Πράσινο άναψε η Βουλή στα νομοσχέδια για τα αυτοκίνητα

InBusinessNews  15/03/2019 14:00
Πράσινο άναψε η Βουλή στα νομοσχέδια για τα αυτοκίνητα

Πράσινο άναψε η Βουλή στα νομοσχέδια για τα αυτοκίνητα

InBusinessNews  15/03/2019 14:00

Το πράσινο φως πήραν από την Ολομέλεια της Βουλής τα δύο νομοσχέδια για την αγορά αυτοκινήτων, έπειτα από απόρριψη σωρείας τροπολογιών των Οικολόγων, του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ, καθώς και έντονες συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών.

RELATED ARTICLES


Ο περί μηχανοκίνητων οχημάτων και τροχαίας κινήσεως τροποποιητικός νόμος εγκρίθηκε με 41 ψήφους υπέρ, 5 εναντίον, 1 αποχή, από τους συνολικά 47 παρόντες.

Ο περί φόρων κατανάλωσης τροποποιητικός νόμος του 2018, που προνοεί κατάργηση του φόρου κατανάλωσης, εγκρίθηκε με 27 ψήφους υπέρ, 20 εναντίον και 3 αποχές, από τους 50 συνολικά παρόντες.

Εγκρίθηκε επίσης η προτεινόμενη τροπολογία ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ για διαχωρισμό του προτύπου εκπομπών ρύπων Euro 5A και Euro 5 Β, με στόχο τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα να μπορούν να αγοράζουν οχήματα φιλικά προς το περιβάλλον.

Απορρίφθηκε η τροπολογία για διαφοροποίηση των τιμών του πίνακα προκειμένου να καταστεί αποτρεπτική η αγορά παλαιών ρυπογόνων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων.

Απορρίφθηκε η τροπολογία τόσο των Οικολόγων όσο και του ΑΚΕΛ για επαναφορά του πίνακα ώστε να εφαρμόζεται η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Παράλληλα, κόκκινο άναψε η Ολομέλεια στην τροπολογία των Οικολόγων τια τροποποίηση του ν/σ ώστε στα πλαίσια εφαρμογής κυβερνητικού σχεδίου απόσυρσης παλαιών οχημάτων, τα τέλη κυκλοφορίας να είναι μηδενικά για περίοδο που θα καθοριστεί από το σχέδιο μέχρι την αγορά νέου οχήματος.

Απορρίφθηκε παράλληλα η τροπολογία για επιβολή κλιμακωτού φόρου κατανάλωσης και υψηλότερου φόρου κατανάλωσης σε πιο ρυπογόνα οχήματα.

Προκοπίου: Δεν επηρεάζονται οι ιδιοκτήτες υφιστάμενων οχημάτων
Πριν από τη ψήφιση των νομοσχεδίων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Γεώργιος Προκοπίου ευχαρίστησε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. «Καταφέραμε να βρούμε συναίνεση σε πολλά σημεία και φέραμε τα νομοσχέδια για ψήφιση», είπε σχετικά.

Οι πρόνοιες της νομοθεσίας δεν επηρεάζουν ούτε τα μηχανοκίνητα οχήματα που κυκλοφορούν στην Κύπρο ούτε όσα έχουν εισαχθεί και δεν έχουν εγγραφεί, πρόσθεσε ο κ. Προκοπίου, διευκρινίζοντας ότι δεν επηρεάζονται οι ιδιοικτήτες των υφιστάμενων οχημάτων.

Με την προτεινόμενη τροπολογία επιτυγχάνονται αλλαγές στο πρότυπο Euro 6 από €100 σε €0.

Με τις προτεινόμενες τροπολογίες, είπε ο κ. Προκοπίου, διαχωρίζεται επίσης το πρότυπο 5, σε Euro 5a και Euro 5b, «Τα χαμηλά και μεσαία ειδοματικά κριτήρια θα μπορούν να αγοράζουν μεταχειρισμένα 5-6 ετών φιλικά προς το περιβάλλον, αφού εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους», τόνισε σχετικά.

Καλούν την Κυβέρνηση για σχέδιο απόσυρσης
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Προκοπίου, η κυβέρνηση καλείται να καταθέσει στη Βουλή ελκυστικό πακέτο απόσυρσης παλιών ρυπογόνων οχημάτων, τα οποία θα πρέπει να αντικατασταθούν από νέα αυτοκίνητα, φιλικά προς το περιβάλλον.

Έτσι, πρόσθεσε, «η Κύπρος θα σταματήσει να αποτελεί νεκροταφείο παλιών αυτοκινήτων».

Σχετικά Άρθρα

Σχολιάστε την Είδηση
Πίσω στην αρχή της σελίδας