Millenials: Τι ζητούν από τους εργοδότες
07:23 - 13 Ιουλίου 2018
Οι millennials αποτελούν το 20%, περίπου, του παγκόσμιου πληθυσμού και το 15% του διεθνούς εργατικού δυναμικού. Μάλιστα, μέχρι το 2025, υπολογίζεται ότι θα αντιπροσωπεύουν τα ¾ του πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει ο Catalyst, παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ασχολείται με θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Στην Κύπρο ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς κι αναλαμβάνουν θέσεις- κλειδιά στις επιχειρήσεις, δεδομένα τα οποία οδηγούν στην ανάγκη για βαθύτερη κατανόηση όσων χαρακτηριστικών τους διακρίνουν.
Οι αυριανοί ηγέτες
Στην παρούσα φάση, συνυπάρχουν στην αγορά εργασίας οι εξής πέντε γενιές: 1. Generation Z (μέχρι 22 χρονών) 2. Generation Y - millennials (23-38), 3. Generation X (39-53), 4. Baby boomers (54-72) και 5. Pre Boomers (72+).
Σ’ αυτό το πλαίσιο, πολλές επιχειρήσεις στην Κύπρο προσλαμβάνουν ολοένα και περισσότερους millennials. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι πιο μεγάλοι από αυτούς βρίσκονται σήμερα σε διευθυντικές θέσεις, αποτελώντας τους αυριανούς ηγέτες που οι εργοδότες οφείλουν να κατανοήσουν, να παρακινήσουν και να αναπτύξουν, σύμφωνα με την Άννα Ξυνιστέρη, γενική διευθύντρια, του ΚΕΣΕΑ. Μία εξίσου σημαντική τάση στις μέρες μας, συμπληρώνει, είναι τα υψηλά ποσοστά αποχώρησης, που βιώνουν οι επιχειρήσεις από τους νέους εργαζομένους στην Κύπρο. Οι εργοδότες αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο ότι οι αποτελεσματικές πρακτικές που εφάρμοζαν, για να διοικήσουν τις προηγούμενες γενιές, δεν έχουν την ίδια επίδραση στους σημερινούς νέους. Οι millennials φαίνεται να μην είναι ικανοποιημένοι γενικά από τις εταιρείες στις οποίες βρίσκονται. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αποχωρούν, στην προσπάθεια αναζήτησης μιας άλλης ευκαιρίας. Η ίδια τάση - που καταγράφεται και διεθνώς - έχει οδηγήσει στη δημιουργία διάφορων στερεότυπων αντιλήψεων γι’ αυτούς, όπως το ότι είναι εγωιστές, τεμπέληδες , αλλάζουν συνεχώς εργασία, δεν είναι καθόλου πιστοί στον εργοδότη τους, είναι κακομαθημένοι και ανυπόμονοι όταν αναζητούν τη δόξα.
Διαβάστε ακόμα: Άγγελος Λοΐζου: Ορθώς καταργείται τώρα ο ΚΟΤ, αλλά…
Το σημερινό τους προφίλ
Όλα τα πιο πάνω καθοριστικά για την αγορά εργασίας δεδομένα ώθησαν το ΚΕΣΕΑ να μελετήσει τη γενιά των millennials εργαζομένων στην Κύπρο. «Η έρευνα είναι η πρώτη επιστημονική, που έχει γίνει στη χώρα μας, για την ενδιαφέρουσα αυτή γενιά της χιλιετίας», επεσήμανε η κ. Ξυνιστέρη. Σκοπός της, συμπλήρωσε, ήταν η διερεύνηση των αντιλήψεων, των αναγκών, των προθέσεων, της στάσης και της συμπεριφοράς τους στον χώρο της δουλειάς, αλλά και η αξιολόγηση της αγοράς εργασίας. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν ποσοτική, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, σε όλες τις θέσεις εργασίας με εξαίρεση χειρωνακτικές, ηλικίας 21 με 40 ετών, γυναίκες και άντρες σε παγκύπρια βάση.
Στην έρευνα εξετάστηκαν στοιχεία σχετικά με την κατάσταση εργοδότησης των millennials, όπως ο αριθμός των εργοδοτών που εργάστηκαν πριν από τον σημερινό τους και σε πόσες εταιρείες επιθυμούν να δουλέψουν στο μέλλον. Στη συνέχεια μελετήθηκαν τα κριτήρια με τα οποία οι Κύπριοι millennials επιλέγουν εργοδότη και θέση εργασίας, αλλά και ο βαθμός στον οποίο θεωρούν σημαντικές διάφορες αξίες στον εργασιακό χώρο.
Οι κυρίαρχες αντιλήψεις τους
Διερευνήθηκε παράλληλα η αντίληψη των millennials σχετικά με την επίδραση της τεχνολογίας στην επαγγελματική τους προοπτική και ανάπτυξη, στην ευκολία διεκπεραίωσης της εργασίας τους, αλλά και στη συνεργασία τους με άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω στον χώρο εργασίας. Μία ακόμη διάσταση, η οποία εξετάστηκε, είναι η αξιολόγηση των επιχειρήσεων γενικά από τους Κύπριους millennials όσον αφορά στις ευκαιρίες ανέλιξης, τη δίκαιη ανταμοιβή, την εταιρική κοινωνική ευθύνη, την κατανόηση για εξισορρόπηση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, την ίση μεταχείριση αντρών και γυναικών στο χώρο εργασίας. Ένα σημαντικό σημείο, το οποίο έχει επίσης διερευνηθεί, είναι και ο βαθμός ικανοποίησης των ατόμων στην τωρινή τους εργασία όσον αφορά συγκεκριμένους παράγοντες. Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό στοιχείο της έρευνας, είναι οι μελλοντικές προοπτικές των Κύπριων millennials σε συγκεκριμένους τομείς.
Τι θέλουν από τους εργοδότες τους
Όσον αφορά την παρούσα κατάσταση απασχόλησης των Κύπριων millennials, σημαντικά ευρήματα που αναδείχθηκαν από την έρευνα είναι τα εξής: Σχεδόν οι μισοί (46%) εργάζονται για τρία χρόνια ή λιγότερο στον τωρινό τους εργοδότη, ενώ και πάλι σχεδόν οι μισοί (47%) έχουν ήδη εργαστεί προηγουμένως σε τουλάχιστον δύο άλλους εργοδότες. Επιπλέον, ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό τους (36%) θεωρεί ότι μελλοντικά είναι καλό να εργαστούν σε τουλάχιστον δύο άλλους εργοδότες. Παράλληλα, ένα 38% θα άλλαζε εργοδότη εντός των επόμενων τριών χρόνων, αν είχε την ευκαιρία.
Το κυριότερα στοιχεία, που φαίνεται να καθορίζουν περισσότερο την ικανοποίηση των Κύπριων millennials από τη δουλειά τους, είναι, κυρίως, προσωποκεντρικής φύσεως. Τους παρακινούν εργασίες οι οποίες δίνουν νόημα στη ζωή τους και τους προσφέρουν ασφάλεια. Την ίδια ώρα πρέπει να χαρακτηρίζονται, όμως, κι από ένα ευχάριστο και δίκαιο περιβάλλον εργασίας, μέσα στο οποίο θα μπορούν οι ίδιοι να εκπαιδεύονται, να ανελίσσονται και να αναπτύσσονται. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούν εργοδότες που είναι προσανατολισμένοι προς τους υπαλλήλους τους και διακατέχονται από μια employee centered κουλτούρα. Σημειώνονται βέβαια και διαφορές στις αντιλήψεις σε διάφορες ομάδες της έρευνας. Για παράδειγμα, το να δίνει η εργασία νόημα στη ζωή τους είναι ιδιαίτερα σημαντικό για γυναίκες και άτομα με πανεπιστημιακή μόρφωση. Το να υπάρχει δίκαιο περιβάλλον και αναγνώριση είναι στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά για τις γυναίκες και για άτομα κάτω των 30 ετών, ενώ τα στοιχεία ανθρώπινο περιβάλλον και ευχάριστοι συνάδελφοι είναι ψηλά στις προτιμήσεις των ατόμων κάτω των 30 ετών.
*Σημείωση: Οι αριθμοί είναι ποσοστά επί του συνόλου της κάθε παραμέτρου.
Πόσο ικανοποιημένοι δηλώνουν σήμερα
Αρκετοί Κύπριοι millennials φαίνεται να είναι πολύ ικανοποιημένοι στην υφιστάμενη θέση εργασίας τους, σε σχέση με παράγοντες όπως η ασφάλεια. Αυτό, βέβαια, διαφοροποιείται ανάλογα με τη θέση που κατέχουν. Επίσης, αξιολογούν θετικά τις εταιρείες στις οποίες εργάζονται ως προς την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Αντίθετα, είναι σαφής η έλλειψη ικανοποίησης σε ό,τι αφορά τόσο τη δίκαιη αναγνώριση της συνεισφοράς τους και της προοπτικής ανέλιξης εντός της τωρινής τους εργασίας όσο και σε σχέση με την κουλτούρα της εταιρείας και τη συνολική χρηματική επιβράβευση που έχουν. Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι σε όλες, σχεδόν, τις παραμέτρους ικανοποίησης, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα είναι ξεκάθαρα λιγότερο ικανοποιημένοι από ό, τι οι συνάδελφοί τους στον ιδιωτικό.
Επιπλέον, μια μικρή μόνο μερίδα, που δεν υπερβαίνει το 38%, συμφωνεί ότι οι επιχειρήσεις στην Κύπρο δίνουν προοπτική για ανέλιξη μέσω αλλαγής εργοδότη και κατανοούν την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Καταληκτικά, οι Κύπριοι millennials φαίνεται να επιθυμούν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για τη φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών τους. Επίσης, δεν αποκλείουν την πιθανότητα να δημιουργήσουν στο μέλλον δική τους επιχείρηση, αλλά παράλληλα δεν ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε έργα (projects) συγκεκριμένης διάρκειας, αφού προτιμούν την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους.
«Για να μπορέσουμε να διοικήσουμε αυτή τη γενιά, να την κρατήσουμε και να την υποκινήσουμε, θα πρέπει να δεχτούμε και να κατανοήσουμε πως έχει ζήσει σε διαφορετικές συνθήκες και με αλλιώτικες ανάγκες», εξήγησε η κ. Ξυνιστέρη. Και πρόσθεσε: «Καθώς η ανεργία στην Κύπρο μειώνεται, το πρόβλημα με τις συχνές αποχωρήσεις των millennials θα επιδεινώνεται για τις κυπριακές επιχειρήσεις, οι οποίες ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπους αναχαίτισής του. Θα τους εντοπίσουν, φτάνει να κατανοήσουν καλύτερα τη γενιά αυτή».
Απαραίτητες οι αλλαγές
Μέσα στο πλαίσιο της συμβουλευτικής που παρέχει η εταιρεία ΚΕΣΕΑ στους πελάτες της, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, έχει συνειδητοποιήσει πώς αυτή η γενιά θα απασχολεί, τουλάχιστον, για την επόμενη δεκαετία. «Αν θέλουμε να εισηγούμαστε σωστές πρακτικές διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και να δημιουργούμε ορθά συστήματα, θα πρέπει να συνεχίσουμε να μελετούμε αυτή τη γενιά», επισημαίνει η κ. Ξυνιστέρη. Οι πρακτικές που εφαρμόζει μία εταιρεία σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό της, όπως, συστήματα αξιολόγησης, πακέτα απολαβών και εκπαίδευσης, θα πρέπει να αλλάξουν, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα. Αυτό συμβαίνει στο εξωτερικό κι όπως δείχνει και η έρευνα, είναι ανάγκη να ακολουθηθεί και στην Κύπρο.
Το ΚΕΣΕΑ
Το Κέντρο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης είναι μια εξειδικευμένη εταιρεία, που ασχολείται με θέματα οργάνωσης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν την ετοιμασία πολιτικών και διαδικασιών, τον σχεδιασμό περιγραφών θέσεων εργασίας και συστημάτων αξιολόγησης, παράδοση σεμιναρίων, διεξαγωγή ερευνών ικανοποίησης προσωπικού με λεπτομερείς αναλύσεις και την ένταξη προγραμμάτων διαχείρισης της αλλαγής, βοηθώντας στην επίτευξη των στόχων των πελατών της.
*Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού In Business