Σε μια σεμνή τελετή και σε ατμόσφαιρα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2026, στον παραλιακό πεζόδρομο του Πρωταρά, στην περιοχή «Ξισταριά», τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού «Το ταξίδι της Κύπρου ανά τους αιώνες», έργο του καταξιωμένου Κύπριου γλύπτη Φίλιππου Γιαπάνη.
Το έργο, που έχει ήδη παρουσιαστεί στη Σαλαμίνα της Αττικής, αποτυπώνει τη μακραίωνη πορεία της Κύπρου και αναδεικνύει τους διαχρονικούς δεσμούς του κυπριακού Ελληνισμού με την Ελλάδα. Η τοποθέτησή του στη Λεύκολλα του Πρωταρά, με θέα προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο και την αρχαία Σαλαμίνα, ενισχύει τον συμβολισμό του ως έργου μνήμης, ιστορικής συνέχειας και ελπίδας.
Με την παρουσία του στον δημόσιο χώρο, το γλυπτό εμπλουτίζει την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής και προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες ένα νέο σημείο αναφοράς, όπου η τέχνη συναντά την ιστορία και τη συλλογική μνήμη.
Το γλυπτό αποτελεί δωρεά της Εταιρείας και της οικογένειας Χρυσόστομου και Κατερίνας Παπαβασιλείου και τοποθετήθηκε με τη στήριξη του Δήμου Παραλιμνίου – Δερύνειας. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Πολιτισμού.
Σε δήλωσή του, ο κ. Χρυσόστομος Παπαβασιλείου ανέφερε:
«Ο αγαπημένος συμμαθητής μου στο 2ο Γυμνάσιο Αμμοχώστου, Φίλιππος Γιαπάνης, δημιούργησε ένα έργο συμβολικό. Μισό καράβι, μισή κατεχόμενη Κύπρος. Ταξίδι που δεν τελείωσε. Μια πονεμένη κραυγή για εκείνους που χάθηκαν για πάντα, εκείνους που αγνοούνται και τους ξεριζωμένους συμπατριώτες μας. Η δωρεά αποτελεί για εμάς μια μικρή συμβολή ενάντια στη λήθη, αλλά και μια εκφραση ελπίδας για επανένωση της ιδιαίτερης μας πατρίδας σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σεβασμού της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
Η Εταιρεία εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες προς τον δημιουργό, Φίλιππο Γιαπάνη, τον Δήμαρχο Παραλιμνίου-Δερύνειας, κ. Γιώργο Νικολέττο, και το Δημοτικό Συμβούλιο για τη συμβολή τους στα πολιτιστικά δρώμενα, καθώς και το Υφυπουργείο Πολιτισμού και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση και την επιτυχή διοργάνωση της τελετής.







