Αγορά Ακινήτων: Το 1/3 του τζίρου από επαύλεις

Μεγάλη αύξηση στη ζήτηση για ακίνητα μεγάλης αξίας καταγράφηκε το 2017 με αποτέλεσμα το 40% του τζίρου της αγοράς ακινήτων να προέρχεται από πωλήσεις ακινήτων αξίας πέραν του €1 εκατ.

Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου που επεξεργάστηκε η KPMG και παρουσίασε το Τάσος Γιασεμίδης ενώπιον του 3ου Cyprus Citizenship and Residency by Real Estate Investment Summit, οι πωλήσεις ακινήτων αξίας πέραν του €1,5 εκατ. αντιπροσώπευε το 31% του συνολικού τζίρου το 2017, ενώ παράλληλα σε σχέση με το 2016 η ζήτηση για ακίνητα αξίας πέραν του €1,5 εκατ. αυξήθηκε κατά 45%. Την ίδια ώρα, οι πωλήσεις ακινήτων αξίας €1 εκατ. - €1,5 εκατ. αποτελούσε το 9% του συνολικού τζίρου.
 
Διαβάστε ακόμα: Ένα βήμα πριν την απογείωση του fund industry
 
Η κατηγορία ακινήτων αξίας €100.000 - €300.000 αφορούσαν το 24% του συνολικού τζίρου και η κατηγορία ακινήτων αξίας €300.000-€500.000 και η κατηγορία €500.000 - €1 εκατ. αποτελούσαν το 15% του συνολικού τζίρου έκαστη.
 


Άνοδο στις τιμές
Σε ό,τι αφορά τις τιμές των ακινήτων με βάση και τα στοιχεία του RICS κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2017, αύξηση καταγράφηκε στις τιμές ακινήτων σε όλες τις κατηγορίες και σε όλες τις πόλεις με μόνη εξαίρεση οι τιμές εμπορικών ακινήτων στην Πάφο που κατέγραψαν μείωση. Συγκεκριμένα, οι τιμές διαμερισμάτων σημείωσαν άνοδο πάνω από 1% με την μεγαλύτερη άνοδο πέραν του 2,5% να καταγράφεται στη Λάρνακα, ενώ για τις τιμές κατοικιών η μεγαλύτερη αύξηση 1,5% σημειώθηκε στη Λευκωσία.

Διαβάστε ακόμα: Ζορπάς By The Sea: Άνοιξε στην καρδιά του Πρωταρά

Φθηνότερη η Κύπρος
Παρά την άνοδο που κατέγραψαν οι τιμές των ακινήτων, η Κύπρος παραμένει φθηνή στην αγορά ακινήτων σε σχέση με χώρες της Ευρώπης και τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή πώλησης για οικιστικά ακίνητα στην Κύπρο το 2017 ανερχόταν στα €1.536 ανά τετραγωνικό μέτρο σε σχέση με €20.190 ανά τετραγωνικό μέτρο που ήταν μέση τιμή στη Βρετανία.

Φθηνότερη είναι η Κύπρος και στις τιμές ενοικίων οικιστικών ακινήτων καθώς η τιμή ανερχόταν στα €786 σε σχέση με €5.272 που ήταν η τιμή ενοικίων στη Βρετανία.

 

Δειτε Επισης

Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Nέες ευκαιρίες σε κατοικίες και διαμερίσματα από την Altamira Real Estate
Επιτροπή ανάπτυξης Λάρνακας: Καμία παράταση για έργα λιμανιού-μαρίνας...Να καταθέσει εγγυητική η εταιρεία
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο