Η επόμενη μέρα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού και τα τεράστια οφέλη

Τις πολιτικές προεκτάσεις και τα πολιτικά μηνύματα που στέλνει η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης(ΠΟΠ), ανέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο περιθώριο επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα σε εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού στην Αθηένου.

Υποδεικνύοντας πως οι εξαγωγές του χαλλουμιού ανέρχονται στα 250 εκατ., τόνισε πως «αυτό που ευελπιστούμε με την κατοχύρωση να πολλαπλασιαστούν».

«Αυτά», υπογράμμισε, «προς όφελος ενός πρωτογενούς τομέα που θα ωφελήσει, όχι μόνο τους Ε/κ αλλά και τους Τ/κ συμπατριώτες μας. Και είναι ένα ισχυρό μήνυμα αν θέλετε, το πόσο εάν και εφόσον λειτουργούμε ως κράτος, μπορούμε να έχουμε πλεονεκτήματα. Κι όταν λέω κράτος εννοώ, στέλνω μήνυμα προς τους Τ/κ, πόσα οφέλη μπορούμε να έχουμε από ανάλογες προστασίες που προσφέρει η Ε.Ε.».

Ο Νίκος Αναστασιάδης χαιρέτησε την αναστολή των κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγείλει οι τυροκόμοι και άλλοι επαγγελματικοί φορείς του τομέα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι όλοι κατανοούν πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, «ώστε να ξεπεράσουμε τις όποιες ανησυχίες μέσα από συγκεκριμένες και συγκροτημένες πολιτικές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ 

Στο μεταξύ, η εγγραφή του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π)  της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί τεράστια συλλογική επιτυχία, που αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να φέρει τεράστια οφέλη στον αγροτικό και μεταποιητικό τομέα, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία και οικονομία του τόπου, ανέφερε νωρίτερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία την κατοχύρωση του χαλουμιού ως Π.Ο.Π από την ΕΕ, ο κ. Καδής έκανε λόγο μια ιστορική, θετική εξέλιξη για τον τόπο και μια εξαιρετική επένδυση, τόσο για τη γενιά μας όσο και για τις επόμενες γενιές.

Παράλληλα ανέφερε ότι είναι αναμενόμενο ότι αυτή η επιτυχία και αποκλειστικότητα θα φέρει σημαντικές επενδύσεις στον χώρο σε όλη την αλυσίδα παραγωγής του προϊόντος, αλλά και στην κοινωνία και οικονομία του τόπου.

Διαβάστε ακόμη: 

Κήρυξαν ανακωχή για το χαλλούμι οι τυροκόμοι

Αναστασιάδης: Μέρα ορόσημο για το χαλλούμι και την πατρίδα

ΠΟΠ και με βούλα το χαλλούμι-Ιστορική μέρα για την Κύπρο

Η εμπορία από κατεχόμενα

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Καδής, ανέφερε ότι η εμπορία του χαλλουμιού από τα κατεχόμενα θα γίνει υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, χαρακτηρίζοντας ως αβάσιμα όσα λέγονται ότι θα έρχονται ζώα και γάλα από την Τουρκία χωρίς ελέγχους. Είπε παράλληλα ότι για περίπου έναν χρόνο δεν θα μπορεί να γίνεται εμπορία από τα κατεχόμενα, για να διασφαλιστεί ότι η περιοχή έχει εξυγιανθεί από ζωονόσους ή εισαγωγές προϊόντων ή ζώων από την Τουρκία, κάτι που θα πρέπει να πιστοποιηθεί από τον διεθνή οργανισμό που θα κάνει τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους.

Πρόσθεσε ότι για να μπορεί ένα προϊόν να παίρνει τη σφραγίδα του Π.Ο.Π και να τυγχάνει εμπορίας θα πρέπει να πληροί πολύ υψηλού επιπέδου προδιαγραφές, κάτι που θα αυξήσει το κόστος παραγωγής και στα κατεχόμενα, οπότε δεν θα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.

Σημείωσε επίσης ότι θα φύγουν από την αγορά όλα αυτά τα προϊόντα μιμητισμού που υπάρχουν σήμερα και η προσθήκη των προϊόντων από τα κατεχόμενα, θα είναι ένα μικρό κλάσμα των προϊόντων που θα αποσυρθούν από την αγορά με το όνομα χαλλούμι.

Ανέφερε επίσης ότι για τουλάχιστον ένα χρόνο δεν θα γίνεται εμπορία από τα κατεχόμενα, αναλόγως των στοιχείων τα οποία θα συλλέγει ο διεθνής οργανισμός που θα εποπτεύει τα θέματα υγιεινής στις κατεχόμενες περιοχές.

Παράλληλα είπε ότι η απόφαση αυτή τη χρονική στιγμή στέλνει και ένα μήνυμα στους Τουρκοκύπριους, ότι μέσα από τις διαδικασίες της ΕΕ σε μια ενωμένη πατρίδα θα μπορούν να έχουν πολλαπλάσια οφέλη, παρόλο που όπως είπε, η όλη διαδικασία κατοχύρωσης είχε τροχοδρομηθεί πριν διαφανεί ότι θα έχουμε πιθανές εξελίξεις στο Κυπριακό με την πενταμερή διάσκεψη.

Σε άλλη ερώτηση είπε, ότι απ’ ό,τι γνωρίζουν υπάρχουν κάποιες σύγχρονες μονάδες παραγωγής χαλλουμιού στα κατεχόμενα και ότι η πρόθεση της Κομισιόν είναι μέσα από τους χρηματοδοτικούς κανονισμούς να στηρίξει αυτή την προσπάθεια για εκσυγχρονισμών των μονάδων στα κατεχόμενα, κάτι που θα πάρει, όπως ανέφερε, κάποιο χρόνο.

 

Οι προοπτικές εξαγωγών και επενδύσεων

Προβαίνοντας σε μια εκτίμηση των προοπτικών εξαγωγών στο εξωτερικό, ο λειτουργός Γεωργίας Α’ Σωκράτης Σωκράτους ανέφερε ότι από εκθέσεις διεθνών οργανισμών, υπολογίζεται ότι ο ακαθάριστος ετήσιος τζίρος του προϊόντος είναι γύρω στα 420 εκατ. ευρώ. Από αυτό τον τζίρο, οι εξαγωγές από την Κύπρο είναι 240 εκατ. ευρώ, είπε, σημειώνοντας ότι υπολογίζεται πώς υπάρχει μια διαθέσιμη αγορά άλλων 200 εκατ. ευρώ παγκοσμίως για το χαλλούμι, αν αφαιρεθούν τα προϊόντα μιμητισμού.

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε επίσης ότι είναι αναμενόμενο ότι αυτή η επιτυχία και αποκλειστικότητα θα φέρει σημαντικές επενδύσεις στο χώρο σε όλη την αλυσίδα παραγωγής του προϊόντος, αλλά θα είναι και καταλύτης θετικών εξελίξεων στην κοινωνία και οικονομία του τόπου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι εξαγωγές του χαλλουμιού τα τελευταία 5 χρόνια παρουσιάζουν σταθερή αύξηση 20% - 22% ετησίως.

Την τριετία 2017 – 2019, η ποσότητα των εξαγωγών εκτινάχθηκε από τις 23.431 τόνους που ήταν το 2017 σε 33.672 τόνους το 2019, σημειώνοντας δηλαδή μια αύξηση 43% μέσα σε μια τριετία.

Αντίστοιχη αύξηση με την ποσότητα εξαγωγής παρατηρείται και στην αξία, δηλαδή 43% μέσα σε μια τριετία, φτάνοντας το 2019 τα €223,7 εκ. και καθιστώντας το χαλλούμι ως το 2ο σημαντικότερο προϊόν σε αξία εξαγωγών για την Κύπρο, μετά τα φάρμακα.

Βασικός προορισμός εξαγωγής παραμένει το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο την τριετία 2017 – 2019 απορρόφησε περίπου το 47% του συνόλου των εξαγωγών της Κύπρου, με μέσο όρο τριετίας εισαγωγών στο ΗΒ τους 13.545 τόνους ετησίως και τη μέση ετήσια αξία προϊόντος εξαγωγών να ανέρχεται στα €89 εκ. ετησίως.

Δεύτερο βασικό εξαγωγικό προορισμό για το προϊόν αποτελεί η αγορά της Σουηδίας η οποία την τριετία 2017 – 2019 απορρόφησε περίπου το 15% του συνόλου των εξαγωγών της Κύπρου, με μέσο όρο τριετίας εισαγωγών στη χώρα τους 4.246 τόνοι  ετησίως και τη μέση ετήσια αξία προϊόντος εξαγωγών να ανέρχεται στα €28,7 εκ.  ετησίως.

Στη συνέχεια ακολουθούν προορισμοί των οποίων ο μέσος όρος ποσότητας εξαγωγών της τελευταίας τριετίας κυμαίνεται από 1.000 μέχρι και 2.000 τόνους ανά χώρα ετησίως. Σε αυτούς τους προορισμούς συγκαταλέγονται η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία και η Ελλάδα.

Στην αγορά εκτός Ευρώπης, περί τους 1.265 τόνους ετησίως απορροφά η Αυστραλία, μικρότερη ποσότητα εξάγεται στη Σαουδική Αραβία (736 τόνοι), ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής απορροφούν ετησίως περί τους 436 τόνους. Μια νέα αγορά για το προϊόν μπορεί δυνητικά να αποτελέσει η Κίνα, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή τον Νοέμβριο του 2018, της διμερούς συμφωνίας για εξαγωγές κυπριακών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η εγχώρια κατανάλωση χαλλουμιού ανέρχεται σε 3.500 με 4.000 τόνους.

Δειτε Επισης

Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX