Πού θα χρεώνεται και πού θα δίνεται δωρεάν η πλαστική σακούλα

Λιγότερο από μία εβδομάδα απομένει για την έναρξη της εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά τη χρέωση των λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς και την απαγόρευση της δωρεάν διάθεσής τους από τους πωλητές προϊόντων.

Υπεραγορές, φαρμακεία, καταστήματα και περίπτερα από την Κυριακή 1η Ιουλίου θα χρεώνουν προς πέντε σεντ συν ΦΠΑ 19% κάθε πλαστική σακούλα, η οποία θα φεύγει από τα ταμεία τους.

Οι χρεώσεις θα πρέπει να αναφέρονται στα δελτία αποδείξεων που δίνονται στους αγοραστές, καθώς και σε αυτά που φυλάγονται από τους πωλητές. 

Διαβάστε ακόμα: Γιαννάκης Παπαδούρης: Έτσι θα μεταμορφώσουμε το Τρόοδος

Ποιοί εξαιρούνται
Αξίζει να διευκρινιστεί, ωστόσο, ότι εξαιρούνται από τη νομοθεσία σακούλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως πρωτογενής συσκευασία για χύμα τρόφιμα, για λόγους υγιεινής ή αποφυγή σπατάλης τροφίμων.

Τέτοιες σακούλες χρησιμοποιούνται κυρίως σε φρουταρίες/μανάβικα, κρεοπωλεία, ψαραγορές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι τσάντες θα εξακολουθήσουν να διανέμονται δωρεάν, είτε λόγω της ιδιαιτερότητας και της ευαισθησίας του προϊόντος, όπως το κρέας και το ψάρι, είτε επειδή πρόκειται για χύμα προϊόντα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Προς κατάληξη για τα έσοδα
Εντός των ημερών αναμένεται να υπάρχει κατάληξη σχετικά τον μηχανισμό ελέγχου της αξιοποίησης των εσόδων των λιανέμπορων από την πώληση πλαστικών σακουλών.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Ιουνίου στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και ιδεών για την προσμέτρηση των δράσεων, εκστρατειών και εκδηλώσεων, στις οποίες θα υποχρεωθεί να προβαίνει κάθε παίχτης του λιανεμπορίου, από τα έσοδα πώλησης πλαστικών σακουλών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Υπεραγορών, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Λιανικού Εμπορίου, την ΟΕΒ, την Green Dot και το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Οι διάφοροι φορείς αναμένεται να τοποθετηθούν επίσημα επί του θέματος έπειτα από την προκαταρκτική επιστολή που θα λάβουν από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Όπως προνοεί η νομοθεσία, τα έσοδα των πωλητών από την πώληση της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς θα διοχετεύονται στις δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη χρήση πλαστικών σακουλών, καθώς και για ενθάρρυνση της χρήσης επαναχρησιμοποιήσιμων τσαντών.

Διαβάστε ακόμα: Ανοίγει ο δρόμος για το ξενοδοχείο στις Φοινικούδες

Κορυφώνονται οι εκστρατείες
Εκστρατεία ενημέρωσης, η οποία θα διαρκέσει από τις 23 Ιουνίου 2018 μέχρι και τις 8 Ιουλίου 2018, με ενημερωτικό υλικό και εναλλακτικές λύσεις, άρχισε το Τμήμα Περιβάλλοντος. 

Στις 25 Ιουνίου 2018 θα γίνει η επίσημη έναρξη της εκστρατείας στις 11:00 π.μ. στο Mall of Engomi, όπου θα βρίσκονται λειτουργοί του Τμήματος Περιβάλλοντος για ενημέρωση του κοινού. Το πρόγραμμα της εκστρατείας έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος: www.moa.gov.cy/environment

Παράλληλα, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών Κύπρου και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών διοργανώνουν εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την απαγόρευση της δωρεάν διάθεσης λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς από πωλητές προϊόντων με στόχο τη μείωση της χρήσης της, το Σάββατο 30 Ιουνίου 2018, από τις 11.00 μέχρι τις 12.00.

Κατά τη διάρκεια της δράσης εκπρόσωποι των συγκεκριμένων φορέων θα βρίσκονται έξω από υπεραγορές και θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό και δωρεάν επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες στους 100 πρώτους πελάτες.

Διαβάστε ακόμα: Αγκαστινιώτης: Η σιωπή των αμνών για αποζημιώσεις στον Συνεργατισμό

Τί κάνουν οι Κύπριοι και τί οι Ευρωπαίοι
Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του προβλήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατ. τόνους πλαστικών απορριμμάτων και λιγότερο από το 30% αυτών προωθείται για ανακύκλωση. 

Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα πλαστικά υλικά αποτελούν το 85% των απορριμμάτων στις παραλίες.

Σχεδόν έξι στους δέκα Κύπριους (58%) διαχωρίζουν τα πλαστικά απορρίμματα για ανακύκλωση, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ φτάνει το 65%. 

Εξάλλου, το 22% των Κυπρίων αποφεύγουν τα προϊόντα μίας χρήσης, όπως πλαστικά μαχαιροπήρουνα και κύπελλα, την ώρα που στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 34%.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ενώ στην ΕΕ, τρεις στους τέσσερις (75%) έχουν περιορίσει τη χρήση πλαστικών σακουλών μίας χρήσης, εντούτοις στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις το 41%.

Εξάλλου, μόνο το 13% των Κυπρίων αποφεύγουν την αγορά προϊόντων με περιττή συσκευασία, με το αντίστοιχο μέσο όρο στην ΕΕ να φτάνει το 24%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από τα 18,5 κιλά απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών ανά άτομο που παρήχθησαν στην Κύπρο το 2015, ανακυκλώθηκε το 46,5%.

Δειτε Επισης

Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών