Όμιλος Σιακόλα: Αποζημίωση €8.6 εκατ. στην οικογένεια Ηλιάδη

Μαρία Στυλιανού  26/10/2020 06:44
Όμιλος Σιακόλα: Αποζημίωση €8.6 εκατ. στην οικογένεια Ηλιάδη

Όμιλος Σιακόλα: Αποζημίωση €8.6 εκατ. στην οικογένεια Ηλιάδη

Μαρία Στυλιανού  26/10/2020 06:44
Αποζημίωση συνολικού ύψους €8.6 εκατ. υπέρ των μελών της οικογένειας Ηλιάδη και της εταιρείας «Ακίνητα Σ.Ζ. Ηλιάδης Λτδ» και εναντίον της εταιρείας Woolworth (Cyprus) Properties Plc του Ομίλου Σιακόλα (Όμιλος CTC) για υπόθεση μη καταβολής ενοικίων, επιδίκασε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.
 
Η υπόθεση αφορά ενοίκια για το ακίνητο των εναγόντων που βρίσκεται επί της γωνίας Λεωφόρου Μακαρίου Γ' και Μνασιάδου στη Λευκωσία, το οποίο ενοικίαζε στο παρελθόν ο Όμιλος Σιακόλα. Στο εν λόγω ακίνητο  στεγαζόταν το πολυκατάστημα του Ομίλου με την ονομασία «Avenue», το οποίο σε μεταγενέστερο στάδιο μετονομάστηκε σε «Debenhams» και έκλεισε οριστικά το 2013.
 
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, οι έξι παραπονούμενοι/ενάγοντες (πέντε μέλη της οικογένειας Ηλιάδη και η εταιρεία Ακίνητα Σ.Ζ. Ηλιάδης Λτδ) αποφάσισαν το 1997 να ανεγείρουν αριθμό καταστημάτων στο συγκεκριμένο σημείο, με προοπτική να κατασκευάσουν σε μεταγενέστερο στάδιο επιπλέον ορόφους όπου θα στεγάζονταν γραφεία. Την περίοδο εκείνη υπήρξε επαφή με την εταιρεία Woolworth (Cyprus) Properties Plc, η οποία εξέφρασε ενδιαφέρον για ενοικίαση του κτιρίου που θα ανεγειρόταν. Μεταξύ των δύο μερών υπογράφηκε συμφωνία ενοικίασης των ισογείων χώρων, με την προϋπόθεση ότι θα διαμορφωνόταν σε ένα ενιαίο κατάστημα. 
 
Η συμφωνία είχε διάρκεια 20 χρόνια και με δεδομένο το γεγονός ότι η παράδοση του ακινήτου έγινε τον Ιούνιο του 2000, το συμβόλαιο θα έληγε τον Ιούλιο του 2020. Το αρχικό ενοίκιο θα αναπροσαρμοζόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα και ο ενοικιαστής είχε την επιλογή όταν θα κτίζονταν οι όροφοι επί του ακινήτου, να προεκτείνει την ενοικίαση ώστε να καλύπτονται και αυτοί. Οι όροφοι τελικά ανεγέρθηκαν και ο ενοικιαστής άσκησε το δικαίωμα που είχε, με αποτέλεσμα την ενοποίηση δύο ορόφων με τα ισόγεια καταστήματα.
 
Ωστόσο, λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως υποστηρίχθηκε, ο Όμιλος Σιακόλα (Woolworth (Cyprus) Properties Plc) προχώρησε σε τερματισμό του συμβολαίου και εγκατάλειψη του ακινήτου τον Φεβρουάριο του 2013, εφτά χρόνια νωρίτερα από τη λήξη του συμβολαίου μίσθωσης του ακινήτου.
 
Στα χρόνια που ακολούθησαν, όπως υποστηρίχθηκε, οι ιδιοκτήτες του ακινήτου επιχείρησαν ανεπιτυχώς να εξεύρουν νέο ενοικιαστή για το κατάστημα, εξ ού και κινήθηκαν νομικά εναντίον της Woolworth (Cyprus) Properties Plc, αξιώνοντας:
 
  • €12.599.339,51 ως αξία συμφωνηθέντων ενοικίων μέχρι τη λήξη του ενοικιαστηρίου εγγράφου και συγκεκριμένα μέχρι τον Ιούνιο του 2020.
  • €1,277.175,32 ως υπόλοιπο καθυστερημένων ενοικίων για την περίοδο Μαρτίου 2010 - Φεβρουαρίου 2013
 
Μελετώντας τα δεδομένα της υπόθεσης, το δικαστήριο «εξέδωσε απόφαση υπέρ των εναγόντων και κατά των εναγομένων για ποσό €8.629.167,00 με νόμιμο τόκο μέχρι εξοφλήσεως».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, η πλευρά του Ομίλου Σιακόλα άσκησε έφεση κατά της απόφασης, ενώ από την πλευρά των εναγόντων ασκήθηκε αντέφεση σε σχέση με το ύψος της επιδικαζόμενης αποζημίωσης. Υπό αυτά τα δεδομένα, θα υπάρξει συνέχεια στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών.
 

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας