powered by cbn INB-DIGITAL-EDITIONS LOGO-PNG-108
Powered byEurobank - Οικονομία | Κύπρος

Σπουδασμένοι και με μεταπτυχιακό η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων - Υπεροχή γυναικών σε όλες τις βαθμίδες (πίνακες)

Πολύ καταρτισμένο είναι, όπως φαίνεται, το προσωπικό που υπηρετεί στη δημόσια υπηρεσία, αφού η πλειοψηφία όχι μόνο κατέχει πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών, αλλά κατέχει και μεταπτυχιακό τίτλο (Master/PhD).

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, η συντριπτική πλειοψηφία των διορισθέντων στη δημόσια υπηρεσία, κατά το 2025, ακόμη και σε θέσεις για τις οποίες αυτό δεν ήταν προϋπόθεση, κατείχαν πανεπιστημιακά ή/και μεταπτυχιακά προσόντα.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 541 διορισθέντων, οι 478 (ποσοστό 88.35%) κατείχαν πανεπιστημιακά ή/και μεταπτυχιακά προσόντα.

Βάσει των ίδιων στοιχείων, τα μεγαλύτερα ποσοστά κατόχων πανεπιστημιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών καταγράφονται σε όσους διορίστηκαν σε επιστημονικές θέσεις

Αναλυτικά το επίπεδο γνώσεων όσων διορίστηκαν πέρσι στη δημόσια υπηρεσία, φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα.

5617465677431026 1

 

Όσον αφορά, δε, το επίπεδο εκπαίδευσης του συνόλου των υπηρετούντων υπαλλήλων στη δημόσια υπηρεσία κατά το 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΕΔΥ, προκύπτει ότι από τους 12.080 υπαλλήλους το 71,3% ήταν κάτοχοι πανεπιστημιακών προσόντων (πτυχίου ή και μεταπτυχιακού).

Ειδικότερα, εκ του συνόλου, 5.006 υπηρετούντες στη δημόσια υπηρεσία ή ποσοστό 41,44% ήταν κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, οι 3.607 ή ποσοστό 29,86% ήταν κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών, οι 1.566 ή ποσοστό 12,96% ήταν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, 1.716 ή 14% απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης και 185 ή ποσοστό 1,53% άλλης μόρφωσης (επαγγελματικά προσόντα).

5617465807356651 2

 

Πού υπερτερούν οι άνδρες και πού οι γυναίκες

Όσον αφορά την κατανομή των θέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών στη δημόσια υπηρεσία, βάσει των στοιχείων της ΕΔΥ, η πλειοψηφία των υπηρετούντων το 2025 ήταν γυναίκες και συγκεκριμένα 7.679 (ποσοστό 63,57%) σε σχέση με 4.401 (ποσοστό 36,43%) που ήταν άνδρες.

Από περαιτέρω ανάλυση των ίδιων στοιχείων, προκύπτει ότι η υπεροχή των γυναικών έναντι των ανδρών ισχύει για όλες ανεξάρτητα τις βαθμίδες, περιλαμβανομένων των μεσοδιευθυντικών και διευθυντικών θέσεων, με τη μεγαλύτερη απόκλιση να παρουσιάζεται στις θέσεις μέχρι τη μισθολογική Κλ. Α13(ii) (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι θέσεις εισδοχής), αφού στις θέσεις αυτές το ποσοστό των γυναικών υπερισχύει συντριπτικά έναντι εκείνου των ανδρών (62,30% έναντι 37,69%).

Αναλυτικά η κατανομή των θέσεων στη δημόσια υπηρεσία κατά φύλο στον πίνακα:

5617465899140983 3

 

Διορισμοί και προαγωγές

Αναφορικά με τους διορισμούς και τις προαγωγές στο δημόσιο, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΔΥ, κατά το 2025 πληρώθηκαν συνολικά 1.248 μόνιμες θέσεις (541 διορισμοί και 707 προαγωγές).

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (σ.σ. 2024), σημειώθηκε μείωση στους διορισμούς και σημαντική αύξηση στις προαγωγές. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους διορισμούς, ο αντίστοιχος αριθμός για το 2024 ήταν 613, ενώ, όσον αφορά τις προαγωγές, κατά το 2024 είχαν πληρωθεί 401 τέτοιες θέσεις.

Στην πιο κάτω γραφική παράσταση, δίνεται συγκριτική εικόνα του συνολικού αριθμού των διορισμών και προαγωγών κατά τα τελευταία πέντε έτη:

5617465985212153 4

 

Ροή Ειδήσεων

Hellenic Bank Χορηγός Ροής INB
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ