Συνεργατισμός: Οι ισορροπίες για Ελληνική και η επιμονή Apollo

Οι δύο προτάσεις που υποβλήθηκαν για απόκτηση των εργασιών ή μέρους των εργασιών του Συνεργατισμού είναι ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, ώστε μία μεγάλη εκκρεμότητα που αφορά στο τραπεζικό σύστημα να κλείσει όσο πιο ομαλά γίνεται. 

Από την άλλη, χωρίς να είναι ξεκάθαρες οι πρόνοιες της κάθε πρότασης, δεν μπορεί να υπάρχει ούτε ξεκάθαρη εικόνα αν οι λύσεις που προτείνουν θα αφήνουν άπαντες ικανοποιημένους. 

Αν για παράδειγμα η πρόταση της Ελληνικής Τράπεζας δεν περιλαμβάνει επαρκείς διασφαλίσεις για εξασφάλιση των απαιτούμενων κεφαλαίων ή αν η διαφορά με τον επόπτη σε σχέση με τα απαιτούμενα κεφάλαια που θα χρειαστεί η τράπεζα για να απορροφήσει τα καλά περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού είναι αγεφύρωτη, τότε ενδεχομένως η κατάληξη να μην είναι θετική. Το ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτικά ταμεία για να ρίξουν φρέσκα κεφάλαια στην Ελληνική είναι δεδομένο και αρκετά ονόματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας όπως του Atlas Merchant Capital, της J. C. Flowers ακόμα και αυτά των Nomura και Pimco. Από την άλλη και η Wargaming ως υφιστάμενος μεγαλομέτοχος δηλώνει έτοιμη να βάλει νέα κεφάλαια. Ένα από τα ζητήματα εφόσον υπάρχει θετική κατάληξη σε σχέση με το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων, είναι να συμφωνηθούν μεταξύ των ενδιαφερόμενων τα κεφάλαια που θα βάλει ο καθένας και οι νέες ισορροπίες που θα προκύψουν σε επίπεδο ελέγχου της τράπεζας. 

Όσον αφορά τη δεύτερη πρόταση, αυτή του επενδυτικού ταμείου Apollo, δεν έγινε γνωστό κατά πόσο αφορά ολόκληρο τον Συνεργατισμό, αν δηλαδή περιλαμβάνει και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή αν τελικά αφορά μόνο στο καλό κομμάτι των περιουσιακών στοιχείων με τα αντίστοιχα στοιχεία παθητικού (καταθέσεις). Σε επικοινωνία του INBNews με εκπρόσωπο του ταμείου, μας ειπώθηκε πως δεν πρόκειται να σχολιάσουν οτιδήποτε. Πάντως το υπουργείο Οικονομικών είχε ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων να γίνει τώρα, καθώς εκτιμά πως μέσω συνετής διαχείρισης η αξία τους θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη, σε περίπτωση που η πρόταση της Ελληνικής δεν γίνει αποδεκτή, ενδεχομένως ελλείψει άλλου ενδιαφέροντος να αναγκαστεί να συγκατατεθεί με την πρόταση. Την παραμονή των μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός του τραπεζικού συστήματος δεν ευνοεί ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το Sigma μετέδωσε τη Δευτέρα πως η πρόταση του Apollo υποβλήθηκε από κοινού με την Alpha Bank Κύπρου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είτε αφορά το καλό κομμάτι είτε ολόκληρο τον οργανισμό, η κυπριακή θυγατρική του ελληνικού τραπεζικού Ομίλου, θα χρειαστεί νέα κεφάλαια. Την 31 ∆εκεµβρίου 2017 ο δείκτης κεφαλαίων κοινών µετοχών κατηγορίας Ι (CET Ι) της τράπεζας ήταν 13,8%, ο δείκτης κεφαλαίων κατηγορίας Ι ανήλθε σε 17,3% και ο δείκτης συνολικών ιδίων κεφαλαίων σε 18,1%. (µε τη χρήση µεταβατικών διατάξεων). 

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και η τράπεζα διατηρεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον ισολογισμό της, έχουν σύμφωνα με πληροφορίες μεταφερθεί σε θυγατρική της εταιρεία, την Ερμής. 

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP