Ερευνητική: Σε αυτούς μοίρασε ευθύνες για Συνεργατισμό
17:08 - 06 Μαρτίου 2019
Διαχρονικά έπασχε ο Συνεργατικός Πιστωτικός Τομέας σύμφωνα με την έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής η οποία δεν επιρρίπτει ευθύνες σε πρόσωπα που εμπλέκονταν στην διαχείριση, άμεσα ή έμμεσα, του Συνεργατισμού. Προσωπικές ευθύνες για την καταστροφική πορεία του Συνεργατισμού επιρρίπτει σε oρισμένα πρόσωπα όπως παρουσιάζονται πιο κάτω:
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πλήρη εικόνα για τα πολύ κακώς έχοντα στον ΣΠΤ από τις 19/1/2018 όταν η κα. Γιωρκάτζη είχε συνάντηση μαζί του στο Προεδρικό Μέγαρο και τον ενημέρωσε για τις επερχόμενες δυσμενείςεξελίξεις.
- Ο Πρόεδρος αποσιώπησε πλήρως τις δραματικές εξελίξεις, είτε γιατί δεν ήθελε να έχει πολιτικό κόστος εν όψει εκλογών είτε γιατί ήθελε ν’ αποτρέψει τις περαιτέρω καταθετικές εκροές.
- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρει ευθύνη για την εσπευσμένη πώληση μέρους της ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα γιατί διατήρησε στο Υπουργείο Οικονομικών τον Χάρη Γεωργιάδη ο οποίος για περίοδο πέραν των τεσσάρων ετών δεν κατόρθωσε να οδηγήσει τον ΣΠΤ έξω από την καταστροφική πορεία. «Η απομάκρυνση του κ. Γεωργιάδη από το Υπουργείο Οικονομικών έστω και καθυστερημένα ενδεχόμενα να έδιδε στο ΣΠΤ μια άλλη προοπτική μακριά από τις παλινωδίες, τις εμμονές για διατήρηση μη ικανών διευθυντικών στελεχών στην ΣΚΤ και αδυναμία αντίληψης των κινδύνων στους οποίους οι πολιτικές του με βεβαιότητα οδηγούσαν».
Διαβάστε ακόμα:
Βαρύτατες ευθύνες στον Χάρη από Ερευνητική για τον Συνεργατισμό
Ερευνητική: Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε Νικόλα Χατζηγιάννη
Ερευνητική: Στον αυτόματο πιλότο ο Συνεργατισμός μέχρι το 2013
Υπουργός Οικονομικών
Βαρύτατες ευθύνες στον Χάρη από Ερευνητική για τον Συνεργατισμό
Ερευνητική: Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε Νικόλα Χατζηγιάννη
Ερευνητική: Στον αυτόματο πιλότο ο Συνεργατισμός μέχρι το 2013
Υπουργός Οικονομικών
- Οι ευθύνες του Υπουργού Οικονομικών υπήρξαν βαρύτατες για την κατάρρευση του ΣΠΤ.
- Είχε τον κύριο λόγο στην επιλογή των κατάλληλων μελών της Επιτροπείας της ΣΚΤ με δικαίωμα διορισμού και παύσης τους αν αποδεικνύονταν ανεπαρκείς.
- Άμεσα ή έμμεσα ευθυνόταν και για την καταλληλότητα και ικανότητα των ανώτατων διευθυντικών στελεχών της Τράπεζας. Η επιλογή του κ. Χατζηγιάννη δεν ήταν ό,τι καλύτερο για την ΣΚΤ. Η απομάκρυνση του όμως από τον Υπουργό Οικονομικών δεν ήταν εύκολη απόφαση λόγω της στενής φιλικής τους σχέσης.
- Είναι μεγάλη η ευθύνη του Υπουργού Οικονομικών για την λανθασμένη πορεία την οποία έλαβε η διαδικασία αποκρατικοποίησης. Η εμμονή του στην πρόταση για παραχώρηση δωρεάν μετοχών προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση των ευρωπαίων εποπτών.
- Ευθύνη για λανθασμένες αποφάσεις ή ενέργειες σε άλλα επί μέρους θέματα όπως η απευθείας ανάθεση στην Altamira τη διαχείριση χαρτοφυλακίου ΜΕΧ ύψους €7 δις.
- Είχε κάθε ευκαιρία συζήτησης και λήψης διορθωτικών αποφάσεων για τα κρίσιμα προβλήματα του ΣΠΤ στο πλαίσιο της Επιτροπής Διασφάλισης Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας. Δεν παρέστη σε καμμιά από τις συνεδρίες της Επιτροπής ακόμη και όταν η Διοικητής της ΚΤΚ τον Ιούνιο του 2017 τον προειδοποιούσε για την επερχόμενη κρίση.
Νικόλας Χατζηγιάννης
- Συμπεριφερόταν περίπου σαν Γενικός Διευθυντής ενώ ήταν Πρόεδρος.
- Κατέλαβε το γραφείο του Γενικού Διευθυντή, φρόντισε να του παραχωρηθεί υπηρεσιακό αυτοκίνητο, στελέχωσε το γραφείο του με προσωπικό που δεν δικαιολογούσε η θέση του Προέδρου, αναμιγνυόταν ενεργά στα καθήκοντα της Εκτελεστικής Διεύθυνσης πράγμα που επεσήμαναν και οι εποπτικές αρχές και υποδείκνυαν σαν φαινόμενο κακής εταιρικής διακυβέρνησης.
- Αποδείχθηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων. Απότυχε πλήρως στο να διευθύνει με σωφροσύνη την Τράπεζα ώστε να υπάρξει μείωση των ΜΕΧ και μείωση των λειτουργικών εξόδων της Τράπεζας, δύο στόχοι οι οποίοι με βάση τους όρους αναδιάρθρωσης έπρεπε οπωσδήποτε να επιτευχθούν για να έχει η Τράπεζα προοπτική επιβίωσης.
- Παρά τις επανειλημμένες υποδείξεις των εποπτικών αρχών, τόσο της ΚΤΚ όσο και του ΕΕΜ για τα πιο πάνω βασικά θέματα ο Γενικός Διευθυντής επέδειξε αμέλεια και ανικανότητα να τ’ αντιμετωπίσει.
- Ο κ. Χατζηγιάννης ενεργούσε και λάμβανε αποφάσεις εν αγνοία της Επιτροπείας της Τράπεζας τις οποίες μάλιστα φρόντιζε να επιβάλλει εκ των υστέρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμφωνία με την εταιρεία Altamira.
- Η Ερευνητική κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κ. Χατζηγιάννης δυνατόν να έχει αστικές ευθύνες οι οποίες πηγάζουν από τις πιο πάνω παραβιάσεις της Συμφωνίας του με την ΣΚΤ, ενώ ενδεχόμενα να ευθύνεται και για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων τα οποία δυνατόν ν’ αποκαλυφθούν ύστερα από μια σε βάθος εξέταση από τις αστυνομικές αρχές.
Γιάννος Σταυρινίδης
Καταλογίζονται ευθύνες στον διευθυντή της Διεύθυνσης Στρατηγικής και Ανασχηματισμού, Γιάννη Σταυρινίδη, για διασπάθιση οικονομικών πόρων της Τράπεζας, ένα μεγάλο μέρος των οποίων διατέθηκε για διαφήμιση. «Πολλά εκατομμύρια μέσα σε μία τετραετία. Γι’ αυτή την απώλεια πόρων της Τράπεζας, ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν στην υπηρεσία αυτή, οι αποφάσεις της οποίας χρήζουν περαιτέρω εξέτασης ώστε να διακριβωθεί γιατί διατέθηκαν τόσα εκατομμύρια, πώς διατέθηκαν, ποιους σκοπούς εξυπηρετούσαν, αν ήταν αναγκαία σε τελική ανάλυση η διαφήμιση ή όχι, όταν μάλιστα πληρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ εντός του 2018 όταν η Τράπεζα έβαινε προς κατάρρευση. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν και εδώ περιθώρια περαιτέρω έρευνας από τις αστυνομικές αρχές. Εσωτερικός έλεγχος ο οποίος έγινε από υπηρεσία της ΚΕΔΙΠΕΣ για τα θέματα διαφήμισης εντοπίζει ατασθαλίες, παρατυπίες, ανορθόδοξες πρακτικές και εισηγείται την περαιτέρω έρευνα σε σχέση με τρία πρόσωπα, ήτοι τους Γ. Σταυρινίδη, Ν. Χατζηγιάννη και Π. Ονησιφόρου».
Χλωρακιώτης – Λύρας
Τόσο ο κ. Χλωρακιώτης όσο και ο κ. Λύρας ευθύνονται για την κατάρρευση του ΣΠΤ μέχρι το 2013. Οι ευθύνες τους ήταν τεράστιες. Οι κάποιες προσπάθειες τους για εποπτεία ήταν σπασμωδικές και αναποτελεσματικές. «Για τις ευθύνες τους δεν επιθυμούμε να πούμε περισσότερα. Γνωρίζουμε ότι και οι δύο αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας».
Βαρνάβας Κουρουνάς
Ο κ. Κουρουνάς απότυχε να φέρει αποτελέσματα σαν υπηρεσιακός υπεύθυνος για την μείωση των ΜΕΧ. Σε όλη την διάρκεια της υπηρεσίας του μέχρι και την στιγμή της ανάληψης από αυτόν της θέσης του διευθυντή της εταιρείας Altamira στην Κύπρο τα αποτελέσματα τα οποία πέτυχε ήταν πτωχότατα. Οι δικαιολογίες οι οποίες πρόβαλε είναι επιπόλαιες και καταρρίπτονται από το γεγονός ότι μέσα στο ίδιο νομικό και δικαστικό πλαίσιο μπορούσε να φέρει κατά πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην διεύθυνση της Altamira. Η όλη συμπεριφορά του σε αγαστή συνεργασία με τον κ. Χατζηγιάννη όπως η ΣΚΤ προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση προς την Altamira ήδη από το 2016 θεωρείται από την Ερευνητική Επιτροπή ύποπτη. Ήταν ο πρώτος ο οποίος υπόγραψε από τις αρχές του 2016 έγγραφο με την Altamira γνωρίζοντας ότι η ΣΚΤ, ο εργοδότης του, τίποτε δεν γνώριζε. Το έκαμε με οδηγίες του κ. Χατζηγιάννη αλλά δεν ήταν ο κ. Χατζηγιάννης ο εργοδότης του.
Η όλη στάση του έναντι της διαδικασίας κατάληξης σε συμφωνία με την Altamira προκαλεί ερωτηματικά τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης για ν’ απαντηθούν. Καλούμε ως εκ τούτου τις αστυνομικές αρχές να προχωρήσουν σε ενδελεχή εξέταση των γεγονότων τα οποία αγγίζουν τα θέματα συμπεριφοράς του όσον αφορά την επιμονή του για συνεργασία της ΣΚΤ με την Altamira. Περαιτέρω τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο κ. Κουρουνάς μεταπήδησε από την διεύθυνση της ΔΔΜΕΧ της ΣΚΤ στην διεύθυνση της Altamira Κύπρου.