Τι σημαίνει η πώληση Δήμητρας από Συνεργατισμό

Το τέλος μίας εποχής σηματοδοτεί η πώληση των μετοχών που κατείχε ο Συνεργατισμός στη Δήμητρα Επενδυτική, πράξη που ανακοινώθηκε στο ΧΑΚ την Πέμπτη. 
 
Με την πώληση των μετοχών από τον Συνεργατισμό, απομένει πλέον μόνο ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 1.5% για το οποίο εκφράζεται η εκτίμηση πως κι αυτό θα πωληθεί. 

Διαβάστε ακόμα: Εκτός Δήμητρας ο Συνεργατισμός, αγοραστής η Logicom

Η Logicom του Βαρνάβα Ειρήναρχου ελέγχει πλέον το 29.62% της μεγαλύτερης επενδυτικής στην Κύπρο, της οποίας σημαντικότερη επένδυση θεωρείται αυτή στην Ελληνική Τράπεζα, στην οποία ελέγχει το 10.1% του μετοχικού κεφαλαίου. 
 
Διαβάστε ακόμα: Γερμανικό Ογκολογικό: Κοντά σε deal με Υπουργείο Υγείας
 
Η συμμετοχή της Δήμητρας προέκυψε το 2013 με την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας και πολλά τότε λέχθηκαν κυρίως λόγω του ότι μία επενδυτική με μεγαλομέτοχο τον Συνεργατισμό αποκτούσε σημαντικό ποσοστό σε μία ανταγωνιστική τράπεζα. Άσχετο κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι και το γεγονός πως η Δήμητρα ποτέ δεν είχε αντιπρόσωπο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας, παρόλο που το επιδίωξε αρκετές φορές. Μάλιστα, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της και στις αρμόδιες εποπτικές Αρχές αλλά και μέσω των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων της. Εκπρόσωποι της εταιρείας εξέφρασαν τη γενικότερη δυσφορία της για τα αποτελέσματα της τράπεζας και κατά την τελευταία γενική συνέλευση. 
 
Διαβάστε ακόμα: Χρηματιστήριο: Η Δήμητρα εκτόξευσε τον όγκο του ΧΑΚ
 
Απομένει να διαφανεί αν με τη νέα τάξη πραγμάτων, θα υπάρξει διαφοροποίηση και στον τρόπο αντιμετώπισης της Δήμητρας από τους υπόλοιπους μεγαλομετόχους της Ελληνικής. 
 
Διαβάστε ακόμα: COBALT: Κίνα και Ινδία οι επόμενοι προορισμοί
 
Η Δήμητρα Επενδυτική συστάθηκε στην Κύπρο στις 30 Δεκεμβρίου 1999 ως δημόσια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης. Στις 4 Ιανουαρίου 2000 η εταιρεία έκδωσε προς το κοινό 179.400.000 πλήρως πληρωθείσες μετοχές ονομαστικής αξίας £1 η κάθε μία για το συνολικό ποσό των £179.400.000, και το συνολικό εκδοθέν κεφάλαιο της Εταιρείας ανήλθε σε £200.000.000 διαιρεμένο σε 200.000.000 μετοχές ονομαστικής αξίας £1 η κάθε μία.  Στις 27 Απριλίου 2000 οι μετοχές της Εταιρείας άρχισαν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Η Δήμητρα από τη μέρα ίδρυσής της είχε διασυνδεθεί και με τον Συνεργατισμό αλλά και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα.
 
Διαβάστε ακόμα: Ν. Χατζηγιάννης: Παραιτήθηκε από την Δήμητρα Επενδυτική
 

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας