John & Pascalis: Η κυβέρνηση προσπάθησε να αλλοιώσει την αλήθεια για το χαλλούμι

InBusinessNews  06/12/2018 14:00
John & Pascalis: Η κυβέρνηση προσπάθησε να αλλοιώσει την αλήθεια για το χαλλούμι

John & Pascalis: Η κυβέρνηση προσπάθησε να αλλοιώσει την αλήθεια για το χαλλούμι

InBusinessNews  06/12/2018 14:00

Καμία ανταπόκριση φαίνεται να είχαν οι επιστολές της εταιρείας John & Paschalis, η οποία, μετά την ακύρωση του εμπορικού σήματος «χαλλούμι» στο Ηνωμένο Βασείλειο βάσει της δικαστικής διαδικασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο του Η.Β και μετά από παράκληση λειτουργών του Υπουργείου Εμπορίου για να διερευνηθεί η πιθανότητα συμβιβασμού για απόσυρση των υποθέσεων ακύρωσης, απέστειλε επιστολή στους Υπουργούς Γεωργίας και Εμπορίου της Κύπρου.

RELATED ARTICLES


Η εταιρεία John & Paschalis δίνει τις δικές της διευκρινίσεις σε σχέση με τα πρόσφατα δημοσιεύματα γύρω από το χαλλούμι.

Έτοιμη να αποσύρει, αν υπάρξει διάλογος
Η John & Paschalis, τονίζει την ετοιμότητά της να αποσύρει τις εν λόγω αιτήσεις, εφόσον το Υπουργείο αποδεχθεί για πρώτη φορά εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με τροποποίηση των αντιαναπτυξιακών και λανθασμένων κανονισμών των εμπορικών σημάτων και των προδιαγραφών που περιέχονται στον φάκελο κατοχύρωσης που κατατέθηκε στην Ε.Ε αναφορικά με την παραγωγή του χαλλουμιού, ώστε να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς και η παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής χαλλουμιού με γάλα που δεν θερμαίνεται στους 65° ή δεν είναι παστεριωμένο, ποσοστά γάλακτος, σχήμα, μέθοδος παραγωγής κλπ. 

Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση, «πρόθεση της εταιρείας είναι οι προδιαγραφές για το χαλλούμι να συμπεριλαμβάνουν όλα τα είδη χαλλουμιού που παράγονται στην Κύπρο ώστε να διευκολύνονται οι κύπριοι παραγωγοί για να εξάγουν και να εμπορεύονται διεθνώς το προϊόν», σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται και η κυπριακότητα του προϊόντος και κατά συνέπεια ενισχύονται οι εξαγωγές χαλλουμιού από την Κύπρο που σήμερα πλησιάζουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Με την κίνησή της, η John & Pascalis, σημειώνει ότι διευκολύνει αντί να περιορίζει τις εξαγωγές της Κύπρου σε χαλλούμι καθώς η ζήτηση αυξάνεται. 

«Ευελπιστούμε ότι έστω την υστάτη η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί και θα αποκαταστήσει την αλήθεια και την πραγματικότητα καθώς η απόκρυψή της βάζει σε κίνδυνο την κυπριακότητα του χαλλουμιού», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η John & Pascalis.

Στην ίδια ανακοίνωση η εταιρεία τονίζει ότι «η John & Pascalis, ιδιοκτησίας δεύτερης γενιάς Κυπρίων του Ηνωμένου Βασιλείου, διακινεί τις μεγαλύτερες ποσότητες κυπριακού χαλλουμιού παγκοσμίως ενώ εισάγει και εμπορεύεται από το 1952 παραδοσιακό χαλλούμι από την Κύπρο στη Μεγάλη Βρετανία».

Η John & Pascalis εμπορεύεται αποκλειστικά χαλλούμι που παράγεται στην Κύπρο και τα προϊόντα της είναι πάντοτε ελεγμένα από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Τονίζει επίσης ότι «η εταιρεία έχει συντελέσει καθοριστικά στη διάδοση του συγκεκριμένου κυπριακού προϊόντος στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας ώστε σήμερα το χαλλούμι να βρίσκεται ανάμεσα στα 10 ευπώλητα τυριά του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη δυναμική του να αυξάνεται».

«Δεν υπήρχε λόγος ή απαίτηση από τους κανονισμούς»
Η John & Pascalis επικρίνει την κυπριακή κυβέρνηση ότι «προσπάθησε να αλλοιώσει την πραγματικότητα, για να εγγράψει το χαλλούμι ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με προδιαγραφές που αυτή θεωρούσε ορθές χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος ή απαίτηση από τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τέτοια προδιαγραφή». 

Προσθέτει ακόμα ότι ο Διευθυντής Πωλήσεων της John & Pascalis, Πήτερ Ιωαννίδης, επισκέφτηκε δυο φορές την Κύπρο, συμμετείχε σε συνέδρια και έδωσε συνεντεύξεις στον Τύπο. Επίσης, αναφέρεται σχετικά στην ίδια ανακοίνωση, είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, εξηγώντας του ότι οι ενέργειες αυτές δεν ήταν προς όφελος ούτε της εμπορίας του χαλλουμιού, ούτε των κυπριακών εξαγωγών. 

«Εκτεθήκαμε από τις ενέργειες του κράτους»
«Παρά τις προσπάθειες για ενημέρωση σχετικά με τα πραγματικά δεδομένα των αγορών, η εταιρεία εκτέθηκε από τις ενέργειες του κράτους», σημειώνει η John & Pascalis. 

Παράλληλα, τονίζει ότι μέσα από αποφάσεις και δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων αφηνόταν να εννοηθεί ότι η εταιρεία εξαπατούσε τους καταναλωτές, ενώ οι «συκοφαντικές», όπως τις χαρακτηρίζει, «αναφορές του προηγούμενου Υπουργού Γεωργίας περί «χαλλουμιών μαϊμού» προκάλεσαν οικονομική ζημιά και αρνητικές εντυπώσεις στους πελάτες της John & Paschalis (στους οποίους συγκαταλέγονται και μερικές από τις μεγαλύτερες υπεραγορές του Ηνωμένου Βασιλείου) υποχρεώνοντας την εταιρεία να προχωρήσει σε αιτήσεις ακύρωσης των εμπορικών σημάτων του χαλλουμιού για αποκατάσταση της αλήθειας».

Η John & Paschalis, εκφράζει την ετοιμότητά της να αποσύρει τις εν λόγω αιτήσεις, εφόσον το Υπουργείο αποδεχθεί για πρώτη φορά εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με τροποποίηση των αντιαναπτυξιακών και λανθασμένων κανονισμών των εμπορικών σημάτων και των προδιαγραφών που περιέχονται στον φάκελο κατοχύρωσης που κατατέθηκε στην Ε.Ε αναφορικά με την παραγωγή του χαλλουμιού, ώστε να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς και η παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής χαλλουμιού με γάλα που δεν θερμαίνεται στους 65° ή δεν είναι παστεριωμένο, ποσοστά γάλακτος, σχήμα, μέθοδος παραγωγής κλπ. 

Λακκοτρύπης: Θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις
Αποφασισμένος να γίνουν διορθωτικές κινήσεις για αποφυγή επανάληψης τέτοιων λαθών, δηλώνει ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, στο ΚΥΠΕ, σε σχέση με την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη του για την αρνητική αυτή εξέλιξη.
 
Παράλληλα, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το όλο περιστατικό έχει δύο πτυχές. Η πρώτη αφορά τις ελλείψεις στις διαδικασίες του Υπουργείου και η δεύτερη αφορά τη γενικότερη επίθεση κατά του χαλλουμιού, η οποία έχει ως στόχο την απόσυρση του φακέλου του Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
 
«Σίγουρα νοιώθω απογοήτευση αλλά είμαι και αποφασισμένος να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα να μην ξανασυμβεί τέτοιο περιστατικό στο μέλλον», δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης, σημειώνοντας ότι το όλο θέμα απεκάλυψε «σοβαρές ελλείψεις και αδράνεια» εκ μέρους του αρμοδίου τμήματος του Υπουργείου.
 
Για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε, λήφθηκαν ήδη μέτρα για βελτίωση των διαδικασιών παρακολούθησης των υποθέσεων.
 
Τόνισε, επίσης, ότι «ανεξάρτητος λειτουργός διεξήγαγε πειθαρχική έρευνα, η οποία έχει ολοκληρωθεί και τα πορίσματά της στάληκαν στον Γενικό Εισαγγελέα".
 
Παράλληλα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως γίνεται μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ομάδα που χειρίζεται τον φάκελο του χαλλουμιού.
 
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι το Υπουργείο διερευνά θέμα διαρροής της απόφασης του βρετανικού Δικαστηρίου, ο κ. Λακκοτρύπης ξεκαθάρισε ότι "αυτό δεν ευσταθεί αφού η εν λόγω απόφαση ήταν αναρτημένη σε βρετανική ιστοσελίδα από την περασμένη εβδομάδα".
 
Να προβληματιστούμε όλοι
Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, η δεύτερη πτυχή είναι οι επιθέσεις που δέχεται εκ των έσω η υπόθεση χαλλούμι και η μεγάλη διαμάχη που γίνεται για το ΠΟΠ, τις ποσοστώσεις, τα διατάγματα και τα εμπορικά σήματα.
 
«Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους όσοι εμπλεκόμαστε σε αυτό το ζήτημα», είπε, χαιρετίζοντας τη χθεσινή έκκληση του Συνδέσμου Τυροκόμων να καθίσουν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι για να αποφασίσουν για το κοινό καλό.
 
Τέλος, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως οι κυπριακές αρχές καταχώρησαν ήδη αίτηση για επανεγγραφή του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας