Διευκρίνιση: Δεν κλείνουν οι υπεραγορές

Αυξημένη κίνηση καταγράφηκε χθες Τρίτη στις υπεραγορές, στον απόηχο της επιβεβαίωσης των πρώτων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο.

Χωρίς να επικρατούν οποιεσδήποτε σκηνές πανικού, η κατανάλωση κινήθηκε σε αυξημένα επίπεδα, με μεγαλύτερο καλάθι αγορών και περισσότερες δαπάνες σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως προϊόντα μακράς διαρκείας, γάλα (εβαπορέ) ρύζι, μακαρόνια, κονσέρβες, αλεύρι, φακές, απολυμαντικά και είδη καθαρισμού.

Διαβάστε ακόμα: Α. Χατζηαδάμου: Υπάρχουν αρκετά αποθέματα στις υπεραγορές

Κανονικά λειτουργούν υπεραγορές και malls
Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθούν ανακοινώσεις τόσο από πλευράς Υπουργείου Υγείας όσο και από τους λιανεμπόρους, στις οποίες θα διευκρινίζεται ότι οι υπεραγορές και τα malls δεν επηρεάζονται από το μέτρο που λήφθηκε για την απαγόρευση συγκέντρωσης και συνάθροισης πέραν των 75 ατόμων.

Τόσο οι υπεραγορές όσο και τα εμπορικά κέντρα δεν θεωρούνται χώροι συγκέντρωσης ή συνάθροισης, αλλά χώροι ελεύθερης διακίνησης, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου.

Ερωτηθείς μετά την αναστάτωση που επικράτησε το τελευταίο εικοσιτετράωρο από καταναλωτές, οι οποίοι ζητούσαν διευκρινίσεις για το αν το μέτρο της κυβέρνησης θα επηρεάσει τη λειτουργία των υπεραγορών, προτείνοντας μέχρι και παράταση του ωραρίου λειτουργίας προκειμένου να κάνουν τα ψώνια τους, ο κ. Αντωνίου διευκρίνισε: «Οι υπεραγορές και τα εμπορικά κέντρα θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους, καθώς δεν θεωρούνται χώροι συνάθροισης ή συγκέντρωσης, αλλά χώροι διακίνησης. Να σημειώσουμε ότι ακόμα και στην Ιταλία, στην οποία λήφθηκαν τα πιο δυνατά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δεν έχουν κλείσει οι υπεραγορές. Αντιθέτως, είναι το μόνο κανάλι που εξυπηρετεί τους καταναλωτές μέχρι αργά το βραδυ, σε αντίθεση σε εστιατόρια και άλλους χώρους που κλείνουν νωρίς το απόγευμα».

Αδειάζουν τα ράφια από αντισηπτικά
Την τιμητική τους εξακολουθούν να έχουν τα αντισηπτικά, τα οποία αναπληρώνονται συνέχεια στα ράφια των υπεραγορών από τους λιανεμπόρους, καθώς οι καταναλωτές τα κατατάσσουν στις πρώτες επιλογές τους.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου ανέφερε ότι δεν επικράτησε πανικός, αλλά αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές, καθώς δεν ήταν μία συνηθισμένη Τρίτη.

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι, παρόλο που γίνονται αυξημένες παραγγελίες προς προμηθευτές, εντούτοις δεν παρουσιάζεται έλλειψη προϊόντων στην αγορά, καθώς ακόμα υπάρχουν αυξημένα αποθέματα προϊόντων.

Όσον αφορά ανησυχίες που εκφράστηκαν για προϊόντα που εισάγονται από την Ιταλία, αξίζει να διευκρινιστεί ότι αν και στον τομέα των τροφίμων η Ιταλία αποτελεί σημαντικό παίχτη στις εισαγωγές, ωστόσο δεν παράγει προϊόντα που δεν μπορούν να εισαχθούν από άλλες χώρες. 

Άλλο συνάθροιση μέχρι 75 άτομα και άλλο διακίνηση
Εντός της ημέρας το πιθανότερο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τι ισχύει για την απαγόρευση συγκέντρωσης πέραν των 75 ατόμων, η οποία προέκυψε έπειτα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς αν αυτό το μέτρο θα επηρεάσει τη λειτουργία εμπορικών κέντρων και υπεραγορών, ο γγ του ΠΑΣΥΛΕ ανέφερε ότι η συγκέντρωση και η συνάθροιση μέχρι 75 άτομα αφορά χώρους εστίασης, καφέ, μπαρ, κινηματογράφους και θέατρα, αλλά δεν σχετίζεται με τη διακίνηση ατόμων σε υπεραγορές και malls.

Αναμένεται, ωστόσο, να διευκρινιστεί σύντομα ότι το μέτρο της απαγόρευσης συνάθροισης 75 ατόμων θα αφορά εστιατόρια, καφέ και κινηματογράφους εντός των εμπορικών κέντρων.

Σαββατοκύριακο θα φανούν οι επιπτώσεις στα malls
Όσον αφορά τα εμπορικά κέντρα, η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το Σαββατοκύριακο, κατά το οποίο καταγράφεται η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα διαφανεί αν περιόρισαν τις εξόδους τους οι καταναλωτές και κατά πόσο έχει επηρεαστεί η ψυχολογία και η αγοραστική τους δύναμη.

Διευκρινίζεται ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, δηλαδή μερικά εικοσιτετράωρα πριν την επιβεβαίωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, δεν διαπιστώθηκε οποιαδήποτε μειωμένη επισκεψιμότητα στα malls.

Δειτε Επισης

Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls