ΜΗΛΙΤΣΑ: Μηλίτης από τον τόπο μας

Μεγαλώνοντας και οι δύο σε αγροκτήματα, η Νατάσα Κλεάνθους στον Φαρμακά και ο σύζυγος της, Nigel O'Connor, στην Αυστραλία, βρήκαν τον κοινό τους παρονομαστή και δεν άργησαν να πάρουν την απόφαση να εγκατασταθούν στο χωριό της Νατάσας με πεδίο ενασχόλησης τη φύση. Αποτέλεσμα της κίνησης αυτής, ένας premium κυπριακός μηλίτης. Και το όνομα αυτού, Μηλίτσα!
 
Ο Nigel δοκίμασε για πρώτη φορά αυθεντικό - παραδοσιακό μηλίτη, πριν από δέκα χρόνια στην Αγγλία όπου ζούσε και τον αγάπησε: «Μέχρι τότε γνώριζα μόνο τους εμπορικούς μηλίτες, που κυριαρχούν στην αγορά. Όταν επέστρεψα στην Αυστραλία, αποφάσισα να φτιάξω μηλίτη χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους με μήλα που έχουμε στο αγρόκτημά μας. Στην πορεία, για επαγγελματικούς λόγους βρέθηκα στην Παλαιστίνη, όπου γνώρισα τη σύζυγό μου και το όνειρο έγινε κοινό, με χώρο υλοποίησης την Κύπρο». Το όνομα Μηλίτσα προέκυψε πριν από μερικά χρόνια σε μια εκδρομή που έκαναν στο Παραλίμνι, όπως εξηγεί η Νατάσα: «Συζητούσαμε την ονομασία και κάποια στιγμή σταματήσαμε για οδηγίες από μια πολύ γλυκιά και πρόθυμη κυρία, που έπαιρνε τον σκύλο της βόλτα. Κουβεντιάσαμε για λίγη ώρα και φεύγοντας ρωτήσαμε το όνομά της, που ήταν Μηλίτσα. Όταν εξήγησα στον Nigel από πού προέρχεται, κοιτάξαμε ο ένας τον άλλο και χαμογελάσαμε, γιατί ξέραμε ότι είχαμε την απάντησή μας».

Σύμφωνα με τους ίδιους, το όνομα Μηλίτσα αντιπροσωπεύει κάτι απ’ την κυπριακή παράδοση, κάτι αυθεντικό, παιχνιδιάρικο και στοργικό.

Η Μηλίτσα στην αγορά
Μετακομίζοντας στην Κύπρο το 2015, ξεκίνησαν τις προετοιμασίες και τον σχεδιασμό της επιχείρησής τους. Ο Nigel έφτιαχνε μηλίτη στο υπόγειο της μητέρας της Νατάσας στον Φαρμακά, κάνοντας διάφορα πειράματα με διαφορετικά μήλα, χρησιμοποιώντας τον παλιό εξοπλισμό και τα εργαλεία παραγωγής κρασιού του πατέρα της. Πραγματοποίησαν εκδρομές στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου επισκέφθηκαν πολλά παραδοσιακά εργοστάσια παραγωγής μηλίτη και πήραν αρκετές συμβουλές. Ο Nigel παρακολούθησε, επίσης, στην Αγγλία εξειδικευμένα μαθήματα παρασκευής μηλίτη με παραδοσιακές μεθόδους. «Είχαμε να κάνουμε πολλή δουλειά μέχρι να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο. Έπρεπε να σχεδιάσουμε τον χώρο εργασίας, να κάνουμε έρευνα για να βρούμε τον κατάλληλο μηχανικό εξοπλισμό, να προβούμε σε αρκετούς πειραματισμούς, μέχρι να αναπτύξουμε το προϊόν με το οποίο να νιώθουμε ευχαριστημένοι και τέλος είχαμε να σχεδιάσουμε τη συσκευασία», αναφέρει η Νατάσα. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, όμως, ήταν ένα ταξίδι γεμάτο ευχάριστες, σύμφωνα με τους ίδιους, περιπέτειες.

Αρέσει σε άρωμα και γεύση
Η ανταπόκριση της αγοράς είναι, σύμφωνα με τους ίδιους, πολύ θετική και ενθαρρυντική. «Ο μηλίτης αποτελεί ένα νέο, αναλόγως, προϊόν για την Κύπρο και υπάρχει συχνά σύγχυση σχετικά με το αν εντάσσεται στις μπύρες ή στα κρασιά, ενώ αποτελεί, στην πραγματικότητα, μια κατηγορία από μόνος του. Πάντως, άνθρωποι της βιομηχανίας του κρασιού, που δοκίμασαν, έχουν ενθουσιαστεί με τη Μηλίτσα, την ισορροπία των αρωμάτων και των γεύσεών της». Ένα άλλο κομμάτι, στο οποίο επενδύουν, είναι η προώθηση του προϊόντος σε κάβες, μπαρ, εστιατόρια και καφετερίες, όπου ιδιοκτήτες και καταναλωτές θα πρέπει να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες της Μηλίτσας: «Παράγουμε ένα προϊόν υψηλής ποιότητας μόνο από τοπικά υλικά και ο κόσμος πρέπει να το μάθει αυτό και να το εκτιμήσει, ώστε να καταλάβει γιατί είναι λίγο πιο ακριβό από τις υπόλοιπες, πιο εμπορικές, παρόμοιες λύσεις», τονίζει ο Nigel.

Από το δέντρο στο μπουκάλι
Η συγκομιδή των μήλων και η χυμοποίησή τους γίνονται Οκτώβριο και Νοέμβριο κι ακολουθεί η παλαίωση του μηλίτη για μερικούς μήνες, μέχρι να ωριμάσουν τα αρώματα και η γεύση του. Όταν οι δυο παραγωγοί εκτιμήσουν ότι το ποτό είναι έτοιμο, ακολουθεί η διαδικασία της εμφιάλωσης. Χρησιμοποιούν μόνο τοπικά μήλα, με τη Μηλίτσα να περιλαμβάνει εγχώριες ποικιλίες, όπως τα λόρδικα και τα καθιστά. «Το προϊόν είναι αυθεντικά κυπριακό, τα αρώματα και οι γεύσεις του προέρχονται από την περιοχή της Πιτσιλιάς, απ’ όπου προμηθευόμαστε τα μήλα μας», επισημαίνει η Νατάσα. Τονίζουν, επίσης, πως ο μηλίτης διανύει μια χρυσή εποχή σε παγκόσμιο επίπεδο, εξού και πολλά συναρπαστικά νέα προϊόντα του είδους παράγονται σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία. «Είμαστε περήφανοι που προσθέτουμε τη Μηλίτσα σ’ αυτή την κατηγορία. Είναι ένα αφρώδες ποτό και μπορεί κάποιος να το απολαύσει οποιαδήποτε στιγμή. Συνδυάζεται με τυριά, θαλασσινά και λευκά κρέατα», επισημαίνει ο Nigel.

Μεγάλη επιθυμία του ζεύγους των παραγωγών είναι να καθιερωθεί η Μηλίτσα στην εγχώρια αγορά, αλλά και να ταξιδέψει στο εξωτερικό ως ένας καθαρά κυπριακός μηλίτης. Ήδη μελετούν κάποιες προτάσεις συνεργασίας από Ελλάδα και Αυστραλία. Προς το παρόν, έχουν δημιουργήσει σελίδες για το brand στα social media, όπου μπορεί κανείς να ενημερωθεί για το πού μπορεί να βρει στο προϊόν στην Κύπρο.

Πίσω στο χωριό
Αφού έζησαν τέσσερα χρόνια μαζί στην Παλαιστίνη, ένιωσαν την ανάγκη να συνεχίσουν την κοινή τους πορεία στην Κύπρο. Μεγάλωσαν και οι δύο σε αγροκτήματα και τους ενθουσιάζει η ζωή στη φύση. Όπως λένε, η ζωή στο χωριό έχει νόημα και τους επιτρέπει, τώρα που ασχολούνται με τη μεταποίηση τοπικών γεωργικών προϊόντων, να βρίσκονται κοντά στους παραγωγούς αλλά και στον χώρο εργασίας τους.
 

Δειτε Επισης

Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν