Αλλαντικά Γρηγορίου Β.Ε.: Πρώτα στις προτιμήσεις τα κυπριακά

Ως έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς κλάδους, χαρακτηρίζει την αλλαντοβιομηχανία ο συνδιευθύνων σύμβουλος της Γρηγορίου Β.Ε., Ανδρέας Γρηγορίου, επισημαίνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Παρ’ όλα αυτά, όπως υποδεικνύει, τα κυπριακά προϊόντα του κλάδου βρίσκονται πρώτα στις προτιμήσεις των καταναλωτών στην Κύπρο.

Διαβάστε ακόμα:
Αεροπλάνα ξανά στους κυπριακούς αιθέρες
Πωλείται ξενοδοχείο κοντά στο Τρόοδος (photos)


Η εταιρεία σας είναι μια από τις μεγαλύτερες στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας αλλαντικών…
Η εταιρεία μας ιδρύθηκε το 1976 στην Ποταμίτισσα, όπου προηγουμένως η οικογένειά μας ασχολείτο για πέραν των 30 χρόνων με την παραγωγή αλλαντικών. Σήμερα έχουμε καταφέρει να είμαστε ο ηγέτης στην κυπριακή αγορά αλλαντικών, με μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 35%. Έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη του Κύπριου καταναλωτή, γιατί φτιάχνουμε τα αλλαντικά μας με αγάπη και αυστηρή προσήλωση στην ποιότητα και την ασφάλεια.

Πώς θα περιγράφατε την αλλαντοβιομηχανία στην Κύπρο;
Ο τομέας παραγωγής και εμπορίας αλλαντικών στην Κύπρο είναι πολύ ανταγωνιστικός. Ενδεικτικά αναφέρω ότι σήμερα υπάρχουν 47 εγκεκριμένες εγκαταστάσεις παραγωγής. Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο συνολικός τζίρος παραγωγής του τομέα μας είναι γύρω στα 45.000.000 ευρώ. Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια έχουν εισέλθει στην κυπριακή αγορά αλλαντικά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως από την Ελλάδα, τα οποία όμως δεν έχουν αποκτήσει σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Θεωρούμε ότι οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, που επικρατούν στον κλάδο, βοηθούν όλους μας να γινόμαστε καλύτεροι και εξασφαλίζουν στον Κύπριο καταναλωτή προϊόντα με ψηλή σχέση ποιότητας/τιμής.

Οι προκλήσεις
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε;
Σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο τομέας μας είναι η διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Από την πρώτη στιγμή εμφάνισης του covid-19, πρωταρχικό μέλημά μας ήταν η διασφάλιση της υγείας των ανθρώπων μας, διατηρώντας παράλληλα την παραγωγική μας ικανότητα. Η σημαντική μείωση του τουρισμού και το κατά περιόδους κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών στους πελάτες HORECA. Φυσικά, μέρος της απώλειας έχει καλυφθεί από την αύξηση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο.

Ο κορωνοϊός φυσικά δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που σας απασχολεί…
Θα έλεγα ότι, διαχρονικά οι μεγαλύτερες προκλήσεις του τομέα μας είναι το ψηλό κόστος ενέργειας και η δυσκολία εξεύρεσης προσωπικού. Το κόστος ενέργειας που καταβάλλει μια αλλαντοβιομηχανία στην Κύπρο είναι σημαντικά ψηλότερο σε σχέση με αυτό σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό οφείλεται τόσο στο ψηλό κόστος kWh όσο και στο ζεστό κλίμα της Κύπρου. Για να μειώσουμε το κόστος ενέργειας προχωρήσαμε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος 100 ΚW και προγραμματίζουμε περαιτέρω επέκταση του.

Υπάρχουν προβλήματα και στο κεφάλαιο του ανθρώπινου δυναμικού;
Μάλιστα. Η δεύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε και η οποία χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει, είναι η δυσκολία στην εξεύρεση προσωπικού. Οι άνθρωποί μας αποτελούν σημαντικό συστατικό της επιτυχίας μας. Για το λόγο αυτό, επιδιώκουμε να έχουμε σταθερές και μακροχρόνιες σχέσεις μαζί τους, επενδύοντας στη σωστή κατάρτιση και επιμόρφωσή τους και προσφέροντάς τους ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον εργασίας. Ωστόσο, το εργατικό κόστος είναι σημαντικά ψηλότερο σε σχέση με αντίστοιχες βιομηχανίες τροφίμων σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι προκλήσεις που ανέφερα επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητά μας έναντι των εισαγόμενων αλλαντικών, αλλά κυρίως περιορίζουν τη δυνατότητα ανάπτυξης των εξαγωγών μας.

Οι νέες προτάσεις
Από που προμηθεύεστε την πρώτη ύλη για τα αλλαντικά σας;
Προσπαθούμε όσο το δυνατό περισσότερο να χρησιμοποιούμε κυπριακό κρέας για τα αλλαντικά μας, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την κυπριακή κτηνοτροφία και κατ’ επέκταση την οικονομία του τόπου μας. Ενδεικτικά, πέραν του 80% του χοιρινού κρέατος που χρησιμοποιούμε είναι κυπριακό. Όπως αντιλαμβάνεστε, επειδή δεν είναι εφικτό να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας από την κυπριακή αγορά, προμηθευόμαστε και κάποιες ποσότητες κρεάτων από χώρες της ΕΕ.

Η εξασφάλιση ψηλής και σταθερής ποιότητας πρώτων υλών είναι σημαντική για τη διασφάλιση της ποιότητας των αλλαντικών μας. Γι’ αυτό διατηρούμε περιορισμένο αριθμό προμηθευτών, με τους οποίους έχουμε κτίσει μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη.

Τι νέο έχουν να παρουσιάσουν τα Αλλαντικά Γρηγορίου;
Παρακολουθούμε συνεχώς τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις και επενδύουμε σε έρευνα και ανάπτυξη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε πρόσφατα αναπτύξει δύο νέες καινοτόμες σειρές προϊόντων.

Η πρώτη είναι τα αλλαντικά AllNatural. Πρόκειται για ψητή γαλοπούλα και ψητό ζαμπόν που παράγονται με 100% φυσικά συστατικά χωρίς τη χρήση συντηρητικών και άλλων χημικών πρόσθετων. Για να διατηρούνται ασφαλή χρησιμοποιούμε την τεχνολογία ψυχρής παστερίωσης naturally fresh - HPP. Πρόκειται για επαναστατική μέθοδο, η οποία εξουδετερώνει όλα τα παθογόνα βακτήρι,α διατηρώντας αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων. 

Και η δεύτερη σειρά;
Η δεύτερη σειρά προϊόντων είναι τα Γρηγορίου Νηστίσιμα, τα οποία παράγονται χωρίς κρέας. Συγκεκριμένα, προσφέρουμε τρία προϊόντα - μπιφτέκι, ζαμπόν και λουκάνικο λαχανικών. Τα είδη αυτά απευθύνονται σε άτομα που νηστεύουν, vegans, vegetarians και flexitarians. Αν και ο αριθμός των ατόμων που αποφεύγουν την κατανάλωση κρέατος στην Κύπρο είναι σχετικά μικρός, βλέπουμε ότι αυτός συνεχώς αυξάνεται, ακολουθώντας τις τάσεις που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Εξαγωγές και επενδύσεις
Ποια είναι η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου σας;
Η παραγωγική δυνατότητα της εργοστασίου μας ανέρχεται στους 20 τόνους την ημέρα.

Εξάγετε τα προϊόντα σας και στο εξωτερικό;
Το ψηλό κόστος παραγωγής ανά κιλό, η φύση των προϊόντων που είναι ευπαθή με μικρό χρόνο ζωής, καθώς και το ψηλό μεταφορικό κόστος, αποτελούν περιοριστικούς παράγοντες για την ανάπτυξη των εξαγωγών αλλαντικών. Παρόλα αυτά έχουμε τα τελευταία πέντε χρόνια ξεκινήσει την εξαγωγική μας δραστηριότητα. Αν και οι εξαγωγές αποτελούν μόνο 3% του κύκλου εργασιών μας, παρουσιάζουν μια συνεχώς αυξητική τάση. Αυτή τη στιγμή στέλνουμε τα προϊόντα μας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιορδανία. Στόχος μας τα επόμενα χρόνια είναι η περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών, κυρίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έμφαση στα κυπριακά παραδοσιακά αλλαντικά.

Ποια είναι τα σχέδια σας;
Στόχος μας είναι η διατήρηση και η ενίσχυση της ηγετικής θέσης που κατέχουμε στην κυπριακή αγορά με την επέκταση των νέων σειρών προϊόντων AllNatural και Γρηγορίου Νηστίσιμα. Μέσα στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης της παραγωγικής μας μονάδας προγραμματίζουμε τα επόμενα χρόνια σημαντικές επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμούς για περαιτέρω αυτοματοποίηση της παραγωγής και βελτίωση της παραγωγικότητας.

Ταυτότητα
Η εταιρεία εργοδοτεί 127 άτομα και εδρεύει στη Λεμεσό. Παράγει μια ολοκληρωμένη γκάμα αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων και εμπορεύεται τα τυριά Vepo και Agriform στην κυπριακή αγορά. Τα προϊόντα της διατίθενται σε όλα τα σημεία λιανικής πώλησης που πωλούν αλλαντικά στην Κύπρο. Το μερίδιο αγοράς των αλλαντικών Γρηγορίου είναι γύρω στο 35%.

Δειτε Επισης

Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος