Πειθαρχική έρευνα για το αυτογκόλ με το χαλλούμι

Πειθαρχική έρευνα διατάχθηκε εντός του Υπουργείου Εμπορίου, στον απόηχο της απόφασης βρετανικού δικαστηρίου υπέρ της βρετανικής εταιρείας «John & Pascalis LTD», η οποία είχε διεκδικήσει την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος για το χαλούμι. Πρόκειται μια για υπόθεση, η οποία αφήνει εκτεθειμένο το υπουργείο και την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς, όπως φαίνεται, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην αποστολή εγγράφων που ζητήθηκαν από τα βρετανικά δικαστήρια, έγγραφα τα οποία θα λειτουργούσαν υπέρ της Κυριακής Δημοκρατίας στην τελική ετυμηγορία του δικαστηρίου. Τα σχετικά έγγραφα στάλθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου, μετά τη λήξη της δίμηνης προθεσμίας που είχε τεθεί, αφήνοντας για άλλη μια φορά να φανεί το μέγεθος της γραφειοκρατείας, αδράνειας και αναποτελεσματικότητας της κυπριακής δημόσιας υπηρεσίας. 
 
Μιλώντας στο InBusinessNews, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Εμπορίου, Νέλλη Κουλία παραδέχθηκε ότι υπήρξε κακός χειρισμός στην υπόθεση και γνωστοποίησε ότι έχουν δοθεί οδηγίες από τον υπουργό, Γιώργο Λακκοτρύπη για διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας «εναντίον κάποιων προσώπων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Δεν θέλησε, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. 
 
Ανέφερε, επίσης ότι ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε συζητήσεις με τους νομικούς της συμβούλους, προκειμένου να εφεσιβάλει την απόφαση.
 
Μια απόφαση, η οποία αν εφαρμοστεί, αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς τις εξαγωγές χαλουμιού στη Μεγάλη Βρετανία (στην οποία κατευθύνεται το 45% των εξαγωγών του προϊόντος).  Σημειώνεται ότι ειδικά τη φετινή χρονιά καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση του κυπριακού προϊόντος από τους Βρετανούς, καθώς την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου έγιναν εξαγωγές 9200 τόνων χαλλουμιού, αξίας €60 εκατ, έναντι 7700 τόνων αξίας €50 εκατ την ίδια περίοδο του 2017.   
 
Πάντως, προσπαθώντας να κατευνάσει τις ανησυχίες, η κα Κουλία δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις εξαγωγές μας. Όπως εξήγησε, το υπουργείο εμπορίου μπορεί να αντιμετωπίσει υποθέσεις που σχετίζονται με την εκμετάλλευση του ονόματος του χαλλουμιού, αξιοποιώντας το κοινοτικό σήμα.  Από τη στιγμή, πρόσθεσε, που η συγκεκριμένη βρετανική εταιρεία θα διαθέσει προϊόν χρησιμοποιώντας το όνομα Χαλλούμι, το υπουργείο θα την κυνηγήσει με όπλο το κοινοτικό εμπορικό σήμα.
 
Η κα Κουλία έκανε, παράλληλα, λόγο για επιστολές που είχαν αποσταλεί το τελευταίο διάστημα στα υπουργεία Γεωργίας και Εμπορίου από συγκεκριμένους κύκλους, με τις οποίες εκτοξεύονταν απειλές ότι αν δεν αποσυρόταν ο φάκελος για το χαλούμι (για την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ), θα κινούνταν διαφορετικές διαδικασίες. 
 
Σημειώνεται ότι η John & Pascalis LTD είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής χαλουμιού και φέτας στη βρετανική αγορά.
 

Ακολουθεί αυτούσια ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι του Υπουργείου Εμπορίου

Αναφορικά με την απόφαση Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου για το Εμπορικό Σήμα «HALLOUMI», το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σημειώνει τα ακόλουθα:
Πρώτον, το Υπουργείο σήμερα χειρίζεται παράλληλα 79 εν εξελίξει διαδικασίες που αφορούν στην προστασία των Εμπορικών του Σημάτων για το Χαλλούμι, εντός και εκτός Κύπρου, έχοντας προηγουμένως χειριστεί άλλες 64 υποθέσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η αρμόδια Υπηρεσία δεν ανταποκρίθηκε έγκαιρα προς υπεράσπιση του Εμπορικού Σήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που εξετάζει Πειθαρχική Έρευνα, η οποία βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης. Το πόρισμα της Έρευνας θα διαβιβαστεί, στη συνέχεια, στον Γενικό Εισαγγελέα για τη λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων.
Παράλληλα, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και εξουσιοδοτημένους Νομικούς Συμβούλους στο εξωτερικό, εξετάζεται το ενδεχόμενο καταχώρησης έφεσης εναντίον της απόφασης του Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεύτερον, το Κοινοτικό Συλλογικό Εμπορικό Σήμα «HALLOUMI» της Κυπριακής Δημοκρατίας, εγγεγραμμένο από τις 14.07.2000, ισχύει σε όλη την επικράτεια της ΕΕ, περιλαμβανομένου και Ηνωμένου Βασιλείου. Στη, δε, Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ προνοείται μετατροπή του Κοινοτικού Σήματος για το ΧΑΛΛΟΥΜΙ σε αντίστοιχο Εμπορικό Σήμα Ηνωμένου Βασιλείου.
Επιπλέον, τονίζεται ότι στη βάση των Κανονισμών που διέπουν τα εγγεγραμμένα Εμπορικά Σήματα του Υπουργείου, του Κυπριακού Προτύπου CYS 94/1985 για το Χαλλούμι και του σχετικού Διατάγματος του Υπουργού ημερομηνίας 09.07.2014, ουδείς μπορεί να παράγει και πωλεί Χαλλούμι εκτός από Κύπριους, εγκεκριμένους από το Υπουργείο, παραγωγούς.
Εν πάση περιπτώσει, έχοντας πλήρη επίγνωση των ευθυνών που του αναλογούν, το Υπουργείο Εμπορίου ξεκαθαρίζει ότι ο μεγάλος αριθμός υποθέσεων που χειρίζεται προς υπεράσπιση των Εμπορικών Σημάτων για το Χαλλούμι, είναι αποτέλεσμα στοχευμένων επιθέσεων εναντίον του εθνικού προϊόντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες προσβλέπουν σε απόσυρση του φακέλου του ΠΟΠ για το ΧΑΛΛΟΥΜΙ που υπέβαλε η Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014.

 

Δειτε Επισης

Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς