Δωρεάν για την ώρα οι πλαστικές σακούλες στην Κύπρο

Παράταση ενός χρόνου παίρνει στην Κύπρο η υιοθέτηση, στην πράξη, της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2015/720 για επιβολή τιμής χρέωσης στη λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς που διαθέτουν σήμερα δωρεάν οι υπεραγορές, τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η οδηγία έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, ενώ στην Ελλάδα υιοθετήθηκε από την 1η του χρόνου. 
 
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νόμου που ψήφισε τον περασμένο Νοέμβριο η Βουλή των Αντιπροσώπων, η επιβολή χρέωσης στις πλαστικές τσάντες που δίδονται στα ταμεία των υπεραγορών θα πρέπει να υιοθετηθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018. 
 
Μιλώντας στο InBusinessNews, o Βουλευτής των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου εξέφρασε την εκτίμηση ότι πιθανότατα ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή από το ερχόμενο Φθινόπωρο και μετά, ενώ βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί η πλαστική σακούλα στην Κύπρο θα πωλείται στους καταναλωτές προς 5 σεντ τη μια.
 
Στόχος της νομοθεσίας είναι η μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, έτσι ώστε το κοινό να οδηγηθεί στη χρήση επαναχρησιμοποιημένων σακούλων αλλά και η αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών. 
 
Όπως είχε αναφερθεί από ιδιώτες κατά τη συζήτηση του θέματος στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, στην Κύπρο χρησιμοποιούνται ετησίως 1 εκατομμύριο πλαστικές σακούλες, αριθμός ο οποίος φαίνεται να αμφισβητήθηκε από μερίδα βουλευτών. Ο ίδιος ο κ. Θεοπέμπτου εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κατά πόσον ο εν λόγω νόμος θα βοηθήσει ουσιαστικά στη μείωση κατανάλωσης της πλαστικής σακούλας στην Κύπρο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του θέματος εάν με την εφαρμογή του νόμου οι στόχοι δεν επιτευχθούν. Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές έχουν ενώπιον τους και την επιλογή της εξ ολοκλήρου απαγόρευσης της πλαστικής σακούλας από τα ταμεία των υπεραγορών, όπως ισχύει και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. 
 
Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως είχε, επίσης, λεχθεί στη Βουλή, η πλαστικές σακούλες στην Κύπρο στοιχίζουν 2 σεντ το τεμάχιο.
 
Προβληματισμός για τα έσοδα
Υπενθυμίζεται ότι την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής είχε απασχολήσει έντονα το που θα καταλήγουν τα έσοδα από τη χρέωση των πλαστικών σακούλων στα ταμεία. Στο μικροσκόπιο είχε τεθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ταμείου συγκέντρωσης του ποσού χρέωσης των σακούλων και το ποσό αυτό να χρησιμοποιείται για περιβαλλοντικούς σκοπούς, κάτι το οποίο απορρίφθηκε από την εκτελεστική εξουσία. Συνεπώς, αποφασίστηκε ότι χρήματα θα καταλήγουν στους λιανέμπορους, δηλαδή τις υπεραγορές, οι οποίες θα πρέπει να τα αξιοποιούν σε ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για περιβαλλοντικά ζητήματα. 
 
Βεβαίως, ερωτηματικά εγείρονται για την μη ύπαρξη μηχανισμού, ο οποίος θα ελέγχει την όλη αυτή διαδικασία.
 
Οι χρεώσεις στην Ευρώπη
Όπως προαναφέρθηκε, στην Κύπρο η πλαστική σακούλα θα χρεώνεται στα ταμεία των υπεραγορών προς 5 σενττο τεμάχιο. Τονίζεται πως βάσει των όσων ισχύουν σε άλλες χώρες που έχουν υιοθετήσει την εν λόγω Ευρωπαϊκή Οδηγία, οι τιμές καθορίζονται ως εξής:
 
  • Ελλάδα: 0,04 ευρω/σακούλα με πρόνοια γι αύξηση στα 0,09 από το 2019
  • Ολλανδία: 0,25 ευρώ/σακούλα
  • Ιρλανδία: 0,36 ευρώ/σακούλα
  • Πολωνία: 0,30 ευρώ/σακούλα (ξεκινά από 1η Ιανουαρίου).
  • Αγγλία: 0,10 ευρώ/σακούλα
  • Πορτογαλία: 0,10 ευρώ/σακούλα
  • Ισπανία: 0,05 ευρώ/σακούλα οι πολύ μικρές πλαστικές και με 0,15 οι συνηθισμένες
  • Βουλγαρία: 0,05 ευρώ/σακούλα
  • Ιταλία: τις έχει απαγορεύσει εντελώς από το 2011
     

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια