Malls: Δύσκολη η επόμενη μέρα

Με στοκ που έμεινε αδιάθετο στα ράφια επί τρεις μήνες και αναγκαστικά θα αποσυρθεί, με μάσκες και γάντια από το προσωπικό, με τους καταναλωτές μουδιασμένους και εν μέρει ανήσυχους, καθώς και με περιορισμούς στον αριθμό των επισκεπτών εντός και εκτός των καταστημάτων, ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους τα malls, εν αναμονή των πρωτοκόλλων ασφαλείας που θα πρέπει να τηρηθούν.

Ίσως σε δυσμενέστερη θέση από το υπόλοιπο λιανικό εμπόριο φαίνεται να βρίσκονται τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα οποία θα επαναλειτουργήσουν στις 9 Ιουνίου, έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες προσωρινού lock down, αφού, παρά τις πιέσεις και τις παραινέσεις, τα malls θα υποδεχθούν τους πελάτες τους έναν μήνα αργότερα από το υπόλοιπο λιανεμπόριο.

Χαμένη η σεζόν στις τουριστικές περιοχές;
Από τη μία η αρνητική ψυχολογία, η ανασφάλεια και η ανησυχία ανάμεσα στους καταναλωτές για την πανδημία, σε συνδυασμό με τη μείωση των εισοδημάτων τους και από την άλλη οι υποχρεώσεις και τα έξοδα των καταστηματαρχών, οι οποίοι έχουν ανάγκη από ρευστότητα, οικονομική στήριξη και ελαφρύνσεις ιδίως όσον αφορά τα ενοίκια, συνθέτουν ένα περίεργο σκηνικό για την επόμενη μέρα.

Εξάλλου, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, όπως η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς, με τη συντριπτική τους πλειοψηφία να παραμένουν κλειστά. Με πολλά ξενοδοχεία να εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν τελικά θα ανοίξουν ή όχι φέτος, διχασμένοι είναι και οι καταστηματάρχες σε τουριστικές περιοχές για την επαναλειτουργία ή όχι των επιχειρήσεών τους, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι η φετινή τουριστική σεζόν έχει υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα.

Αγκάθι τα ενοίκια που αναγκαστικά θα μειωθούν
Ακανθώδες θέμα αποτελεί το τι μέλλει γενέσθαι με τα ενοίκια, καθώς οι καταστηματάρχες έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα μετά από τρεις μήνες αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους. 

Η πρώτη ένδειξη καλής θέλησης φάνηκε από το Nicosia Mall, το οποίο αποφάσισε αφενός να μην χρεώσει οποιαδήποτε ενοίκια για την περίοδο που το εμπορικό κέντρο παρέμεινε κλειστό και αφετέρου να χρεώσει τους ενοικιαστές μόνο με το 50% του ύψους του ενοικίου για τους επόμενους τρεις μήνες από την επαναλειτουργία του. 

Παρόλο που κάθε εμπορικό κέντρο θεωρείται ξεχωριστή περίπτωση και οι ιδιοκτήτες θα λάβουν τις δικές τους αποφάσεις με βάση τα δεδομένα τους, εντούτοις και τα υπόλοιπα malls αναμένεται να προχωρήσουν σε κάποιες μειώσεις ενοικίων επιδεικνύοντας κατανόηση προς τη δυσκολία των ενοικιαστών να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις τους.

Μιλώντας στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου ανέφερε ότι διαπιστώνεται καλή θέληση και προθυμία για εξεύρεση της χρυσής τομής. «Αν και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και σαφώς εξαρτάται από τις διευθύνσεις των εμπορικών κέντρων, ωστόσο σε όλα τα malls αναμένονται ή έχουν ήδη ανακοινωθεί κάποιες μειώσεις στα ενοίκια, ενώ δεν υπάρχει πίεση προς τους ενοικιαστές για την καταβολή τους, καθώς οι ιδιοκτήτες αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις», τόνισε σχετικά.

Βοηθούν οι επιδοτήσεις, αλλά...
Ταυτόχρονα, ο ΠΑΣΥΛΕ επισημαίνει ότι εναπόκειται στην καλή πρόθεση των δύο πλευρών (ιδιοκτητών και ενοικιαστών) να βρουν τις αναγκαίες λύσεις, εκφράζοντας την άποψη ότι η νομοθεσία για παραχώρηση φορολογικών ελαφρύνσεων προς τους ιδιοκτήτες προκειμένου να προχωρήσουν σε μειώσεις ενοικίων δεν προσέφερε την απαιτούμενη ώθηση και το κίνητρο στους ιδιοκτήτες.

Από την άλλη, πρακτικό αποδεικνύεται το σχέδιο απευθείας επιδότησης πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο θα συμβάλει στην κάλυψη των εξόδων των καταστηματαρχών, όπως λογαριασμοί ηλεκτρικού κ.α. Αξίζει να αναφερθεί ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων μέσω της πλατφόρμας του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και η καταβολή των επιδοτήσεων, θα είναι απλή.

«Η απευθείας επιδότηση από το κράτος θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις, αλλά η επόμενη μέρα στο λιανικό εμπόριο θα είναι αρκετά δύσκολη και για αυτό θα υπάρξει προσπάθεια από όλους για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες», επεσήμανε ο γγ του ΠΑΣΥΛΕ, αναμένοντας να διαφανεί από τις τράπεζες ο τρόπος διαχείρισης της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και εκφράζοντας την ελπίδα ότι η δανειοδότηση θα γίνεται πλέον με πιο απλές διαδικασίες σε σχέση με προηγουμένως.

«Δεν θα τρέξουν όλοι απ’ την πρώτη μέρα»
Αρκετό χρόνο θα χρειαστεί η αγορά για να ξεπεράσει τους σκοπέλους και να επιστρέψει σε προ κορωνοϊού επίπεδα.

Από πλευράς ΠΑΣΥΛΕ αναγνωρίζεται ότι δεν αναμένεται να υπάρξει μαζική κάθοδος επισκεπτών στα εμπορικά κέντρα ειδικά κατά τις πρώτες μέρες που θα επαναλειτουργήσουν, λόγω της κακής ψυχολογίας, της ανασφάλειας για την πανδημία, καθώς και της μείωσης των εισοδημάτων μεγάλης μερίδας καταναλωτών.

«Δεν θα τρέξει ο κόσμος από την πρώτη μέρα στα malls», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάριος Αντωνίου, εξηγώντας ότι με 520 καταστήματα λιανικού εμπορίου και 3,200 εργαζόμενους σε όλα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Κύπρου, τα malls αποτελούν έναν σημαντικό πυλώνα του λιανεμπορίου.

Την ίδια στιγμή οι λιανέμποροι ζητούν την απαιτούμενη στήριξη και επίδειξη ευαισθησίας απέναντι σε έναν τομέα, ο οποίος, μετά τον τουρισμό, έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας, με ποσοστό που ξεπερνά τα €2 δισ., ενώ είναι ο πρώτος τομέας στην απασχόληση με πέραν των 75.000 εργαζομένων. 

Περιορισμοί στον αριθμό επισκεπτών
Όπως και στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, στους οποίους στεγάζονται επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, έτσι και στα malls θα υπάρχει περιορισμός στον αριθμό επισκεπτών βάσει των τετραγωνικών μέτρων τόσο στους κοινόχρηστους χώρους όσο και εντός των καταστημάτων.

Σημειώνεται ότι στα εμπορικά κέντρα υπάρχει σύστημα καταγραφής αριθμού επισκεπτών, ενώ τα εξειδικευμένα συνεργεία καθαρισμού και ασφαλείας θα μεριμνούν για την τήρηση των πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εξυπηρέτηση αποκλειστικά ευπαθών ομάδων μέχρι τις 10:00, η οποία εφαρμόζεται μόνο σε υπεραγορές και φαρμακεία, δεν αναμένεται να ισχύσει για τα καταστήματα των εμπορικών κέντρων, ενώ δεδομένη θεωρείται η χρήση προστατευτικής μάσκας από το προσωπικό των καταστημάτων και η τοποθέτηση αντισηπτικών στους χώρους των malls.

Δειτε Επισης

Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά