Τρέχει με …1000 η κατασκευή της Μαρίνας Αγίας Νάπας

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα για την κατασκευή του μεγαλεπήβολου έργου ανάπτυξης της Μαρίνας της Αγίας Νάπας, το συνολικό κόστος του οποίου υπολογίζεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την ίδια ώρα, τρέχει και η διαδικασία πώλησης ακινήτων εντός της μαρίνας.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της κατασκευάστριας εταιρείας M.M.Makronisos Marina Ltd, Σταύρο Καραμοντάνη, οι εργασίες εξελίσσονται σταθερά, ακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα κατασκευών, με τις εργασίες της πρώτης φάσης, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2016 και αφορούν στην κατασκευή λιμενικών έργων και έργων υποδομής, να βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό ολοκλήρωσης.

Βάσει του σχεδιασμού, η πρώτη φάση του έργου θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2019, οπότε και θα τεθεί σε λειτουργία η ίδια η μαρίνα. Εξάλλου, το καλοκαίρι του 2021 υπολογίζεται η ολοκλήρωση του έργου στην ολότητα του, περιλαμβανομένων των δύο πύργων και των 29 επαύλεων.  

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του συμβολαίου που υπογράφηκε με την Κυπριακή Δημοκρατία, μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο επενδυτής θα διαχειρίζεται τη μαρίνα για περίοδο 50 χρόνων. Το έργο, το οποίο κατασκευάζεται σε επιχωματωμένο οικόπεδο που πριν ήταν μέσα στη θάλασσα, εκτείνεται σε ένα μέτωπο 350 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (με τη λιμενολεκάνη).  

 

 

 

Προχωρούν τα έργα
Όπως ανέφερε ο κ. Καραμοντάνης, καταγράφεται σημαντική πρόοδος στις εργασίες κατασκευής. Ήδη κλείνει ο βασικός βραχίονας (κυματοθραύστης), ενώ πραγματοποιούνται έλεγχοι των θεμελίων ενός από τους δύο εντυπωσιακούς πύργους που προβλέπονται στη δεύτερη φάση των κατασκευών. Επιπρόσθετα πραγματοποιούνται έλεγχοι για το ύψος της χερσονήσου η οποία θα ξεπεράσει τα τέσσερα μέτρα από τη θάλασσα. Πιο αναλυτικά, το εμβαδόν της λιμενολεκάνης έχει ολοκληρωθεί στο 100%, ο νότιος βραχίονας βρίσκεται στο 60% της φάσης κατασκευής του, ενώ στο 95% η διαδικασία επίχωσης. 

 

Επιστράτευσαν και δύτες
Αξίζει να αναφερθεί ότι για την κατασκευή το συγκεκριμένου έργου χρησιμοποιούνται καινούριες, για τα κυπριακά δεδομένα, διαδικασίες. Μεταξύ αυτών, η τοποθέτηση τσιμεντένιων μπλοκς (σε σχήμα αστεριού) εντός της θάλασσας με τη χρήση δυτών, για την κατασκευή έργων προστασίας του βασικού βραχίονα της μαρίνας (κυματοθραύστης). Ειδικότερα, δύτες καθοδηγούν, μέσω ενδοεπικοινωνίας, τους χρήστες των γερανών, για την ακριβή, κατά χιλιοστό, θέση στην οποία θα πρέπει να τοποθετηθεί το κάθε μπλοκ. Εξάλλου, για την εκβάθυνση της μαρίνας έφτασε στην Κύπρο για πρώτη φορά, ειδικό μηχάνημα, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, το οποίο θα ολοκλήρωσει την εργασία του σε λιγότερο από έξι μήνες.
 

Μαρίνα σ’ ένα χρόνο
Όπως προαναφέρθηκε, βάσει των σχεδιασμών, το καλοκαίρι του 2019 θα  παραδοθεί η πρώτη φάση του έργου, που αφορά αποκλειστικά στη λειτουργία της μαρίνας και το εμπορικό κομμάτι, το οποίο περιλαμβάνει καταστήματα και εστιατόρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μαρίνα Αγίας Νάπας θα είναι χωρητικότητας 600 σκαφών (μήκους από 10 μέχρι 75 μέτρων), εκ των οποίων οι 400 είναι μέσα στη θάλασσα, ενώ οι άλλες 400 αφορούν χώρο στάθμευσης ξηράς (Dry stack).

Εξάλλου, με δεδομένο το γεγονός ότι η μαρίνα Αγίας Νάπας, θα θεωρείται επίσημο σημείο εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ίδια περίοδο θα πρέπει να είναι έτοιμοι και οι χώροι, στους οποίους θα στεγάζονται οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όπως τελωνείο, υγειονομικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες, τμήμα αλλοδαπών και μετανάστευσης κτλ. 

Δύο πύργοι και 29 επαύλεις
Πέραν του εμπορικού, ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το οικιστικό κομμάτι του έργου. Βάσει του σχεδίου, θα κατασκευαστούν δύο εντυπωσιακοί πύργοι (ανατολικός και δυτικός), ύψους 115 μέτρων ο κάθε ένας. Ο ανατολικός πύργος θα έχει 26 ορόφους και θα διαθέτει 100 διαμερίσματα, ενώ ο δυτικός θα είναι 25 ορόφων, προσφέροντας 90 διαμερίσματα, από ενός μέχρι τεσσάρων υπνοδωματίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο πύργοι είναι σχεδιασμένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε και τα 190 διαμερίσματα τους να έχουν θέα είτε προς τη θάλασσα, είτε προς τη μαρίνα ή και τα δύο (twist).

Παράλληλα, θα κατασκευαστούν 29 επαύλεις. Εξ αυτών, οι 12 θα βρίσκονται σε μικρό τεχνητό νησί και θα διατίθενται μαζί με θέσεις ελλιμενισμού, ενώ οι υπόλοιπες 17 θα έχουν θέα τη λιμενολεκάνη.  Τονίζεται ότι η κάθε έπαυλη θα κατασκευαστεί σε μια έκταση τουλάχιστον 700 τετραγωνικών μέτρων.

Άρχισαν οι πωλήσεις
Σύμφωνα με τον κ. Καραμοντάνη, ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ενδιαφέρον αγοραστών για το οικιστικό κομμάτι της μαρίνας. Μέχρι στιγμής έχει πωληθεί το 60% των διαμερισμάτων του ανατολικού πύργου (για τον δυτικό δεν άρχισαν ακόμα οι πωλήσεις), καθώς επίσης και δύο επαύλεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων αρχίζουν από τις €600 χιλιάδες, ενώ των επαύλεων από τα €4,5 εκατ. Τονίζεται ότι το 30% των αγοραστών είναι Κύπριοι, ενώ μεγάλο ποσοστό των επενδυτών αφορά Ρώσους, Αιγύπτιους, Λιβανέζους κτλ. Τόσο τα διαμερίσματα όσο και οι επαύλεις πωλούνται για 125 χρόνια, με δικαίωμα ανανέωσης εκ μέρους των αγοραστών. 


Εκατοντάδες θέσεις εργασίας
Σημειώνεται ότι τη στιγμή αυτή, για την κατασκευή της μαρίνας εργοδοτούνται 250 άτομα, ενώ κατά την έναρξη της β΄ φάσης που αφορά την οικιστική ανάπτυξη του έργου, οι θέσεις εργασίας αναμένεται να φτάσουν μέχρι και τις 800.  

Έργο αναβάθμισης της περιοχής
Η Μαρίνα της Αγίας Νάπας, η πιο σημαντική ανάπτυξη που πραγματοποιείται στην Αγία Νάπα  στην περιοχή Αμμοχώστου, ανήκει στα πλέον φιλόδοξα έργα ανάπτυξης στην Κύπρο. Με την ολοκλήρωσή της αναμένεται να αναβαθμίσει τόσο την περιοχή όσο και το εθνικό τουριστικό προϊόν, λειτουργώντας ως μοχλός έλξης αλλά και ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και προωθώντας την εικόνα της Αγίας Νάπας ως προορισμό ποιοτικού τουρισμού και ελκυστικό πόλο σημαντικών επενδύσεων.
 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας