Δικαίωση της Κύπρου στην υπόθεση Βγενόπουλου

Νίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου στο Παρίσι με την απορρίπτει όλες τις απαιτήσεις ύψους €1,02 δις από τον Ανδρέα Βγενόπουλο και άλλα 19 φυσικά και νομικά πρόσωπα από την Ελλάδα. Παραθέτοντας τα κύρια σημεία της απόφασης ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης επισήμανε ότι η απόφαση αποτελείται από 363 σελίδες, επισημαίνοντας πως στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει διεκδικώντας αποζημιώσεις σε σχέση με καταλογισμένες παραβάσεις από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας της διακρατικής σύμβασης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για προστασία των επενδύσεων.
 
Διαβάστε ακόμα: Η απάντηση της MIG στην απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου

Ο κ. Κληρίδης σημείωσε πως με την απόφαση του το Δικαστήριο μετά από πολυετή διαδικασία που διήρκεσε πέντε χρόνια δικαίωσε τι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την διακρατική συμφωνία και απέρριψε παράλληλα όλες τις διεκδικήσεις όλων των απαιτητών και επιδίκασε υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας και εναντίον όλων των απαιτητών το ποσό των €5 εκατ. για τα έξοδα της Δημοκρατίας.
 
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι το Δικαστήριο έκρινε ότι οι πράξεις της Λαϊκής Τράπεζας κατά τον ουσιώδη χρόνο δεν μπορούν να αποδοθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και πως η Δημοκρατία δεν έχει ευθύνη για τις ενέργειες της Λαϊκής από τον Ιούνιο του 2012 και εντεύθεν παρά το γεγονός ότι κατείχε το πλειοψηφικό πακέτο στη Λαϊκή.

Δεύτερο και εάν ακόμα οι πιο προσβαλλόμενες πράξεις μπορούσαν να αποδοθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, αυτές δεν συνιστούσαν παραβιάσεις της Δημερούς Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης το Διαιτητικό Δικαστήριο προέβη στα πιο κάτω ευρήματα:
- Η παραίτηση του κ. Βγενόπουλου, κατόπιν πίεση από την Κεντρική Τράπεζα και η απομάκρυση του κ. Μπουλούτα επίσης από την Κεντρική Τράπεζα, βασίστηκαν σε αντικειμενικά κριτήρια και ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας μέσα από την οποία η Κεντρική Τράπεζα, ως αρμόδια Εποπτική Αρχή επιχείρησε να πείσι τη διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες ώστε να αντιμετωπισει την κρίσιμη οικονομική της κατάσταση.
- Η Δημοκρατία δεν επεδίωξε να κρατικοποιήσει τη Λαϊκή Τράπεζα. όπως ήταν ο ισχυρισμό των απαιτητών και ούτε η στρατηγική της κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, στις 26/10/2011, καθοδηγήθηκε από τέτοια πρόθεση.
- Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο κατέληξε ότι η Δημοκρατία εξέτασε τις διάφορες προτάσεις των απαιτητών για ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής το 2012 και αντίθετα με τις εισηγήσεις των απαιτητών, δεν επεδίωκε να εξασφαλίσει το πλειοψηφικό μετοχικό κεφάλαιο της Λαϊκής Τράπεζας.
- Σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής, το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, έκρινε ότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και το Διάταγμα που εκδόθηκε, αποτελούσε σύννομη άκσηση των ρυθμιστικών εξουσιών του Κράτους. Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας ήταν απαραίτητη για τη διασφάλιση της επιβίωσης της.
- Το Δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς περί δυσμενούς διάκρισης, εκ μέρους της Δημοκρατίας, υπέρ των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου και σε βάρος των μετόχων της Λαϊκής Τράπεζας. Έκρινε ότι η διαφορετική μεταχείριση μεταξύ Λαϊκής και Τράπεζας Κύπρου το Μάρτιο του 2013 ήταν εύλογα επιτρεπτή.
- Το Δικαστήριο επιβεβαίωσε την ενδιάμεση απόφαση του ότι οι ποινικές διώξεις που καταχω΄ρηθηκαν από τη Δημοκρατία εναντίον πρώην στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας ήταν το αποτέλεσμα εφαρμογής των ποινικών νομών της Δημοκρατίας και δεν αποτελούσαν κατάχρηση διαδικασίας ή κινήσεις τακτικής ούτε είχαν στόχο να δημιουργήσουν προσκόμματα στους απαιτητές.

Ο Γενικός Εισαγγελέας σημείωσε ότι το Δικαστήριο προτού προχωρήσει στην ουσία της απόφασης, απέρριψε προδικαστική ένσταση της Δημοκρατίας, η οποία βασίστηκε μεταξύ άλλων και σε πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί έλλειψης δικαιοδοσίας του να προχωρήσει στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο κ Κληρίδης ευχαρίστησε θερμά τον διεθνή δικηγορικό Οίκο Skadden, Arps, Slate, Meagher and Flom (UK) LLP, ο οποίος, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, ανέλαβε το χειρισμό της υπό αναφορά εξαιρετικά σημαντικής για τη Δημοκρατία υπόθεσης. Επίσης, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας, της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών στο χειρισμό της υπόθεσης.

Δειτε Επισης

Έπεσαν οι υπογραφές για τα αεροδρόμια...Τα έργα που θα υλοποιηθούν και τι αλλάζει στους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου
Θετική εικόνα, αλλά διαρθρωτικές αδυναμίες...Η ανάγνωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την οικονομία το 2024
Α. Αντωνίου: Οι οδυνηρές αστοχίες του 2024 και οι προκλήσεις του 2025-«Να μην σκοτώσουμε την επιχειρηματικότητα»
Η ανάλυση της κυπριακής αγοράς διαμερισμάτων και η ενδιαφέρουσα ιστορία της Λεμεσού και της Λευκωσίας
Έκανε check in στο «Ρόδον» o ξένος επενδυτής…Είσοδος Balram Chainrai στο ξενοδοχείο με 2,67%
Αυτοψία στις υπεραγορές...«Χωρίς προβλήματα σε θέματα ποιότητας και συμμόρφωσης, υπάρχει επάρκεια στην αγορά»
Κ. Λαγκάρντ: Πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2% η ΕΚΤ-«Το λέω με μια μικρή επιφύλαξη»
Nicosia back to future: Από τα Le Café, Versus και City Plaza, στο 360 και το King’s Gardens
Καφές: Το πιο αγαπημένο ρόφημα στον κόσμο μπροστά σε νέες προκλήσεις και σ' ένα κρίσιμο σταυροδρόμι
Αγάθη Μακρή: Το Απολλώνειο ως μέλος του HHG-Πρωτοποριακές υπηρεσίες, ανακαίνιση και νέο πολυτελές νοσοκομείο