Συνεργασία ΑΗΚ με Αρχιεπισκοπή για φωτοβολταϊκά πάρκα

Συμφωνία συνεργασίας, μεταξύ της Αρχής Ηλεκτρικού Κύπρου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, με αντικείμενο την κοινή αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), υπεγράφη την Παρασκευή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου  Χρυσόστομο Β’ και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ Ανδρέα Μαραγκό.

Η συμφωνία που προβλέπει την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή Αχερά, στον Άγιο Ιωάννη της επαρχίας Λευκωσίας, αφορά τεμάχια της ΙΑΚ συνολικής έκτασης 1928 δεκαρίων. Το έργο θα υλοποιηθεί με στενή συνεργασία της ΑΗΚ και της ΙΑΚ και αποτελείται από δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση θα εγκατασταθούν δύο φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος μέχρι 8MW το καθένα και κατά τη δεύτερη φάση θα εγκατασταθεί ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος περίπου 50MW.
 
Το νέο έργο αποτελεί έκφραση της στρατηγικής προσήλωσης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στην αξιοποίηση των ΑΠΕ. Θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σύστημα στην Κύπρο, συμβάλλοντας στην κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης χιλιάδων νοικοκυριών. Ταυτόχρονα θα έχει σημαντική συνεισφορά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για τις ΑΠΕ.
 
Η ΑΗΚ και η Ιερά Αρχιεπισκοπή προσδοκούν ότι από το έργο θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλότερο κόστος.

Δειτε Επισης

HELLENiQ ENERGY: Σταθερές βάσεις για τη νέα στρατηγική πορεία ανάπτυξης
Το πετρέλαιο συνεχίζει την πτωτική του πορεία εν αναμονή νέας αύξησης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ
Έρχεται με αλλαγές νέο σχέδιο χορηγιών για αντικατάσταση ή εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού
Η ημέρα με την μέχρι στιγμής υψηλότερη συνολική μέγιστη ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα το φετινό καλοκαίρι
Πετρέλαιο: Άνοδος 1% στις τιμές μετά τη βουτιά που προκάλεσε η εκεχειρία Ισραήλ-Ιράν
Έπεσαν οι υπογραφές για εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Πόλη Χρυσοχούς
Κομισιόν: Χαιρετίζει την προσωρινή πολιτική συμφωνία για παράταση του κανονισμού για αποθήκευση αερίου
ΑΔΜΗΕ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο-Η σύνθεσή του
Στοχευμένα μέτρα στήριξης για μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία ζητούν οι ευρωπαίοι εργοδότες
Προς ομαλοποίηση οι τιμές του πετρελαίου-Τι εκτιμούν για την επόμενη ημέρα οι αναλυτές