Βροχή οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα

Τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειες στην Κύπρο βλέπουν επενδυτές, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες υποβάλλουν σωρηδόν αιτήσεις για δημιουργία μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ στο παιχνίδι μπαίνει και η Αρχιεπισκοπή.  
 
Η λεγόμενη μεταβατική ρύθμιση στην αγορά ηλεκτρισμού με τελικό στόχο την πλήρη εμπορική λειτουργία του νέου μοντέλου αγοράς ηλεκτρισμού την 1η Ιουλίου 2019 αποτέλεσε το  έναυσμα για πολλούς, Κύπριους κυρίως, επενδυτές να προχωρήσουν σε μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, με τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, πολλαπλάσιας δυναμικότητας από τα συνηθισμένα, για τη χώρα μας, επίπεδα. Οι αιτήσεις πολύ μεγάλων πάρκων είναι δε τόσες πολλές, που φαίνεται πως εφόσον ένας μεγάλος αριθμός από αυτές λάβει το πράσινο φως από τις αρμόδιες αρχές, θα αλλάξει πλήρως το μοντέλο έκτασης και δυναμικότητας τέτοιων συστημάτων στο νησί μας.
 
Διαβάστε ακόμα: Δημόσιο χρέος: Τι αλλάζει λόγω Συνεργατισμού
 
Όπως ανέφερε, μιλώντας στο InBusinessNews, o Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηπαναγιώτου, από τις αρχές του 2018 μέχρι και την τρέχουσα περίοδο έχει πενταπλασιαστεί η υποβολή αιτήσεων στις πολεοδομικές αρχές, για μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα δυναμικότητας πάνω από 1 μεγαβάτ. Όπως εξήγησε, τα φωτοβολταϊκά συστήματα που είναι εγκατεστημένα σε μικρές εκτάσεις σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, έχουν μέσο όρο παραγωγής τα 150 KW.
 
Ο κ. Χατζηπαναγιώτου τόνισε ότι τους τελευταίους έξι με οκτώ μήνες, επικρατεί η τάση για μεγάλα φωτοβολταικά πάρκα, κάποια εκ των οποίων δυναμικότητας πέραν των 10 MW, δηλαδή οκταπλάσια ή δεκαπλάσια από αυτά που λειτουργούν σήμερα
 
Οι αιτήσεις αφορούν κυρίως περιοχές πεδιάδας, όπως ο Άγιος Ιωάννης Μαλούντας, το Αβδελλερό, το Μαρώνι, ενώ αριθμός αιτήσεων γίνονται για εξασφάλιση αδειών στο χωριό Νικητάρι. Ειδικά για το Νικητάρι, τόνισε ο κ. Χατζηπααγιώτου, η εξασφάλιση άδειας  από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος είναι πιο δύσκολη υπόθεση, καθώς βρίσκεται εντός περιοχής Natura.
 
Οι πλείστοι επιχειρηματίες, κάνουν συμβόλαια μακροχρόνιας μίσθωσης γης.  Κάποιες αιτήσεις αφορούν τη δημιουργία πάρκων σε αρδευόμενα τεμάχια που δεν αξιοποιούνται ή σε γη αναδασμού. Τα κριτήρια αυτά εξετάζει κυρίως το Τμήμα Πολεοδομίας (χρήση γης).
 
Διαβάστε ακόμα: Metropolis: Το πρώτο mall της Λάρνακας
 
90% κυπριακές εταιρείες
Ερωτηθείς για το προφίλ και τις εθνικότητες των επενδυτών που υποβάλλουν αιτήσεις, ο κ. Χατζηπαναγιώτου τόνισε ότι πρόκειται κατά 90% για κυπριακές εταιρείες, μεγέθους μεσαίου και μεγαλύτερου.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο  ώστε σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούνται καινούριες εταιρείες εδικά γι το σκοπό αυτό. Κάποιες μάλιστα, υποβάλλουν πέραν των 20 αιτήσεων, καθώς βλέπουν στον συγκεκριμένο τομέα μεγάλη προοπτική.
 
Και η Αρχιεπισκοπή στο παιχνίδι
Ενδεικτική της μεγάλης προοπτικής, την οποία βλέπουν επενδυτές στον συγκεκριμένο τομέα είναι η εμπλοκή της Αρχιεπισκοπής σε project ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή Αχερά, στον Άγιο Ιωάννη της επαρχίας Λευκωσίας σε συνεργασία με την ΑΗΚ. Η σχετική συμφωνία υπογράφτηκε πρόσφατα και το πάρκο, το οποίο θα αποτελέσει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σύστημα στην Κύπρο, θα αναπτυχθεί σε τεμάχια της Αρχιεπισκοπής συνολικής έκτασης 1928 δεκαρίων. Το έργο θα υλοποιηθεί με στενή συνεργασία της ΑΗΚ και της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής και αποτελείται από δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση θα εγκατασταθούν δύο φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος μέχρι 8MW το καθένα και κατά τη δεύτερη φάση θα εγκατασταθεί ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος περίπου 50MW.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε, το νέο έργο αποτελεί έκφραση της στρατηγικής προσήλωσης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στην αξιοποίηση των ΑΠΕ.  ΑΗΚ και Ιερά Αρχιεπισκοπή προσδοκούν ότι από το έργο θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλότερο κόστος, ενώ θα έχει σημαντική συνεισφορά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για τις ΑΠΕ.
 

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο