Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Metropolis: Το πρώτο mall της Λάρνακας

Τον δρόμο της υλοποίησης παίρνει το Metropolis Mall στη Λάρνακα, ένα έργο, το οποίο είχε περάσει από αρκετές συμπληγάδες μέχρι την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών.

Το εμπορικό κέντρο που θα ανεγερθεί σε εκκλησιαστική γη, μεταξύ του ΚΕΝ Λάρνακας και του Σταδίου ΓΣΖ, πήρε το πράσινο φως του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο έλαβε υπόψη τις εισηγήσεις του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων, την αίτηση της Εκκλησίας Αγίου Γεωργίου Κοντού και του Μοναστηρίου Αγίου Γεωργίου Κοντού Λάρνακος για χορήγηση πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση των προνοιών του τοπικού σχεδίου Λάρνακας, για ανέγερση του εμπορικού κέντρου Metropolis Mall.

Η γη, στην οποία θα ανεγερθεί το νέο mall, έχει παραχωρηθεί με μακροχρόνια σύμβαση ενοικίασης στην νοτιοαφρικανική Acsion.

Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει την οικεία Πολεοδομική Αρχή να χορηγήσει την πιο πάνω πολεοδομική άδεια με τους κατάλληλους όρους, προϋποθέσεις και αντισταθμιστικά μέτρα, περιλαμβανομένων των όρων και προϋποθέσεων/ αντισταθμιστικών μέτρων που έχει εισηγηθεί το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων. 

Διαβάστε ακόμα: Εγκρίθηκε η δημιουργία του Metropolis Mall στη Λάρνακα

40,000 τ.μ.,100 καταστήματα
Η ανάπτυξη περιλαμβάνει την ανέγερση εμπορικού κέντρου εμβαδού 40,000 τετραγωνικών μέτρων με εμπορικά καταστήματα, υπεραγορά, χώρους αναψυχής και ψυχαγωγίας και κινηματογράφους.


Το ισόγειο του κτηρίου θα αποτελείται από 100 καταστήματα, ένδυσης, υπόδησης, παιδικά, αθλητικά, οπτικά είδη, χώρο ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αίθουσες κινηματογράφου, εστιατόρια, καφετέριες, παιδότοπο, υπεραγορά, πολυκατάστημα, όπως επίσης και χώρο στάθμευσης. Στο υπόγειο θα υπάρχει επίσης χώρος στάθμευσης και αποθηκευτικοί χώροι.

Διαβάστε ακόμα: Βροχή οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα


Ο χώρος ενοικίασης φτάνει τα 30,000 τ.μ., οι χώροι στάθμευσης ανέρχονται στους 1,450, οι πράσινοι χώροι στα 18,000 τ.μ, ενώ το έργο ανεγείρεται σε συνολική έκταση 82,000 τ.μ. Υπολογίζεται ότι για τις ανάγκες του Metropolis Mall θα δημιουργηθούν περίπου 1,100 θέσεις εργασίας.

Διαβάστε ακόμα: Δημόσιο χρέος: Τι αλλάζει λόγω Συνεργατισμού

Πώς φτάσαμε στην έγκριση
Η αίτηση της εταιρείας Acsion για την ανέγερση του Metropolis Mall είχε υποβληθεί στις αρχές του 2017 στο Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο είχε δώσει την έγκρισή του για το έργο, υπό όρους, τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς.

Το ίδιο διάστημα, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας είχε δώσει με τη σειρά του την έγκρισή του για το έργο, υπό προϋποθέσεις, αποστέλλοντας τις παρατηρήσεις του στο Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων. Ο Δήμος Λάρνακας ζήτησε αντισταθμιστικά μέτρα, όπως ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο προς αντιμετώπιση της αναμενόμενης αύξησης της κίνησης οχημάτων και διαχείριση της οχλαγωγίας.

Ενώπιον του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων, το οποίο είχε ορίσει δημόσια ακρόαση στις 25 Ιανουαρίου του 2018, οι καταστηματάρχες Λάρνακας και Αμμοχώστου είχαν εκφράσει την έντονη αντίδραση και αντίθεσή τους για το έργο.

Η έκθεση του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων οδηγήθηκε ενώπιον του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος την προώθησε στο Υπουργικό Συμβούλιο που με τη σειρά του τον Ιούλιο του 2018 άναψε το πράσινο φως για τη μεγάλη επένδυση στη Λάρνακα.

Δειτε Επισης

Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά