Όμιλος Σιακόλα: Αποζημίωση €8.6 εκατ. στην οικογένεια Ηλιάδη

Αποζημίωση συνολικού ύψους €8.6 εκατ. υπέρ των μελών της οικογένειας Ηλιάδη και της εταιρείας «Ακίνητα Σ.Ζ. Ηλιάδης Λτδ» και εναντίον της εταιρείας Woolworth (Cyprus) Properties Plc του Ομίλου Σιακόλα (Όμιλος CTC) για υπόθεση μη καταβολής ενοικίων, επιδίκασε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.
 
Η υπόθεση αφορά ενοίκια για το ακίνητο των εναγόντων που βρίσκεται επί της γωνίας Λεωφόρου Μακαρίου Γ' και Μνασιάδου στη Λευκωσία, το οποίο ενοικίαζε στο παρελθόν ο Όμιλος Σιακόλα. Στο εν λόγω ακίνητο  στεγαζόταν το πολυκατάστημα του Ομίλου με την ονομασία «Avenue», το οποίο σε μεταγενέστερο στάδιο μετονομάστηκε σε «Debenhams» και έκλεισε οριστικά το 2013.
 
Διαβάστε ακόμα: Μέσω Oxalis η εξαγορά Helix2 από την Pimco
 
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, οι έξι παραπονούμενοι/ενάγοντες (πέντε μέλη της οικογένειας Ηλιάδη και η εταιρεία Ακίνητα Σ.Ζ. Ηλιάδης Λτδ) αποφάσισαν το 1997 να ανεγείρουν αριθμό καταστημάτων στο συγκεκριμένο σημείο, με προοπτική να κατασκευάσουν σε μεταγενέστερο στάδιο επιπλέον ορόφους όπου θα στεγάζονταν γραφεία. Την περίοδο εκείνη υπήρξε επαφή με την εταιρεία Woolworth (Cyprus) Properties Plc, η οποία εξέφρασε ενδιαφέρον για ενοικίαση του κτιρίου που θα ανεγειρόταν. Μεταξύ των δύο μερών υπογράφηκε συμφωνία ενοικίασης των ισογείων χώρων, με την προϋπόθεση ότι θα διαμορφωνόταν σε ένα ενιαίο κατάστημα. 
 
Διαβάστε ακόμα: Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης: Είμαι φούρνος μονόπυρος
 
Η συμφωνία είχε διάρκεια 20 χρόνια και με δεδομένο το γεγονός ότι η παράδοση του ακινήτου έγινε τον Ιούνιο του 2000, το συμβόλαιο θα έληγε τον Ιούλιο του 2020. Το αρχικό ενοίκιο θα αναπροσαρμοζόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα και ο ενοικιαστής είχε την επιλογή όταν θα κτίζονταν οι όροφοι επί του ακινήτου, να προεκτείνει την ενοικίαση ώστε να καλύπτονται και αυτοί. Οι όροφοι τελικά ανεγέρθηκαν και ο ενοικιαστής άσκησε το δικαίωμα που είχε, με αποτέλεσμα την ενοποίηση δύο ορόφων με τα ισόγεια καταστήματα.
 
Ωστόσο, λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως υποστηρίχθηκε, ο Όμιλος Σιακόλα (Woolworth (Cyprus) Properties Plc) προχώρησε σε τερματισμό του συμβολαίου και εγκατάλειψη του ακινήτου τον Φεβρουάριο του 2013, εφτά χρόνια νωρίτερα από τη λήξη του συμβολαίου μίσθωσης του ακινήτου.
 
Στα χρόνια που ακολούθησαν, όπως υποστηρίχθηκε, οι ιδιοκτήτες του ακινήτου επιχείρησαν ανεπιτυχώς να εξεύρουν νέο ενοικιαστή για το κατάστημα, εξ ού και κινήθηκαν νομικά εναντίον της Woolworth (Cyprus) Properties Plc, αξιώνοντας:
 
  • €12.599.339,51 ως αξία συμφωνηθέντων ενοικίων μέχρι τη λήξη του ενοικιαστηρίου εγγράφου και συγκεκριμένα μέχρι τον Ιούνιο του 2020.
  • €1,277.175,32 ως υπόλοιπο καθυστερημένων ενοικίων για την περίοδο Μαρτίου 2010 - Φεβρουαρίου 2013
 
Μελετώντας τα δεδομένα της υπόθεσης, το δικαστήριο «εξέδωσε απόφαση υπέρ των εναγόντων και κατά των εναγομένων για ποσό €8.629.167,00 με νόμιμο τόκο μέχρι εξοφλήσεως».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, η πλευρά του Ομίλου Σιακόλα άσκησε έφεση κατά της απόφασης, ενώ από την πλευρά των εναγόντων ασκήθηκε αντέφεση σε σχέση με το ύψος της επιδικαζόμενης αποζημίωσης. Υπό αυτά τα δεδομένα, θα υπάρξει συνέχεια στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών.
 

Δειτε Επισης

Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Νέος μέτοχος σε Mall of Cyprus και Mall of Engomi η Pareto-Μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής της Atterbury Europe
Οι μάρκες αυτοκινήτων που προτίμησαν οι αγοραστές το πρώτο τρίμηνο