουν, ο κ. Ιωάννου μας διευκρίνισε ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή θα εξετάσει αυτή την παράμετρο, ώστε να μην γίνει κάποια βεβιασμένη κίνηση, η οποία θα την αφήσει εκτεθειμένη.

Πρέπει να προσέξουμε τον τρόπο με τον οποίον θα εφαρμόσουμε την νομοθεσία στην πράξη, για να μην δημιουργηθούν νομικά ζητήματα, υπογράμμισε ο Αντώνης Ιωάννου, προσθέτοντας ότι η πρακτική της καλυμμένης ταυτότητας εφαρμόζεται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, και η ΥΠΚ έχει υπόψη της την διεθνή εμπειρία, ώστε να εφαρμόσει σωστές διαδικασίες και να μην προκύψουν ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, με την νομοθεσία που αφορά τα προσωπικά δεδομένα.  

«Θα το χρησιμοποιήσουμε την ώρα που χρειάζεται», διευκρίνισε, ενώ ερωτηθείς σχετικά, μας απάντησε ότι το mystery shopping μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.  

Δειτε Επισης

«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024