Δεν είπαν την τελευταία τους λέξη για το χαλλούμι οι τυροκόμοι
07:15 - 31 Μαρτίου 2021
Από ειδικούς θα διερευνηθούν και θα αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα, οι απόψεις και οι προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση χαλλουμιού, οι οποίοι συμμετείχαν στη συνάντηση παραγωγών γάλακτος και τυροκόμων με τον υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής, παρόλο που ο αρμόδιος υπουργός καθησύχασε για την ώρα τυροκόμους και αγελαδοτρόφους, παίρνοντας παράταση χρόνου για τη λήψη των τελικών αποφάσεων.
Διαβάστε ακόμη:
Η επόμενη μέρα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού και τα τεράστια οφέλη
Αναστολή κινητοποιήσεων
Μετά από το θετικό κλίμα που υπήρξε στη συνάντηση, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου αποφάσισε την αναστολή των δυναμικών κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγελθεί για τις 5 Απριλίου, χωρίς, ωστόσο να έχει λάβει οποιεσδήποτε διαβεβαιώσεις για την ποσόστωση, καθώς και άλλα ζητήματα που επηρεάζουν την παραγωγή χαλλουμιού.
Στη συνάντηση με τον Κώστα Καδή και τους συνεργάτες του, τέθηκαν και πάλι διάφορα θέματα που επηρεάζουν το θέμα της παραγωγής χαλλουμιού και των εξαγωγών. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε όπως διερευνηθούν περαιτέρω κάποιες πτυχές της όλης υπόθεσης, οι οποίες εάν έχουν θετική κατάληξη, ενδεχομένως να ικανοποιήσουν όλες τις πλευρές.
Μιλώντας στο InBusinessNews, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, Γιώργος Πέτρου ανέφερε ότι θα αξιολογηθούν από ειδικούς οι νέες προτάσεις και κατά πόσο μπορούν να υλοποιηθούν, διευκρινίζοντας ότι δεν λήφθηκε οποιαδήποτε διαβεβαίωση.
Μείωση παραγωγής και εξαγωγών
Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να καθιστά το χαλλούμι ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.) και τον αρμόδιο υπουργό να προβλέπει τεράστια οφέλη για τον αγροτικό και μεταποιητικό τομέα, το φλέγον ζήτημα της μελλοντικής υποχρεωτικής ποσόστωσης αιγοπρόβειου γάλακτος στο 51% μέχρι το 2024 (έναντι 49% του αγελαδινού γάλακτος) παραμένει πρόκληση για ολόκληρη τη βιομηχανία του χαλλουμιού.
Μία από τις ανησυχίες των τυροκόμων είναι ότι κάποιες από τις φάρμες παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος ενδέχεται να μην λάβουν έγκριση για την παραγωγή χαλλουμιού, με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα.
Την ίδια ώρα, οι τυροκόμοι προειδοποιούν ότι αυτή η εξέλιξη αναμένεται να οδηγήσει σε συρρίκνωση των εξαγωγών χαλλουμιού και αναπόφευκτα ολόκληρης της βιομηχανίας.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων, από τα 65 εκατ. λίτρα γάλα που παράγονται ετησίως, τα 30 εκατ. χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αιγοπρόβειου χαλλουμιού και γιαουρτιού, ενώ τα 30-35 εκατ. που απομένουν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή του δεύτερου χαλλουμιού, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα.
Αυτή την στιγμή, όπως είπε, παράγονται 45.000 τόνοι χαλλουμιού, οι οποίοι θα πρέπει πλέον να συρρικνωθούν στους 15.000 τόνους, με την παραγωγή να μειώνεται αυτομάτως κατά 60% - 70%.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να οδηγήσει ταυτόχρονα σε αντίστοιχη δραματική μείωση των εξαγωγών χαλλουμιού, οι οποίες φτάνουν τα €300 εκατ.
Εξάλλου, αναπόφευκτα θα μειωθεί η απασχόληση, τόσο άμεσα (εργαζόμενοι στα τυροκομεία) όσο και έμμεσα (γεωργία, κτηνοτροφία, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, οικοδόμοι).
Δεν αποκλείονται νέα μέτρα
Μπορεί οι τυροκόμοι να ανέστειλαν για την ώρα τις κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγελθεί, αλλά δεν αποκλείεται να επανέλθουν με νέα μέτρα, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αίσια κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.
«Το συντομότερο θα πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις και αίσια κατάληξη, καθώς δεν μπορεί να τραβήξει για πολύ αυτή η κατάσταση. Αναγνωρίζουμε ότι υπήρξε θετικό κλίμα και διάθεση από πλευράς υπουργού για εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων με στόχο να διορθωθούν τα όποια προβλήματα», επεσήμανε σχετικά ο Γιώργος Πέτρου.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο Σύνδεσμος Τυροκόμων δεν θα διστάσει να επανέλθει δυναμικά, σε περίπτωση που οι συζητήσεις δεν αποφέρουν καρπούς.
Το δεύτερο χαλλούμι
Σημειώνεται ότι οι τυροκόμοι δεν φέρουν ένσταση για το παραδοσιακό αιγοπρόβειο χαλλούμι, αλλά διαμαρτύρονται για το δεύτερο χαλλούμι που θα εγγραφεί, το οποίο θα περιλαμβάνει αγελαδινό γάλα, με το αιγοπρόβειο να υπερισχύει, με ποσοστό 51%.
Στην τελευταία του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Τυροκόμων δηλώνει απερίφραστα ότι θα παραμείνει θεματοφύλακας του κλάδου της τυροκομίας όσο και της γεωργοκτηνοτροφίας και ότι δεν θα διστάσει να επανέλθει όποτε αυτό απαιτηθεί προς διαφύλαξη των δικαιωμάτων των μελών του.