Πέντε σεντ για κάθε πλαστική σακούλα από τον Ιούλιο

Από την 1η Ιουλίου του 2018 τίθεται σε ισχύ η εφαρμογή της νομοθεσίας για χρέωση από τους πωλητές του λιανεμπορίου της λεπτής πλαστικής σακούλας, έπειτα από ευρωπαϊκή οδηγία που υποχρεούται να ακολουθήσει η Κύπρος.

Διαβάστε ακόμα: Χ. Παπαντωνίου: Γι αυτό επιλέξαμε την Έγκωμη

Η ελάχιστη χρέωση για κάθε πλαστική σακούλα από όλους τους πωλητές προϊόντων ανέρχεται κατά ελάχιστο στα 5 σεντ συν ΦΠΑ, και θα είναι διακριτή τόσο στις αποδείξεις που δίνονται στους αγοραστές, όσο και στα δελτία αποδείξεων που φυλάγονται από τον πωλητή.

Στόχος της νομοθεσίας είναι η μείωση ιδιαίτερα αυξημένης χρήσης πλαστικών σακουλών στα ταμεία των καταστημάτων.

Γενικός κανόνας της νομοθεσίας είναι ότι απαγορεύεται η δωρεάν διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας και η μεταφορά προϊόντων από πωλητές που διαθέτουν τέτοιες σακούλες με πάχος τοιχώματος μικρότερο από 50 μικρά (μm).

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η επιβολή της χρέωσης των 5 σεντ ανά σακούλα αφορά μόνο τα γενικά προϊόντα και όχι τα φρέσκα τμήματα των υπεραγορών (φρουταρία, κρεοπωλείο, αλλαντοποιείο, ιχθυοπωλείο).

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα επιβάλλεται οποιαδήποτε χρέωση, καθώς απαιτείται η χρήση πλαστικής σακούλας για λόγους υγιεινής.

Πιο αναλυτικά, η νομοθεσία προνοεί ότι θα συνεχίσουν να δίνονται δωρεάν λεπτές σακούλες μεταφορέα είτε για λόγους υγιεινής ή όταν παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία τροφίμων ή όταν η χρήση τους συμβάλλει στην αποφυγή σπατάλης τροφίμων.

Διαβάστε ακόμα: Από 1η Ιουλίου θα χρεώνεται η πλαστική σακούλα στην Κύπρο

Έτοιμες οι υπεραγορές
Καθ’ όλα έτοιμες να εφαρμόσουν τη νομοθεσία δηλώνουν οι υπεραγορές, οι οποίες προχωρούν σε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την αποφυγή χρήσης πλαστικής σακούλας και την ανάγκη χρήσης επαναχρησιμοποιημένης σακούλας.

Όπως ανέφερε στο InBusinessNews o γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου, οι υπεραγορές έχουν λάβει μέτρα και έχουν προχωρήσει σε σχετικές εκστρατείες εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, σημειώνοντας ότι η προώθηση της χάρτινης ή υφασμάτινης τσάντας δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε τους τελευταίους μήνες.

Διαβάστε ακόμα: Δωρεάν για την ώρα οι πλαστικές σακούλες στην Κύπρο

Παράλληλα, τόνισε ότι «θα υπάρξει ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για την εφαρμογή της νομοθεσίας, ενώ θα ενταθούν οι δράσεις για αγορά επαναχρησιμοποιημένων υφασμάτινων ή χάρτινων σακουλών».

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι δεν έχει γίνει βίωμα ακόμα στον καταναλωτή η χρήση επαναχρησιμοποιημένων τσαντών.

«Η εφαρμογή της νομοθεσίας αναμένεται να συμβάλει στη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στην Κύπρο, όπως ακριβώς έγινε και στην Ελλάδα, στην οποία καταγράφηκε σημαντική μείωση στους πρώτους μήνες που εφαρμόστηκε η απαγόρευση της δωρεάν σακούλας στα ταμεία», επεσήμανε ο κ. Αντωνίου.

Εκσυγχρονίζουν τα συστήματα
Στην απαραίτητη προετοιμασία και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων τους με στόχο την ομαλή προσαρμογή στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας έχουν προχωρήσει οι υπεραγορές, τόνισε στο InBusinessNews ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου.
«Όχι μόνο μεγάλες υπεραγορές, αλλά και αρκετά από τα υπόλοιπα μέλη μας, μεσαία και μικρά καταστήματα, έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται με τον νόμο, έχοντας δώσει στους υπαλλήλους τις απαραίτητες οδηγίες», ανέφερε σχετικά ο κ. Χατζηαδάμου.

Εξάλλου, διευκρίνισε ότι η χρέωση θα επιβάλλεται για τις σακούλες που δίνονται στα ταμεία, για τις οποίες υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένη κατανάλωση, επιβαρύνοντας έτσι το περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα: Cypria Critical Advantage: Καινοτόμο προϊόν με κάλυψη μέχρι και €2 εκατ.

Πού θα καταλήγουν τα έσοδα
Μέρος των εσόδων που θα προκύπτουν από την πώληση των πλαστικών σακουλών αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για καμπάνιες, προωθητικές ενέργειες και δράσεις των λιανεμπόρων για ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, καθώς και τη χρήση επαναχρησιμοποιημένων υφασμάτινων ή χάρτινων τσαντών.

Εντούτοις, όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηαδάμου, δεν έχει καθοριστεί η διαδικασία και το τελικό ύψος του ποσοστού που θα διοχετεύεται σε αυτές τις καμπάνιες, σημειώνοντας ότι αναμένεται η τελική διαβούλευση του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Παράλληλα, οι υπεραγορές προγραμματίζουν εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, ενδεχομένως από κοινού με το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καταναλωτών, η οποία θα ξεκινήσει περίπου μία εβδομάδα πριν από την έναρξη ισχύος της νομοθεσίας τον Ιούλιο.

Βλέποντας το παράδειγμα της Ελλάδας και άλλων χωρών, στις οποίες εφαρμόστηκε η νομοθεσία, οι λιανέμποροι αναμένουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο καθίσταται αναγκαίο για μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας.

Δειτε Επισης

Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα